Νέα
  • ΓΔ: 1445.18 -0.42%
  • Τζίρος: 25,10 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΥΠΑΝ: Eρχονται τσουχτερά πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις

«Τσουχτερά» πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η». Τα πρόστιμα θα αφορούν τόσο επιχειρήσεις που έχουν φυσικά καταστήματα όσο και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης συνεχίζουν τους ελέγχους τόσο για αθέμιτη κερδοφορία όσο και για πλασματικές εκπτώσεις με αμείωτη ένταση, με την βοήθεια της τεχνολογίας, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Μια ειδική ομάδα εξειδικευμένων ελεγκτών έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί τις μεταβολές των τιμών σε καθημερινή βάση και σε χιλιάδες προϊόντα.

Τα πρόστιμα που αφορούν τις πλασματικές εκπτώσεις θα πέσουν σε εκείνες τις εταιρείες που σε συγκεκριμένα προϊόντα ανέβασαν τις τιμές πριν τις εκπτώσεις για να τις κατεβάσουν κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου, με τους καταναλωτές ουσιαστικά είτε να μην έχουν καθόλου είτε να έχουν ένα μικρό όφελος.

Από τις αρχές Ιανουαρίου οπότε και ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και θα ολοκληρωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τόσο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή όσο και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Ε) έχουν εξαπολύσει μπαράζ ελέγχων, τα αποτελέσματα των όποιων θα γίνουν γνωστά το επόμενο διάστημα, με την επιβολή προστίμων.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Ξεκινούν οι «ξεναγήσεις της φέτας» - Ποια τυροκομεία θεωρούνται «επισκέψιμα»

Δεν σταματούν οι έλεγχοι

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στην «Η» «οι έλεγχοι δεν πρόκειται να σταματήσουν και όσες επιχειρήσεις παραπλανούν τους καταναλωτές να ξέρουν ότι θα εντοπίζονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και θα πληρώσουν πολύ μεγάλα πρόστιμα».

Στο «στόχαστρο» των ελεγκτών βρίσκονται και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία προτιμούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές για τις καθημερινές τους αγορές τόσο για αγαθά πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα, όσο και για άλλα είδη όπως είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα ρούχα, τα υποδήματα και πολλά άλλα.

Με ονόματα και διευθύνσεις…

Μάλιστα, εφόσον τα πρόστιμα είναι πάνω από 50.000 ευρώ ή έχει υποβληθεί ήδη κατά το παρελθόν πρόστιμο στην ίδια επιχείρηση, ανεξαρτήτως ύψους προστίμου, το υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσει στην δημοσιότητα και τα ονόματα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η» σε ορισμένες περιπτώσεις τα πρόστιμα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 50.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από μερικούς μήνες, στα «δίχτυα» των ελεγκτών έπεσαν κάποιες επιχειρήσεις, στις οποίες επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις ενώ γνωστοποιήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και τα ονόματά τους.

Διαβάστε επίσης: Νιτσιάκος: Νέες επενδύσεις και ανανέωση της προϊοντικής ταυτότητας

«Μπλόκο» στις προσφορές

Την ίδια στιγμή γίνονται συνεχείς έλεγχοι σε όσους προμηθευτές έχουν ανακοινώσει ανατιμήσεις προϊόντων, οι οποίοι δεν θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν προσφορές και εκπτώσεις για τα συγκεκριμένα προϊόντα για 3 μήνες. Σημειώνεται, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης γνωρίζουν ποιοι προμηθευτές έχουν ανακοινώσει ανατιμήσεις τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν, κάθε Τρίτη, το υπουργείο Ανάπτυξης  όταν προχωρούν σε αυξήσεις τιμών. Πάνω σε αυτές τις ανακοινώσεις βασίζονται και οι ελεγκτές και πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους, με όσους παραβαίνουν την νομοθεσία να έρχονται αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 2 εκατ. ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ