Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπέλας: Πώς αντιμετώπισε την κρίση κόστους και επέστρεψε στην κερδοφορία – Οι στόχοι του 2023

Αύξηση των πωλήσεων κατά 67% και του EBITDA κατά 50% είναι οι στόχοι που έχει θέσει για τη φετινή χρονιά συγκριτικά με το 2022, η διοίκηση της Ελληνικής Γαλακτοκομίας Βερμίου, Μπέλας.

Όπως αναφέρεται στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, το 2023 έχει ξεκινήσει με υψηλή ανάπτυξη, καθώς το α’ τρίμηνο έκλεισε με αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 63%.

Φέτος, η εταιρεία αποφάσισε να αυξήσει τις εισκομιζόμενες ποσότητες πρόβειου γάλακτος κατά περίπου 40%, προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις εξαγωγές της οι οποίες ήδη καλύπτουν πάνω από τον μισό τζίρο της Μπέλας.

Μοχλός ανάπτυξης των εξαγωγών αποτελεί για την εταιρεία η φέτα, με τον στόχο της διοίκησης να κάνουν λόγο για διπλασιασμό των πωλήσεων φέτος.

Στρατηγικός στόχος για το 2023, λόγω της αυξημένης ζήτησης στο εξωτερικό, αποτελεί και η ανάπτυξη των πωλήσεων στο αγελαδινό τυρί. το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, λειτουργεί ως υποκατάστατο και συμπληρωματικά της φέτας, λόγω της χαμηλότερης τιμής του.

Το τρίτο προϊόν που συμπληρώνει την προϊοντική γκάμα για το εξωτερικό, είναι το grill cheese.

Νέες συνεργασίες

Ηδη έχουν γίνει και εκτελούνται συμβόλαια με νέες συνεργασίες για αυτά τα προϊόντα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ξένες αγορές και ειδικότερα σε:

  • Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Ην. Βασίλειο
  • Σκανδιναβία
  • Ισραήλ
  • Κίνα

Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια της εταιρείας, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν πέρυσι σε ποσοστό 12,7%, φθάνοντας τα €9,37 εκατ. και πλέον αντιστοιχούν στο 51,49% του ετήσιου κύκλου εργασιών της Μπέλας.

Στην ανάπτυξη της εταιρείας και η νέα επένδυση ύψους €2 εκατ. που ολοκληρώθηκε, σε παραγωγή και συσκευασία. Για την κάλυψη του επενδυτικού της προγράμματος, η Μπέλας προσέφυγε σε επιπλέον δανεισμό. Οι μακροπρόθεσμες τραπεζικές της υποχρεώσεις στο τέλος του 2022 ανέρχονταν σε €7,2 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες τα €6,2 εκατ.

Ανατιμήσεις και φωτοβολταϊκά

Αναφορικά με την περυσινή χρονιά, η εταιρεία εμφάνισε αύξηση του τζίρου της κατά 5,36%, στα €18,11 εκατ., καταφέρνοντας παράλληλα να επιστρέψει σε κέρδη (€301 χιλ.) από ζημίες €487 χιλ. το 2021.

Παράλληλα διατήρησε το μικρό περιθώριο κέρδους στο 12,2%, ενώ αύξησε τα EBITDA κατά 241,49%, στα €1,67 εκατ.

Την σημαντική αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 30% αντιμετωπίστηκε από τη διοίκηση της εταιρείας με έγκαιρο εξορθολογισμό στις τιμές πώλησης των προϊόντων της.

Την αύξηση του ενεργειακού κόστους, την αντιμετώπισε με συμφωνία VVPA που προχώρησε με την Ήρων Ενεργειακή και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην στέγη του εργοστασίου της. Αθροιστικά οι δύο αυτές ενέργειας καλύπτουν περίπου το 55% των συνολικών της αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα. Σημειώνεται ότι η επένδυση για τα φωτοβολταϊκά ήταν της τάξης των 500 χιλ. και καλύφθηκε με ίδια κεφάλαια.

Την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, η εταιρεία την αντιμετώπισε με την έγκαιρη ασφάλιση του επιτοκίου βάσης Euribor.

Τέλος, η εταιρεία περιόρισε τα έξοδα διάθεσης, κυρίως στην ελληνική αγορά.

Με παρουσία από το 1927

Πλησιάζοντας να κλείσει περίπου 100 χρόνια ζωής, η “Μπέλας – Ελληνική Γαλακτοκομία Βερμίου”, με παρουσία από το 1927, στο όμορφο φυσικό περιβάλλον του όρους Βερμίου και των Πιερίων, παράγει μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά τυριά, όπως τη Φέτα, το Παραδοσιακό Κασέρι και τον Μπάτζο, προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης Π.Ο.Π και επίσης το Ημίσκληρο και Καπνιστό τυρί Βερμίου, Κατσικίσιο αλλά και λευκό Αγελαδινό τυρί κ.ά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ