Νέα
 • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
 • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υφαντής: Διψήφια πτώση κερδών το 2022 - Το storytime των αδερφών και η αισιοδοξία για το 2023

Ήταν το 1980, όταν τα αδέλφια Υφαντή άνοιξαν το πρώτο εργοστάσιο στο Μοσχάτο, το οποίο παρασκεύαζε και πουλούσε αλλαντικά. Δημιούργησαν προϊόντα, τα οποία αγαπηθήκαν από τους καταναλωτές και γρήγορα απέκτησαν φήμη σε όλη την Ελλάδα. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1992, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά από το Μοσχάτο στις σημερινές ιδιωτικές εγκαταστάσεις της Υφαντής, έκτασης 15.000 τ.μ. στην Κηφισιά.Όμως, τα δύο αδέλφια, ανήσυχα πνεύματα, δεν επαναπαύθηκαν στην αρχική τους επιτυχία.

Διαβάστε επίσης: AHB Group (Θεόνη): Επουλώνει τις πληγές του Daniel - Προχωρά σε επενδύσεις άνω των €10 εκατ.

Η επέκταση και η ανάπτυξη στα Βαλκάνια

Το 1996 ιδρύθηκε η εταιρεία «Θράκης Γεύσεις» με την επωνυμία «Luncheon Meat Έβρου» με σκοπό την παραγωγή προϊόντων με βάση το κρέας και έδρα τη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Αλεξανδρούπολης.  Στο τέλος του 1998 αγοράστηκε από τη βιομηχανία τροφίμων Υφαντής ΑΒΕΕ και άρχισε η παραγωγή αλλαντικών. Το εργοστάσιο της Luncheon Meat Έβρου παράγει όλες τις κατηγορίες αλλαντικών (βραστά αλλαντικά και καπνιστά, λουκάνικα, αλλαντικά ωρίμανσης, ζαμπονοειδή προϊόντα). Η διανομή των προϊόντων γίνεται από το εργοστάσιο στην Αλεξανδρούπολη, το υποκατάστημα της Αθήνας και από τις εταιρείες του ομίλου “Διανομές Υφαντής».Το 1998 υπήρξε σταθμός για την πορεία της εταιρείας, καθώς έκανε άλλο ένα μεγάλο άνοιγμα αυτή τη φορά ξεφεύγοντας από τα ελληνικά σύνορα. Ίδρυσε την Υφαντής Ρουμανία, ξεκινώντας με την παραγωγή περιορισμένου αριθμού προϊόντων με βάση το κρέας.

Το 2008, ο όμιλος, συνεχίζοντας την διεθνή ανάπτυξή της, ίδρυσε την Υφαντής Βουλγαρίας με σκοπό την εισαγωγή και τη διανομή προϊόντων Υφαντής στην τοπική αγορά καθώς και άλλων προϊόντων ειδικά διαμορφωμένων ώστε να ανταποκρίνονται στις διατροφικές συνήθειες και γεύσεις των καταναλωτών της συγκεκριμένης περιοχής.

Από τότε, ο όμιλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται και αυτό φαίνεται στον όγκο των πωλήσεων και κερδοφορίας έχοντας συνεργασία με όλες τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, ανεξάρτητα καταστήματα όπως μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης, καθώς και Horeca που περιλαμβάνει εστιατόρια, εργοστάσια παραγωγής σάντουιτς, πίτσα, ξενοδοχεία και πολλά άλλα ακόμη.

Η επιτυχημένη παρουσία στα Βαλκάνια οδήγησε τη διοίκηση το 2012 στην ίδρυση της εταιρείας Ifantis Cyprus, έχοντας σαν στόχο την εισαγωγή και την διανομή προϊόντων Υφαντής στην τοπική αγορά.Ένα χρόνο αργότερα, ο όμιλος Υφαντής εξαγόρασε την «Ροή» μία ιστορική εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου.Το 2016 συνεχίζεται η εξωστρεφής στρατηγική της Υφαντής με την ίδρυση της Ifantis France στο Παρίσι, για να ακολουθήσει το 2018 η δημιουργία της Esti Foods LLC στις ΗΠΑ.Στα τέλη του 2019 η θυγατρική  Ifantis France SAS , ίδρυσε την εταιρεία La Maison Ifantis με έδρα τη Γαλλία και εντός της περασμένης χρονιάς η Α. & Χ. Υφαντής ίδρυσε την εταιρεία Esti Foods UK με έδρα το Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης: Θεοδωρόπουλος (Bespoke SGA Holdings): Τα σχέδια για Ινδία και τα κρουασάν της ST Bakery Foods

Αναλυτικότερα, σήμερα ο όμιλος περιλαμβάνει τις εξής εταιρείες:

 1. Α. & Χ. Υφαντής Α.Β.Ε.Ε.
 2. Χ. Υφαντής Διανομές Έβρου, Δράμα
 3. Διανομές Θεσσαλονίκης Α. Υφαντής Α.Ε., Θεσσαλονίκη
 4. Διανομές Κρήτης Α. Υφαντής Α.Ε., Ηράκλειο
 5. Λάντσιον Μητ Έβρου Α.Ε., Αλεξανδρούπολη
 6. Ifantis Bulgaria FOOD, Παρβομάι Φιλιππούπολης
 7. Υφαντής Α.Ε. Διανομές Θεσσαλίας, Λάρισα
 8. Διανομές Δωδεκανήσου Υφαντής Α.Ε., Ρόδος
 9. Ifantis Romania S.A., Βουκουρέστι
 10. Διανομές Ιωαννίνων Κ. Υφαντής Α.Ε., Ιωάννινα
 11. Διανομές Τρίπολης Χ. Υφαντής Α.Ε., Τρίπολη
 12. Υφαντής Α.Ε.Ε. Διανομές Τροφίμων Πάτρας, Πάτρα
 13. Α & Χ Ifantis (Cyprus) Food Ltd, Λευκωσία
 14. Ifantis France S.A., Παρίσι
 15. Esti Foods LLC, Η.Π.Α.

Διψήφια πτώση κερδών λόγω υψηλού κόστους πωληθέντων το 2022

Το 2022 έκλεισε για τον όμιλο με αύξηση του τζίρου κατά 16,53% σε σχέση με το 2021, στα €190,18 εκατ., η οποία όμως δεν «πέρασε» στην κερδοφορία, αφού το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε σε πολύ υψηλότερο ποσοστό, της τάξης του 33,82%. Έτσι, παρά τον περιορισμό των εξόδων διοίκησης κατά 11,16% και την συγκράτηση των εξόδων διάθεσης (+2,52%), το EBITDA μειώθηκε κατά 35,56% και τα καθαρά κέρδη κατά 48,25%, στα επίπεδα των €5,91 εκατ. από €11,43 εκατ. συγκριτικά με το 2021. Αναφορικά με την εξωστρέφεια της εταιρείας, οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας πέρυσι αυξήθηκαν ελαφρώς, στο 14,4% από 13,3% το 2021, φθάνοντας τα €21,63 εκατ.

Ο στόχος της επιχείρησης

Συνέχεια στην αναπτυξιακή πορεία των τελευταίων ετών επιδιώκει και για το 2023 η διοίκηση του ομίλου Υφαντής, παρά τις ιδιαίτερες αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία και με στόχο την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας. Όπως σημειώνεται στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, «λαμβανομένου υπόψιν τα έκτακτα γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο και τις επιδράσεις αυτών στο κόστος ενέργειας, των πρώτων και βοηθητικών υλών, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή σωστών αποφάσεων με σκοπό την επίτευξη των αρχικών στόχων της διοίκησης. Οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλα τα αγαθά σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες επηρεάζουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας».

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον ο Όμιλος και τη εταιρεία παραμένει εστιασμένος στο στόχο του για ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη και συνεχή ενίσχυση του κύκλου εργασιών της με παράλληλη βελτίωση της κερδοφορίας του. Ο Όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Πέρυσι συνεχίστηκαν οι επενδύσεις στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να πραγματοποιηθεί με τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων πλήρης εκμετάλλευση των παραγωγικών χώρων προσδίδοντας βέλτιστο όφελος στο παραγωγικό κόστος και βελτίωση των υπηρεσιών διανομής και εφοδιασμού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ