Νέα
  • ΓΔ: 1421.71 -0.32%
  • Τζίρος: 151,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Apple: Απώλειες 3% της μετοχής μετά τη βουτιά των πωλήσεων στην Κίνα

Απώλειες 3% καταγράφει η μετοχή της Apple στη διαπραγμάτευση πριν την έναρξη της συνεδρίασης στις ΗΠΑ μετά τη βουτιά 13% των πωλήσεων της στην Κίνα, όπου αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό από τους εγχώριους κολοσσούς smartphones.

Οι αδύναμες επιδόσεις της Apple στην Κίνα μπορεί να σόκαραν τους επενδυτές, αλλά πελάτες της και αναλυτές έχουν αναφερθεί στα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία στην κινεζική αγορά, την τρίτη μεγαλύτερη της.

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από τις κινεζικές εταιρείες, σε συνδυασμό με τους μεγαλύτερους κύκλους αλλαγής κινητών από τους Κινέζους, καθώς ξοδεύουν πιο προσεκτικά εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης, έχουν περιορίσει την ανάπτυξη της Apple στην Κίνα, με τις πωλήσεις εκεί να υποχωρούν το δ’ τρίμηνο του 2023 στα 20,8 δις. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 23,5 δις. δολάρια.

«Η πτώση των πωλήσεων της Apple στην Κίνα δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του ισχυρού ανταγωνισμού που αντιμετώπισε από τοπικές μάρκες όπως η Huawei και η Xiaomi», δήλωσε ο Toby Zhu, αναλυτής του ερευνητικού ομίλου Canalys.

Zωτικής σημασίας η κινεζική αγορά

Ως η μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο, η Κίνα είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση των πωλήσεων της Apple. Για χρόνια, η Apple ήταν πρώτη στις προτιμήσεις των Κινέζων, αλλά η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει.

Η πίεση στην Apple εντάθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2023, μετά την επιστροφή της Huawei στην αγορά των ακριβών smartphone με τα τηλέφωνα της σειράς Mate 60 που τροφοδοτούνται από εγχώριας κατασκευής τσιπ.

Αλλες κορυφαίες μάρκες Android, όπως η Xiaomi, εισήλθαν επίσης στον χώρο των ακριβών κινητών, όπου παραδοσιακά κυριαρχούσε η Apple. Η Xiaomi λάνσαρε το premium μοντέλο Mi 14 τον Οκτώβριο, διαφημίζοντας τη μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και τις δυνατότητες της κάμερας, πουλώντας 1 εκατ. κινητά μέσα σε μια εβδομάδα από την κυκλοφορία του.

Οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν επίσης παραπονεθεί για την έλλειψη καινοτομίας στα iPhone της Apple, ιδίως στην αισθητική του σχεδιασμού, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

«Ενα άλλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η Apple είναι το πώς θα μπορούσε να εντυπωσιάσει τους αγοραστές και να διατηρήσει την εικόνα της ως πρωτοπόρος της τεχνολογίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όταν άλλοι πωλητές Android φέρνουν τώρα foldables και την τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα τους», δήλωσε αναλυτής smartphone της IDC.

Οι Κινέζοι αλλάζουν πιο αργά κινητό

Ταυτόχρονα, οι Κινέζοι πελάτες κρατούν τα κινητά τηλέφωνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της χώρας. Η εταιρεία συμβούλων Counterpoint ανέφερε τον Ιούνιο ότι ο κύκλος αντικατάστασης ήταν πάνω από 40 μήνες.

Για να στηρίξει τις πωλήσεις της στην Κίνα, η Apple έχει μειώσει τις τιμές. Μια μαζική εκστρατεία εκπτώσεων από τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba και Pinduoduo, έγινε τον Οκτώβριο για να εκκαθαριστεί το απόθεμα του iPhone 15, μόλις ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του στη χώρα. Τον Ιανουάριο, η Apple προσέφερε σπάνιες εκπτώσεις στα iPhone της.

Η προσπάθεια εκπτώσεων του Οκτωβρίου φάνηκε να ανακόπτει μόνο την πτώση, με τις πωλήσεις τηλεφώνων της Apple να μειώνονται κατά 2,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ οι πωλήσεις της Huawei αυξήθηκαν κατά 36,2%, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής ομάδας IDC.

Η Apple πιθανότατα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει πιέσεις στην Κίνα και στο μέλλον. Οι αναλυτές της Jefferies προβλέπουν ότι οι πωλήσεις της Apple στην Κίνα θα μειωθούν κατά διψήφιο ποσοστό το 2024.

«Η μεγάλη απόκλιση από τον στόχο στην Κίνα είναι ανησυχητική, καθώς θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης πτωτικής τάσης εκεί», δήλωσε ο Bob O'Donnell στην TECHnalysis Research.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ