Νέα
 • ΓΔ: 942.46 -1.61%
 • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί Κωτσόβολος και MediaMarkt κατεβαίνουν στην Κύπρο

Κωτσόβολος - Media Markt
Πηγή: Eurokinissi/Σύνθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Olympia (η οποία έχει τον έλεγχο της MediaMarkt για τις αγορές της Ελλάδας και Κύπρου) έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο για την ενοικίαση ενός μεγάλου χώρου, έκτασης περίπου 2.000 τ.μ. εντός του υπό κατασκευή Metropolis Mall στη Λάρνακα. Στο ίδιο εμπορικό κέντρο προβλέπεται να λειτουργήσει ένα ακόμη κατάστημα Public στην Κύπρο, μικρότερης όμως έκτασης σε σχέση με αυτό της MediaMarkt, στα 1.100 τ.μ. περίπου.

Καθυστερήσεις λόγω πανδημίας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της νοτιοαφρικανικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, Acsion Ltd, η οποία είναι πίσω από την κατασκευή του Metropolis Mall, το εμπορικό κέντρο επρόκειτο, ύστερα από αρκετές καθυστερήσεις, λόγω και της πανδημίας, να λειτουργήσει μέσα στο μήνα, ωστόσο τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να καθυστερήσουν λίγο ακόμα το άνοιγμα.

Στο πρώην Debenhams

Ακόμη, ο όμιλος Oympia έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μακροχρόνια ενοικίαση του κτιρίου του πρώην Debenhams στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία, για να στεγάσει Media Markt στην κυπριακή πρωτεύουσα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το νησί. Για τον το σκοπό αυτό βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ελληνική Τράπεζα, καθώς το ακίνητο, που ανήκε στην Woolworth Properties, μεταβιβάστηκε στην Ελληνική μέσω της πρακτικής ανταλλαγής ακινήτου έναντι χρέους, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δανείων του Ομίλου CTC. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο. 

Συμπληρώνει το Public

Η διοίκηση της Olympia θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στους τομείς, που είναι ισχυρό το γερμανικό brand και συμπληρώνει το προϊόντικό χαρτοφυλάκιο των Public, που έχουν ήδη σημαντική παρουσία στο νησί.

Καταστήματα Public Κύπρου

 1. Λευκωσία
 2. The Mall of Cyprus
 3. Nicosia Mall
 4. Λεμεσός
 5. My Mall
 6. Πάφος
 7. Kings Avenue Mall
 8. Λάρνακα
 9. Λ. Βύρωνος 23 & Γαλιλαίου
 10. Παραλίμνι
 11. Λ. Γεωργίου Γουρουνιά 152

Ψάχνει για προσωπικό

Εκτός όμως από τη Media Markt, και η Κωτσόβολος ετοιμάζεται για είσοδο στην κυπριακή αγορά. Πρόκειται για σχέδια που υπήρχαν εδώ και καιρό, αλλά πάγωσαν λόγω κορονοϊού και τώρα έχουν επανέλθει στο…τραπέζι.

Ειδικότερα, η θυγατρική της Dixons Carphone, η οποία έχει συμπεριλάβει εδώ και καιρό στον στρατηγικό σχεδιασμό επέκτασής της την Κύπρο, ψάχνει για προσωπικό σε δύο καταστήματα που στήνει αυτό το διάστημα στο νησί και πιο συγκεκριμένα σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Για το κατάστημα της πρωτεύουσας, θυμίζουμε ότι η αλυσίδα βρισκόταν σε επαφές με εμπορικό κέντρο για ενοικίαση χώρου έκτασης 2,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Τα lockdown θα κρίνουν την πορεία της χρήσης 2020/2021

Θυμίζουμε ότι ο τζίρος της Κωτσόβολος για την οικονομική χρήση 2019/2020, που έληξε τον Απρίλιο του 2020, ανήλθε σε 538 εκατ. ευρώ και τα EBIT σε 21,3 εκατ. ευρώ.  Ωστόσο, την τρέχουσα χρήση 2020/2021, ενώ το ξεκίνημα, μετά το α’ lockdown ήταν πολύ θετικό – με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης – το β’ lockdown έχει επηρεάσει τις πωλήσεις της αλυσίδας, καθώς στο διάστημα από τις αρχές Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2021 ο τζίρος εμφάνιζε μείωση της τάξης του 13%.

To brand ελέγχεται από την Dixons South East Europe AEBE. Ο Όμιλος Dixons εκτός από την Ελλάδα έχει παρουσία σε Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία. Στην Ελλάδα απασχολεί περίπου 2.600 άτομα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ