Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθελοντική αγορά άνθρακα: Το νέο σύστημα για την προστασία των δασών και η επιδότηση

Από τα τέλη του 2024 θα ξεκινήσει να λειτουργεί στην Ελλάδα η Εθελοντική Αγορά Άνθρακα, είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, με στόχο να χρηματοδοτεί μεσοπρόθεσμα την προστασία των δασών. 

Ο υπουργός παρουσίασε το νέο μοντέλο διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας το οποίο αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα δάση. Όπως είπε σήμερα, μόνο το 49% των δασών τελούν υπό παραγωγική διαχείριση, εξηγώντας ότι ακόμη και σε αυτά τα δάση δεν απομακρύνεται η βιομάζα με αποτέλεσμα η καύσιμη ύλη να παραμένει μέσα στο δάσος, αυξάνοντας τον κίνδυνο επέκτασης των πυρκαγιών. «Έχει παραμεληθεί η διαχείριση των δασών ενώ η διαχείριση έχει πολλαπλή σημασία γιατί είναι το καλύτερο είδος πρόληψης» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Έρχεται το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» - Τι θα περιλαμβάνει 

Περισσότερα δάση υπό διαχείρηση

Πρώτη προτεραιότητα είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δασών που είναι υπό διαχείριση και ταυτόχρονα η απάληψη βιομάζας, που αποτελεί επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

Σε πρώτη φάση οι πόροι που θα στηρίξουν την απάληψη βιομάζας θα προκύπτουν από τις εκπομπές ρύπων, οι οποίοι θα χρηματοδοτούν  την επιδότηση που θα δίνεται από το 2024 στη βάση της ποσότητας της βιομάζας που θα βγαίνει από το δάσος.

Για πρώτη φορά, όπως είπε θα χρησιμοποιηθούν για δαπάνες για την προστασία δασών με 20 εκατ. από τα έσοδα των εκπομπών, και όταν το σύστημα είναι σε πλήρη λειτουργία εκτίμησε ότι θα χρησιμοποιηθούν 150 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις. 

«Όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση εκτιμάμε ότι μπορούμε να έχουμε 4πλασιάσει τους ανθρώπους που μπαίνουν στο δάσος και να έχουμε αυξήσει και την παραγωγικότητα», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Σε ένα χρόνο θα ξεκινήσει και η Εθελοντική Αγορά Άνθρακα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και όπως εκτίμησε σε βάθος χρόνου αν διαχειριστούμε επιπλέον 20 εκατ. στρέμματα δάσους, θα μπορούσε να δημιουργήσει έσοδα 2 δις. ευρώ για τα δάση ή 100 ευρώ ανά στρέμμα από την απάληψη βιομάζας.

Για άλλες δραστηριότητες όπως οι δασώσεις και οι αναδασώσεις, η αξία των πιστώσεων άνθρακα θα μπορούσαν να φτάσουν σε βάθος χρόνου και τα 1000 ευρώ το στρέμμα.

►Διαβάστε επίσης: Τι γυρεύει η ΔΕΗ στον Κωτσόβολο και ο «γάμος» της ενέργειας με τη λιανική ηλεκτρονικών ειδών

Το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα διαχείρισης του δασικού οικοσυστήματος που εισηγείται ο υπουργός περιλαμβάνει:

Επικαιροποιημένες διαχειριστικές μελέτες

Θα συντάσσονται διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση -με επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές, που θα λαμβάνουν την έγκριση από την αρμόδια δασική υπηρεσία. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται και θα υλοποιούνται αυτές οι διαχειριστικές μελέτες, καθώς και όλες οι άλλες εργασίες της δασικής υπηρεσίας.

Επιδότηση της απόληψης δασικής πιστοποιημένης βιομάζας

Η επιδότηση θα προκύπτει από τις εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες, με κριτήριο την προστασία και την ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων.

Όσο πιο δύσκολη είναι η απόληψη της βιομάζας και όσο περισσότερο συνεισφέρει στην πρόληψη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση.

Θα παρέχεται ετησίως, με βάση τα τιμολόγια πώλησης της απολαμβανόμενης βιομάζας.

Για το σχεδιασμό του συστήματος επιδότησης θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές παράμετροι, όπως ο τύπος ξυλείας, η τελική χρήση, ο βαθμός δυσκολίας απόληψης (π.χ. κλίση δάσους, δυνατότητα πρόσβασης, ειδικά χαρακτηριστικά αναγλύφου), κ.ά.

«Αδερφοποίηση» δασών Βορρά - Νότου

Από τα 76 εκατομμύρια στρέμματα, που είναι η συνολική έκταση των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας, περίπου τα μισά δεν τελούν υπό διαχείριση -κυρίως τα δάση στη Νότια Ελλάδα.

Γι’ αυτό και προτείνεται να «αδελφοποιηθούν» με τα διαχειριζόμενα του Βορρά. Αυτό σημαίνει, πως οι προσκλήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση και την παραγωγική εκμετάλλευση αυτών, θα αφορούν από κοινού «αδερφοποιημένα» δασικά οικοσυστήματα της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδας.

Σύστημα δημιουργίας Carbon Credits

Προβλέπεται η δημιουργία εθελοντικής αγοράς απορροφήσεων CO2, μέσω χρηματιστηρίου, από έργα δάσωσης, αναδάσωσης ή βελτίωσης διαχείρισης δασών. Οι απορροφήσεις CO2 υπολογίζονται με βάση κοινούς κανόνες, που θα θέσει το Κράτος -ανάλογα με το είδος του έργου, το είδος βλάστησης και την κλιματική ζώνη- και θα πιστοποιούνται από ειδικά διαπιστευμένες εταιρείες αναγνωρισμένου κύρους.

Υποχρεωτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας

  • Μαζί με την εκάστοτε διαχειριστική μελέτη θα εφαρμόζεται, υποχρεωτικά, η αντίστοιχη εγκεκριμένη αντιπυρική μελέτη.
  • Νέα υβριδικά συνεργατικά σχήματα
  • Θα αξιοποιηθούν οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑΣΕ), οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε 293, για όλες τις διαδικασίες απόληψης των προϊόντων βιομάζας στα δημόσια δάση είτε αυτοτελώς είτε μέσω της υποχρεωτικής συνεργασίας με τους ΔΑΣΕ, με τη μορφή υβριδικών συνεργατικών σχημάτων εταιρειών που διαχειρίζονται και προσθέτουν αξία στην πιστοποιημένη βιομάζα (επεξεργασία ξύλου, παραγωγή βιοκαυσίμων κ.λπ.). Επιδίωξη, η πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε εξοπλισμό, που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της απόληψης της βιομάζας.
  • Ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας
  • Για την υλοποίηση της παραπάνω μεταρρύθμισης ενισχύεται η δασική υπηρεσία με μόνιμο (500 στελέχη) και εποχικό προσωπικό (1.200 στελέχη ετησίως, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία) και αναβαθμίζονται τα μέσα και οι υποδομές της από το πρόγραμμα «έξυπνο δάσος» (π.χ. laptop, tablet, δορυφορικό internet, αισθητήρες, drones, 300 οχήματα ΑΙΓΙΣ, κ.λπ.).
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ