Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Αναθερμαίνεται η συμμαχία για τον αγωγό East Med - Κρίσιμη η στάση των ΗΠΑ

Στο επίκεντρο των λύσεων για το πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης είναι το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα το αέριο που από το Ισραήλ μπορεί να φτάσει μέσω Κύπρου και Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό αναθερμαίνεται η συμμαχία του East Med.

Η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα στις 20-21 Φεβρουαρίου αναμένεται κρίσιμη και για τον East Med καθώς αναμένεται να αλλάξει και η θέση των Αμερικανών που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν θετικοί. Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ιανουάριο του 2022, είχε κάνει σαφές με non paper ότι δεν υποστηρίζει περαιτέρω προσπάθειες ανάπτυξής του αγωγού, επικαλούμενο αφενός ότι πρόκειται για ένα αμιγώς θεωρητικό σχέδιο, αφετέρου γεωπολιτικούς λόγους.

Όμως, πλέο,ν καθώς είναι προτεραιότητα για την Ευρώπη οι εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου και ενώ οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, και δη αμερικανικές, όπως η Exxon Mobil νότια της Κρήτης, αναζητούν υδρογονάνθρακες στην Αν. Μεσόγειο, το έργο φαίνεται ότι αποκτά ένα νέο βάρος.

Ο East Med είναι εξάλλου το πιο προωθημένο και ώριμο σχέδιο, με χρηματοδοτημένες τεχνικές μελέτες από ευρωπαϊκά ταμεία, το οποίο παραμένει ενταγμένο στα ευρωπαϊκά Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest- PCI),

Ο αγωγός μήκους 2.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων 1.400 και πλέον υποθαλάσσια, που σχεδιάστηκε για να συνδέσει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, φτάνοντας έως την Ιταλία, μέσω του αγωγού Ποσειδών, μήκους 210 χλμ.

►Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Το 2025 η πρώτη γεώτρηση στην Κρήτη - Επαφές για διεύρυνση κοινοπραξιών

Προτεραιότητα για το Ισραήλ

Ο αγωγός East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση με το Ισραήλ τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας στην ενέργεια ως πεδίο συνεργασίας, λέγοντας πως συζήτησαν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης με καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και στον East Med, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει ότι η Ελλάδα γίνεται ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος.

Σε ανάρτησή του ο κ. Κοέν μετά τη συνάντηση, αναφέρει ότι «συμφωνήσαμε στην εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο θα φτάσει σε όλη την Ευρώπη. Σε μια περίοδο παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, θα ενισχύσει τη διεθνή μας θέση και θα αποφέρει πολλά χρήματα στη χώρα».

Ακολούθως και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον επικεφαλής στου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ να δρομολογήσει μια τριμερή συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας του Ισραήλ και της Κύπρου για το ενεργειακό.

►Διαβάστε επίσης: Ομιλος Κοπελούζου: Δηλώνει «παρών» στην αναβίωση του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Ενδιαφέρον από Ιταλία

Και η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό τη Τζόρτζια Μελόνι, εκφράζεται πλέον θετικά για το έργο αν και μέχρι πριν την έναρξη του πολέμου, η Ιταλία ήταν αρνητική. Στη σημασία του East Med αναφέρθηκε πριν από δύο εβδομάδες από το βήμα της Συνέλευσης της Εθνικής Ένωσης Ιταλικών Επιχειρήσεων Φυσικού Αερίου Proxigas, ο Νίκολα Μόντι, CEO της Edison.

Οι Ιταλοί ελέγχουν από κοινού με τη ΔΕΠΑ (50%-50%), την εταιρεία IGI Poseidon, η οποία προωθεί το έργο.

Ο κ. Μόντι αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο East Med για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει. Εκτός του επικεφαλής της Edison, την ίδια θέση επανέλαβε και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλικής Βουλής και ηγετικό στέλεχος της Λέγκα, Πάολο Φορμεντίνι.

«Ελπίζω ότι η τουρκική δυσπιστία μπορεί να αμβλυνθεί και η Ιταλία να προσφέρει τεχνογνωσία και ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε ο Φορμεντίνι, χωρίς να παραβλέπει τα υψηλά κόστη και τις τεχνικές δυσκολίες, αλλά και το γεγονός ότι το έργο θα είναι επίσης διαθέσιμο και για τη μεταφορά υδρογόνου ενόψει της ενεργειακής μετάβασης. Σε αντίθεση με το υγροποιημένο αέριο, ο αγωγός εξασφαλίζει σταθερή προμήθεια σε βάθος χρόνου και, κυρίως, σε σταθερή τιμή, όπως είπε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ