Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κωτσόβολος: Ετρεξε με διψήφια ανάπτυξη 12% στην χρήση 2022-2023 χάρη στο ισχυρό β’ εξάμηνο

Η οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου 2023, έκλεισε για την Κωτσόβολος με διψήφια ανάπτυξη στο +12%, σύμφωνα με το trading update της «μαμάς», Currys, όταν οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου Currys εμφάνισαν κάμψη στον τζίρο τους. Ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης η ανάπτυξη της Κωτσόβολος ανέβηκε στο 20% από το +4% που είχε καταγραφεί στο πρώτο μισό.

Ειδικότερα η ανάπτυξη στη χρήση 2022/2023 διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Ηνωμένο Βασίλειο & Ιρλανδία: (7%)
  • Σκανδιναβικές χώρες: (10%)
  • Ελλάδα: 12%

►Διαβάστε επίσης: Συμμετοχή της Optima bank στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Ηνωμένο Βασίλειο & Ιρλανδία 

Οι δραστηριότητες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία εμφάνισαν καλύτερη πορεία του αναμενομένου σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση, ειδικά στους τελευταίους δύο μήνες της χρήσης. Η βελτιωμένη κερδοφορία οδηγήθηκε από τη συνεχιζόμενη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους και την εστίαση του management στη διαχείριση του κόστους.

Ακόμη, τα οφέλη από τη μη επαναλαμβανόμενη αναπροσαρμογή οφειλετών κινητής τηλεφωνίας ήταν υψηλότερο από το προηγούμενο έτος και τις προβλέψεις του management.

Πιστώσεις – Υπηρεσίες επισκευής & ανταλλαγής 

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Currys σε ενημέρωση αναλυτών & επενδυτών, στη Βρετανία εμφάνισε βελτιωμένες πωλήσεις, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε δάνεια για να πληρώσουν είδη εξοικονόμησης ενέργειας εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Alex Baldock ανέφερε ότι η Currys επωφελήθηκε από την παροχή πιστώσεων που επιτρέπει στους πελάτες να εξοφλούν τις αγορές τους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και από τις υπηρεσίες επισκευής και ανταλλαγής.

Ο retailer ανέφερε σε ενημέρωση αναλυτών & επενδυτών ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα είδη εξοικονόμησης ενέργειας, όπως air fryers, φούρνους μικροκυμάτων και στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας. Υπήρξε επίσης μια άνοδος στις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, όπως ακουστικά, καθώς και πολυτελείς καφετιέρες και μηχανές καβουρδίσματος κόκκων καφέ.

►Διαβάστε επίσης: Η Alpha Bank χρηματοδοτεί την αναβάθμιση του «SIRENE BLUE RESORT» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Υστέρηση της μεσαίας κατηγορίας

Ο Baldock στάθηκε όμως και στα σημάδια υστέρησης που εμφανίστηκαν σε μοντέλα μεσαίων τιμών. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των τηλεοράσεων όπου παρέμεινε ισχυρή η τάση πωλήσεων σε τηλεοράσεις μεγάλης οθόνης και αξίας άνω των £1.200 λιρών όπως επίσης και σε φθηνότερα μοντέλα κάτω των £500, ωστόσο οι τηλεοράσεις με τιμές μεταξύ £500-1.000 υστέρησαν σε ανάπτυξη.

Σκανδιναβία

Στη Σκανδιναβία, το περιβάλλον παραμένει γεμάτο προκλήσεις, ωστόσο με το νέο management έχει καταγραφεί πρόοδος σε περιθώρια και κόστη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαρθρωτικές αλλαγές για την αφαίρεση τουλάχιστον £25 εκατ. από τις ετήσιες δαπάνες. Το εφάπαξ κόστος σε μετρητά που σχετίζεται με αυτές τις ενέργειες θα υπολογίζεται σε £15-20 εκατ.

Κερδοφορία & δανεισμός

Για το σύνολο της χρήσης τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων αναμένονται μεταξύ £110-120 εκατ. (από περίπου £104 εκατ. που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση)

Επίσης, ο καθαρός δανεισμός εκτιμάται ότι έκλεισε γύρω στα £ 100 εκατ., δηλαδή στο κατώτερο όριο του εύρους που εκτιμούσε αρχικά η διοίκηση £100-150 εκατ.

Σημειώνεται ακόμη ότι τροποποιήθηκε η σύμβαση κάλυψης σταθερής χρέωσης για την ανανεούμενη πιστωτική διευκόλυνση τω £500 εκατ., για την περίοδο από 28 Οκτωβρίου 2023 μέχρι 26 Οκτωβρίου 2024, παρέχοντας έτσι, αυξημένη οικονομική ανθεκτικότητα στον όμιλο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ