Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μοndelez Ελλάς: Mερίσματα 10,7 εκατ. ευρώ στη τριετία - Αύξηση 40% στο κόστος πωλήσεων

Με ανατιμήσεις συνεχίζει να αντιμετωπίζει η “Mondelez Ελλάς - Εμπορία Σοκολάτας και Τυποποιημένων Τροφίμων” τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν επίπτωση στο συνολικό κόστος των προϊόντων της.

Για την εταιρεία η αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί σημαντικό κοστολογικό στοιχείο, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας καθώς και του μεταφορικού κόστους.

►Διαβάστε επίσης: Μασούτης: Γλιτώσαμε τους πελάτες μας από επιπλέον αυξήσεις τιμών 4% το 2022

Σημαντική αύξηση του κόστους πωλήσεων

Σημειώνεται ότι πέρυσι το κόστος πωλήσεων της εταιρείας αυξήθηκε κατά 40,83% σε σχέση με το 2021, αγγίζοντας τα €140 εκατ., ωστόσο χάρη στις ανατιμήσεις, ο τζίρος ενισχύθηκε σε υψηλότερο ποσοστό (44,5%).

Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν κάποια επίδραση στην εταιρεία λόγω μη ύπαρξης τραπεζικού δανεισμού.

Η εταιρεία συνεχίζει και φέτος τη διάθεση όλων των προϊόντων της Chipita Global, ενώ η πώληση των brands τσίχλας στην Perfetti Van Melle αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2023 και η διοίκηση θεωρεί ότι δεν θα έχει κάποια σημαντική αρνητική επίδραση στον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Παράλληλα στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού και έχοντας πάντα σαν στόχο την εστίαση στον πελάτη η Mondelez υλοποιεί σημαντικές καινοτόμες λύσεις στην εξυπηρέτηση των πελατών και την βέλτιστη παρακολούθηση των αποθεμάτων του.

Αναφορικά με την προηγούμενη χρονιά, όπως σημειώνεται στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, η εξέλιξη των εργασιών της εταιρείας κρίνεται ως ικανοποιητική.

Η απορρόφηση του εμπορικού κλάδου της Chipita Global από την Mondelez την 1η Ιουλίου 2022 είχε ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση των προϊόντων της Chipita Global στο β’ εξάμηνο του 2022 με αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων κατά 44,5%, (αγγίζοντας τα €170 εκατ.), καθώς και της κερδοφορίας της εταιρείας. Τα προ φόρων κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα €6,28 εκατ. ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 48% σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε €3,38 εκατ.

Διαβάστε επίσης: Agrino: Ανοδικά τζίρος και EBITDA στο 9μηνο – Γιατί υποχώρησε η κερδοφορία του 2022 παρά την ανάπτυξη κατά 10%

►Διαβάστε επίσης: Agrino: Ανοδικά τζίρος και EBITDA στο 9μηνο – Γιατί υποχώρησε η κερδοφορία του 2022 παρά την ανάπτυξη κατά 10%

Μερίσματα

Πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να διανεμηθούν ως μερίσματα στους μετόχους τα καθαρά κέρδη της χρήσης 2022, μετά την αφαίρεση του φόρου και του αναλογούντος τακτικού αποθεματικού, δηλαδή €3,214 εκατ.

Στη χρήση 2021 καταβλήθηκαν ως μέρισμα στους μετόχους τα καθαρά κέρδη της χρήσης 2020 μετά την αφαίρεση του φόρου συνολικού ποσού €2,68 εκατ., ενώ στη χρήση 2022 καταβλήθηκαν ως μέρισμα στους μετόχους τα καθαρά κέρδη της χρήσης 2021 μετά την αφαίρεση του φόρου συνολικού ποσού €2,288 εκατ. και το Υπόλοιπο κερδών εις νέον €2,516 εκατ. Συνολικά το ύψος των μερισμάτων προς την μητρική εταιρεία την τελευταία τριετία αγγίζει τα €10,7 εκατ. 

Η εικόνα της πρώην Chipita Global

Με μείωση του τζίρου κατά 14%, στα  €91,35 εκατ., έκλεισε το 2022 για την Mondelez Ελλάς Snacks Production (πρώην Chipita Global), η οποία εμφάνισε καθαρά κέρδη €195,23 εκατ. λόγω της είσπραξης των μερισμάτων από την εκκαθάριση της μητρικής Chipita Cyprus Participation LTD.

Σημειώνεται ότι, δυνάμει της από 3 Ιανουαρίου 2022 σύμβασης εισφοράς μετοχών μεταξύ Mondelez Nederland Services BV και Kraft Foods Schweiz Holding GmbH, το σύνολο (100%) των μετοχών της Mondelez Ελλάς Snacks Production εισφέρθηκε στην Kraft Foods Schweiz Holding GmbH, ως εισφορά σε είδος, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας.

Η Mondelez Ελλάς Snacks Production προέβη στην έκδοση ενός κοινού ενδοομιλικού ομολογιακού δανείου με επιτόκιο 1%, ύψους €325 εκατ. με μοναδικό ομολογιούχο δανειστή τη συνδεδεμένη εταιρεία Mondelez Europe GmbH. Με το δάνειο αυτό εξοφλήθηκαν πρόωρα όλες οι δανειακές υποχρεώσεις προς τους τραπεζικούς οργανισμούς που είχε η εταιρεία στον συγκεκριμένο χρόνο. Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο εξοφλήθηκε με μερική καταβολή €36 εκατ. τον Φεβρουάριο του 2022, €8,53 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2022 και του υπολοίπου €280,47 εκατ. με εκχώρηση δανειακών ενδοομιλικών απαιτήσεων

Πώληση θυγατρικών

Το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η πώληση των Chipita Saint Peterburg ZAO, Chipita Bulgaria SA, Chipita Romania SRL, Chipita Poland Sp.Zoo, Chipita Ukraine Trading ZBUT, Chipita Czech SR, Chipita YU a.d Belgrade, Chipita Hungary KFT, Chipita Germany Gmbh, Chipita Lefco LLC,Chipita Gida, Chipita UK LTD, EPTA America LLC, Chipita North America Holdings LLC, Chipita Slovakia S.R.O και Chipita Slovakia Trading S.R.O σε εταιρείες του ομίλου Μondelez.

Οι παραπάνω συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της ενσωμάτωσης του ομίλου Chipita και των δραστηριοτήτων του στη δομή και τις δραστηριότητες του ομίλου Mondelēz.
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 5ης Μαΐου 2022, η Ανθέμια A.E. πουλήθηκε έναντι ανταλλάγματος €10 καταγράφοντας ζημία €2,27 εκατ.

Στις 12 Μαΐου 2022, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των θυγατρικών περιορισμένης Ευθύνης με απορρόφησή τους από την Chipita Participation LTD.
Με την από 21 Ιουνίου 2022 απόφαση της Έκτακτης Γενικής συνέλευσης, η Chipita Global μετονομάστηκε σε Mondelez Ελλάς Snacks Production Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Μερίσματα €338,79 εκατ.

Με αποφάσεις του ΔΣ της Chipita Participations Ltd της 14 Φεβρουαρίου 2022 και της 27 Ιουνίου 2022, αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος στην εταιρεία, ποσών €52,5 εκατ. και €286,29 εκατ. αντίστοιχα.

Σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Mondelez Ελλάς Snacks Production στις 10 Φεβρουαρίου 2023, εγκρίθηκε η διανομή των κερδών των προηγουμένων χρήσεων 2019, 2020 και 2021 της εταιρείας ποσού €82,92 εκατ. στον μοναδικό μέτοχο της εταιρείας, Κraft Foods Schweiz Holding GmbΗ.

Ανοδική πορεία για την Παραγωγή

Τέλος, για την Mondelez Ελλάς Παραγωγή, η περυσινή χρονιά έκλεισε με βελτίωση όλων των μεγεθών με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε €9,6 εκατ., τα κέρδη προ φόρων σε €558 χιλ. και η καθαρή κερδοφορία σε €416 χιλ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ