Νέα
 • ΓΔ: 792.9 +0.56%
 • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αναστολές Δεκεμβρίου: Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα λόγω κορονοϊού / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ), των επιχειρήσεωνεργοδοτών που «κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής», σε όλη την επικράτεια, για τον μήνα Δεκέμβριο 2020, ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την αριθμ.οικ.49989/1266 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5391/7-12-2020).

Καταρχήν όλοι οι εργαζόμενοι που μπορούν να βγουν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο, πρέπει να έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.

Ακόμη οι «κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής» επιχειρήσεις-εργοδότες, μπορούν να βγάλουν σε αναστολή:

 • Τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104) (σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις-εργοδότες οφείλουν προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για ένταξη στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»).
 • Τους εργαζόμενους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίες λήγουν, μετά την ημερομηνία αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων-εργοδοτών με εντολή δημόσιας αρχής. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για το συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται, όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή ή το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.
 • Τους εργαζόμενους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που έχουν προσληφθεί από επιχειρήσεις – εργοδότες με το «ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» του άρθρου 28 του ν. 4726/2020 (Α΄ 181) (κατά παρέκκλιση της παρ. 7 του άρθρου 5 της με αριθμ. οικ. 39539/996/30.9.2020 (Β΄ 4261) ΚΥΑ).

Να σημειώσουμε ότι:

 • Οι «κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής» επιχειρήσεις – εργοδότες, για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, όταν αυτή δύναται να παρασχεθεί με αυτόν τον τρόπο, υποβάλλοντας, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, το «έντυπο 4.1 δήλωση εξ αποστάσεως εργασία-έντυπο ειδικού σκοπού του άρθρου 4 παρ. 2 της ΠΝΠ (Α΄ 55/11.03.20)» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 • Οι «κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής» επιχειρήσεις - εργοδότες, δύνανται να προσλαμβάνουν εργαζόμενους, κάνοντας χρήση του προγράμματος «ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», μόνο για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ. Οι συμβάσεις εργασίας αυτών των εργαζομένων δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή.
 • Οι «κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής» επιχειρήσεις – εργοδότες, για τις εξαιρέσιμες δραστηριότητες από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους είτε ως επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής είτε ως πληττόμενες.
 • Οι «κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής» επιχειρήσεις – εργοδότες, δύνανται να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.
 • Οι «κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής» επιχειρήσεις – εργοδότες, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Η υποβολή στο «ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ» των δηλώσεων (αρχικών και ορθών επαναλήψεων) αναστολής των συμβάσεων εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες της χώρας, των οποίων έχει απαγορευτεί η λειτουργία με «εντολή δημόσιας αρχής», ξεκίνησε από 8/12/2020 και λήγει την 31/12/2020. Στο ίδιο χρονικό διάστημα μπορούν και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή να κάνουν την αίτησή τους ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους (ΙΒΑΝ τραπεζικού  λογαριασμού,  στοιχεία μισθωτών).

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ