Νέα
 • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
 • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

EMFI (πρώην ΕΒΓΑ): Εστιάζει σε παγωτά ΜΕΝΝΕ, προϊόντα ζύμης ΕΒΓΑ και PL – Συνεχίζει τις ΑΜΚ η οικογένεια Φιλίππου

Σε ζημιογόνο έδαφος (στα -€3,6 εκατ.) παρέμεινε και το 2022 η EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), της οικογένειας Φιλίππου παρότι αύξησε τον τζίρο της κατά περίπου 18% (στα €38 εκατ.), τα μικτά κέρδη κατά 41,5% (στα €6,45 εκατ.) και παράλληλα διπλασίασε το EBITDA (στο €1,2 εκατ.). Οι πωλήσεις της εταιρείας αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • παγωτά (ατομικά, οικογενειακά, πολυσυσκευασίες, χύμα) - τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές εξωτερικού
 • κρουασάν (ατομικά, πολυσυσκευασίες, παιδικά, βάφλες)
 • γλυκές ζύμες (διάφορες πίτες) - κυρίως στην εγχώρια αγορά

Στη χρήση 2022 ο τζίρος προς την Unilever ανήλθε σε περίπου €20 εκατ. που αντιστοιχεί σε ποσοστό 52,7% επί του συνολικού τζίρου της EMFI στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2021 όπου όμως το ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων ανερχόταν στο 61,7%.

Λειτουργικά έξοδα

Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας, αυξημένο κατά 14% περίπου ήταν το κόστος πωληθέντων (στα €31,58 εκατ.), ενώ αυξημένα κατά 31% ήταν τα έξοδα διάθεσης (στα €5,85 εκατ.).

Οι σημαντικότερες αυξήσεις αφορούν:

 • Κόστος πωληθέντων
 • Κόστος πρώτων υλών & βοηθητικών υλών και υλικών συσκευασίας: 19,28 εκατ. (+16,54%)
 • Ενεργειακά έξοδα: 3,35 εκατ. (+51,44%)
 • Έξοδα διάθεσης
 • Ενεργειακά έξοδα: 1,27 εκατ. (+125,84%)
 • Έξοδα εξαγωγών: 1,23 εκατ. (+39,5%)

►Διαβάστε επίσης: Nest Seekers: Από τη Νέα Υόρκη μπαίνει στην ελληνική αγορά πολυτελών ακινήτων

Βασικοί στόχοι 

Οι βασικοί στόχοι της εταιρείας για το 2023 είναι:

 • Ανάπτυξη πωλήσεων στα επώνυμα παγωτά ΜΕΝΝΕ καθώς και στα επώνυμα προϊόντα ζύμης ΕΒΓΑ
 • Ανάπτυξη των πωλήσεων, τόσο μέσω τις υφιστάμενης πελατείας, όσο και μέσω ανάπτυξης νέων συνεργασιών σε αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, στην κατηγορία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας
 • Άμεση επέμβαση στις τιμές των προϊόντων λόγω των έντονων διακυμάνσεων των παραγόντων κόστους έτσι ώστε να διαφυλάσσεται τόσο η κερδοφορία όσο και η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας
 • Επένδυση σε παραγωγή ενέργειας (net metering) στην έδρα της εταιρείας με σκοπό την διαχείριση της αύξησης του ενεργειακού κόστους
 • Βέλτιστη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης
 • Διατήρηση και διεύρυνση της σχέσης εμπιστοσύνης και ποιότητας με πελάτες, προμηθευτές και λοιπούς συνεργάτες
 • Περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας μέσω ΑΜΚ από την μητρική 

Πώς ενισχύει την καθαρή της θέση 

Σημειώνεται ότι η καθαρή θέση της εταιρείας συνέχισε και πέρυσι την αυξητική της πορεία επιτυγχάνοντας και στη χρήση του 2022 θετικά Ίδια Κεφάλαια, κυρίως λόγω των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου. 

Όπως προκύπτει από την Κατάσταση Οικονομικής Θέσης της 31 Δεκεμβρίου 2022, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είχε καταστεί μικρότερο από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου και η συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, υπολειπόταν από το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της.

►Διαβάστε επίσης: Divani: Kαλοκαιρινή σεζόν με ανακαινίσεις σε Apollon Palace και Apollon Suites – Πληρότητες άνω του 90% τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες με στρατηγικούς πελάτες όπως και η επικείμενη επίτευξη νέων συμφωνιών προβλέπεται τα επόμενα χρόνια να οδηγήσουν σε αύξηση των πωλήσεων και σε επίτευξη κερδοφορίας.

Η εταιρεία επιπλέον σκοπεύει να υλοποιήσει προγραμματισμένες επενδύσεις πάγιου εξοπλισμού με στόχο την ανάπτυξή της, την βελτίωση του κόστους παραγωγής της καθώς και την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων της προκειμένου να διατηρήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αναμένεται σταδιακή αύξηση της καθαρής θέσης, αφενός μέσω της επικείμενης κερδοφορίας και αφετέρου μέσω ΑΜΚ, με αντίστοιχη σταδιακή μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων από την λειτουργία της εταιρείας.

Νέο business plan

Επιπλέον, η EMFI εκπόνησε νέο επιχειρηματικό σχέδιο, στο οποίο αποτυπώνεται η σταδιακή αύξηση των αποτελεσμάτων της και κατά συνέπεια και της καθαρής της θέσης, καθώς και η πρόθεση του βασικού μετόχου να συνεχίσει να ενισχύει την εταιρεία μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Με το νέο αυτό επιχειρηματικό σχέδιο πέτυχε νέα αναδιάρθρωση των δανείων της. 

Οι ΑΜΚ από τον βασικό μέτοχο (οικογένεια Φιλίππου), όπως αναφέρεται, επιτρέπουν στην EMFI να είναι συνεπής στην κάλυψη των υποχρεώσεων της καθώς και στην χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της πλάνου.

Η εταιρεία πραγματοποίησε πέρυσι δύο ΑΜΚ συνολικού ποσού € 5,1 εκατ., ενώ τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε μία ακόμη, της τάξης των €4 εκατ. ανεβάζοντας το μετοχικό της κεφάλαιο πάνω από τα €100 εκατ. (στα €103,167 εκατ.)

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ