Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καρέλιας: Για πρώτη φορά πωλήσεις καπνού πάνω από 1 εκατ. κιλά

Καπνοπβιομηχανία Καρέλιας
Πηγή: Karelia.gr

Αν και ο κύκλος εργασιών της Καρέλιας παρουσίασε αύξηση στο 9μηνο, στην έκθεση των χρηματοοικονομικών της καταστάσεων η ελληνική καπνοβιομηχανία, με έδρα την Καλαμάτα, αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς και για το επόμενο έτος χαρακτηρίζονται από αυξημένη αβεβαιότητα.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που λαμβάνονται στις χώρες δραστηριοποίησης του ομίλου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «λόγω αφ’ ενός μεν, του ενσκήψαντος δευτέρου κύματος της πανδημίας σε μορφή πολύ εντονότερη και δύσκολα διαχειρήσιμη από τις υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου, αφ’ ετέρου δε, από τα νέα παρατεταμένα lock downs, καθώς δε και από την πρόβλεψη των ταξιδιωτικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για σχεδόν ανύπαρκτη ταξιδιωτική κίνηση κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να προδικάσουμε ανάλογη πορεία για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους,  καθώς και για το επόμενο έτος».

Στο 9μηνο πάντως και, κυρίως, κατά το τρίτο τρίμηνο, ο όμιλος Καρέλια επέδειξε μεγάλες αντοχές παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες για την παγκόσμια αγορά.

Συγκεκριμένα, η δραματική μείωση της ταξιδιωτικής κίνησης, που είχε ως αποτέλεσμα  την ελαχιστοποίηση της ζήτησης στα περισσότερα καταστήματα Duty Free σε όλο τον κόσμο. αντισταθμίστηκε, εν πολλοίς, με αύξηση του όγκου πωλήσεων στις πλείστες διεθνείς αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.   

Σε ότι αφορά τις κατ’ όγκον πωλήσεις της εταιρείας και του ομίλου, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, παρέμειναν σταθερές, ενώ στο ίδιο επίπεδο παρέμειναν και τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με την εταιρεία η μείωση στα προ φόρων κέρδη,  προέκυψε από την σημαντική μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου στο αντίστοιχο διάστημα.

Αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών της Καρέλια αυξήθηκε κατά 2,9%  στο εννεάμηνο αγγίζοντας τα 556 εκατ. ευρώ, ενώ σε ενοποιημένη βάση η αύξηση ανήλθε σε 8,2% φτάνοντας τα 831 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων για το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 43,5 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου σε 45,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 10,6%.

Η εταιρεία ενίσχυσε περαιτέρω τα διαθέσιμά της, τα οποία ξεπέρασαν τα 449 εκατ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Τόσο στην εγχώρια, όσο και στις περισσότερες ώριμες αγορές του εξωτερικού, η Καρέλια σημείωσε αύξηση του μεριδίου αγοράς των σημάτων της, ενώ στην κατηγορία του καπνού για στριφτό τσιγάρο η αύξηση του όγκου ξεπέρασε το 10%.

Εν τω μεταξύ, η καπνοβιομηχανία εκτιμά ότι φέτος, για πρώτη φορά, οι πωλήσεις καπνού θα ξεπεράσουν το όριο του ενός εκατομμυρίου κιλών σε ετήσια βάση. Ήδη, στο πλαίσιο  ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος, ολοκληρώθηκε πρόσφατα επένδυση σε πρόσθετη γραμμή συσκευασίας καπνού για στριφτό τσιγάρο, ύψους 3 εκα. ευρώ, ώστε η εταιρεία να συνεχίσει να καλύπτει την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, κ. Ανδρέας Καρέλιας, σημειώνει ότι «τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εννεαμήνου αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες Διοίκησης και εργαζομένων, ιδιαίτερα κάτω από το βάρος των πρωτόγνωρων συνθηκών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η σημαντική δωρεά της Καρέλια προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτελούμενη από 50 κλίνες Μ.Ε.Θ. με πλήρη εξοπλισμό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ