Νέα
  • ΓΔ: 1216.53 +1.36%
  • Τζίρος: 41,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Sunlight Group: Στρατηγική επένδυση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για στοιχεία λιθίου

Στρατηγική επένδυση που θα ξεπεράσει τα €1,5 δισ. προγραμματίζει η Sunlight Group για την παραγωγή στοιχείων λιθίου. Πρόκειται για το πρώτο Gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου σε ελληνικό έδαφος, μια επένδυση που θα βάλει την εταιρεία και μαζί την Ελλάδα, σε ένα κλειστό club παγκοσμίως, εταιρειών τεχνολογίας που παράγουν στοιχεία λιθίου.

Η σημασία της επένδυσης

Η σημασία της επένδυσης αυτής είναι μεγάλη για την Ευρώπη αφού ο κλάδος της μπαταρίας λιθίου θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την ενεργειακή μετάβαση, στηρίζοντας τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας και την αύξηση/σταθεροποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Γι' αυτό και αποτελεί προτεραιότητα η απεξάρτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας από την αγορά της Ασίας που κυριαρχεί στην αγορά. Η επένδυση της Sunlight σε κεφαλαιακούς και ανθρώπινους πόρους στην πιλοτική γραμμή πρωτότυπων στοιχείων λιθίου, στοχεύει στη  δημιουργία πλήρους αλυσίδας αξίας μπαταριών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Με την παραγωγή στοιχείων λιθίου σε μεγάλη κλίμακα η Sunlight θα καθετοποιήσει την παραγωγή της, ενώ σημειώνεται ότι  για την προετοιμασία της μονάδας έχει ήδη προχωρήσει στην κατασκευή της πιλοτικής μονάδας για την παραγωγή πρωτότυπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας στην Ξάνθη.

Η πιλοτική γραμμή παραγωγής στοιχείων ιόντων λιθίου αφορά σε μία ακόμη επένδυση της εταιρείας που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και ίδια κεφάλαια. Συγκεκριμένα, η Sunlight Group συμμετέχει στο ερευνητικό έργο «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας» που εντάσσεται στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος , τα γνωστά IPCEI.

Το έργο χρηματοδοτείται με €49,9 εκατ. από την ΕΕ, ενώ η εταιρεία θα επενδύσει επιπλέον €80 εκατ. από ίδια κεφάλαια, αυξάνοντας αισθητά την αρχική ανακοίνωση για προϋπολογισμό ύψους €105,26 εκατ.

Η συμμετοχή της Sunlight στο πρόγραμμα περιλαμβάνει το κομμάτι της Έρευνας & Ανάπτυξης πρωτότυπων στοιχείων για μπαταρίες λιθίου, αλλά και τη δημιουργία πιλοτικής γραμμής για την παραγωγή τους, στο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας στην Ξάνθη. H πιλοτική γραμμή στοιχείων ιόντων λιθίου βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.

Διαβάστε επίσης: Επενδύσεις στην παραγωγή ημιαγωγών ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν

Μπαταρίες λιθίου για αποθήκευση ενέργειας

Στόχος της Sunlight είναι να δραστηριοποιηθεί και στην παραγωγή μπαταριών λιθίου για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και για τη μονάδα αυτή, η αρχική επένδυση θα είναι της τάξης των  €100 εκατ. στο Κιλκίς για την παραγωγή μπαταριών λιθίου για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, μία συνεργασία με παγκόσμιο παίκτη του κλάδου.

Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα θα αντιστοιχεί σε 12 GWh το έτος. Η δέσμευση της Sunlight να παίξει παγκόσμιο πρωταγωνιστικό ρόλο και στην αποθήκευση ενέργειας, αφού κυριαρχεί ήδη στη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση, δηλαδή  παραγωγή μπαταριών για περονοφόρα και άλλα εκτός δρόμου οχήματα του κλάδου της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Sunlight Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, είναι μία πραγματική πολυεθνική με εγκαταστάσεις σε 13 χώρες, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 3.100 εργαζόμενοι. Στόχος της εταιρείας είναι η καθετοποίηση της παραγωγής στις μπαταρίες ιόντων-λιθίου, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί στην αντίστοιχη παραγωγή μολύβδου-οξέος. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει οικοδομηθεί και το επιχειρηματικό πλάνο της Sunlight Group που, εκτός από επενδύσεις σε υποδομές, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, ολοκληρώνεται και με σημαντικές εξαγορές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ