Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Έρχεται το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» - Τι θα περιλαμβάνει 

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να ανοίξει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», και τις επόμενες μέρες αναμένεται η προδημοσίευση του Οδηγού. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη του προγράμματος, ώστε να εκκινήσει η υποβολή αιτήσεων ένταξης.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για το νέο ενιαίο τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής που θα ισχύσει από το 2024

Το πρόγραμμα και ο φορέας υλοποίησης

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και φορέας υλοποίησής του θα είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα επιλέξιμα συστήματα θα είναι zero feed-in, δηλαδή δεν θα έχουν τη δυνατότητα έγχυσης στο δίκτυο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, η ηλεκτροπαραγωγή θα μπορεί είτε να καταναλώνεται απευθείας (ταυτοχρονισμός) είτε να αποθηκεύεται σε μπαταρία, ώστε να αξιοποιείται κάποιο μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

Το πρόγραμμα θα αφορά απλά φωτοβολταϊκά δηλαδή συστήματα χωρίς μπαταρίες. Κι αυτό γιατί θεωρήθηκε σημαντικό να μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται μπαταρίες.  Η επιδότηση των «απλών» φωτοβολταϊκών θα είναι σημαντικά μικρότερη από την κρατική στήριξη συστημάτων τα οποία συνδυάζονται με μπαταρίες. 

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Συμφωνία των Eυρωπαίων ΥΠΕΝ για αλλαγές στην αγορά ενέργειας - Δίχτυ ασφαλείας για τους καταναλωτές και boost στις πράσινες επενδύσεις

Ο στόχος του ΥΠΕΝ

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να ενταχθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών – από μικρές εταιρείες, μέχρι και οι μεγαλύτερες (και πιο ενεργοβόρες).

Μεταξύ των κριτηρίων θα είναι ο τζίρος της επιχείρησης, καθώς και το ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, που θα επιτυγχάνει μέσω του φωτοβολταϊκού.

Η επιλογή zero feed-in συστημάτων επιτρέπει  την εγκατάστασή τους ακόμη και σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, στην περίπτωση που ο κορεσμός οφείλεται σε εξάντληση του ηλεκτρικού «χώρου».

Όσον αφορά τη δυνατότητα σύνδεσης το ΥΠΕΝ προωθεί λύση ώστε οι δικαιούχοι να μην αντιμετωπίσουν αδυναμία σύνδεσης ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχει κορεσμός. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ