Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Teleperformance - Aegean Rebreath: Απλώνουν δίχτυ προστασίας για τα λιβάδια Posidonia Oceanica

Πηγή: Teleperfomance Greece

Τη σημαντικότερη απειλή για τα λιβάδια Posidonia Oceanica, κοινώς τα φύκια, αποτελεί η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία κατά μήκος της μεσογειακής ακτής. Με σύνθημα «Do Not Disturb»Teleperformance και Aegean Rebreath ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση του υποθαλάσσιο θησαυρού, με τη δυναμική συμμαχία Water Alliance.

Τα φύκια, που λόγω άγνοιας δυσφορούσαμε όταν συναντούσαμε στις θάλασσες, σημαίνουν καθαρό νερό κι αποτελούν τη ζωογόνο δύναμη του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς συνεισφέρουν στη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, στην προστασία των ακτών και στη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.

Η πρωτοβουλία Posidonia Oceanica: «Do Not Disturb» αφορά ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και δράσης, σχετικά με την προστασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας,η οποία θα ξεκινήσει από τον Δήμο Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, και συγκεκριμένα στο Πόρτο Ράφτη.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η ρύθμιση της αγκυροβολίας των σκαφών και η ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση αυτού του θαλάσσιου πλούτου.

Τι είναι τα λιβάδια Ποσειδωνίας;

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι τα φύκια. Σχηματίζουν μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος, αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα, ελευθερώνουν οξυγόνο και είναι ικανά να απορροφήσουν σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών και θραυσμάτων, βοηθώντας στο να παραμένουν οι θάλασσες καθαρές. Απομακρύνουν παθογόνους ρύπους, αποτελούν τόπο αναπαραγωγής πλήθους θαλασσίων οργανισμών, και ψαριών παρέχοντας τροφή και καταφύγιο, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής τους. Η αποκατάσταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας συμβάλλει στην αύξηση των ψαριών. 

Επιπλέον, σταθεροποιούν τον βυθό, προστατεύοντας τις ακτές από τη διάβρωση και διατηρώντας τα νερά καθαρά, κάτι που ωφελεί τόσο τη θαλάσσια ζωή όσο και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και η αλιεία.

Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε άξονες:

  1. Χαρτογράφηση και αξιολόγηση των αναγκών στην περιοχή παρέμβασης:Λεπτομερής ανάλυση της πίεσης αγκυροβολιάς στα λιβάδια Ποσειδωνίας.
  2. Αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης των λιβαδιών Ποσειδωνίας.
  3. Εξασφάλιση αδειών για την τοποθέτηση αγκυροβολίων.
  4. Εγκατάσταση τεχνητού αγκυροβολίου.
  5. Εφαρμογή παρεμβάσεων αποκατάστασης (φύτευση) σε περιορισμένη περιοχή.

Αυτές οι κρίσιμες φάσεις αποσκοπούν στη μείωση της πίεσης στα λιβάδια Ποσειδωνίας και στην αναζωογόνηση αυτού του ζωτικού οικοσυστήματος.

Η CMO της Teleperformance, Μυρσίνη Σωτηροπούλου, υπογράμμισε: «Με χαρά ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας ώστε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τον υποθαλάσσιο θησαυρό μας. Παράλληλα, στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, και είναι η αρχή πολλών αντίστοιχων δράσεων. Πρέπει να αφήσουμε την Ποσειδωνία να κάνει τη δουλειά της που είναι τόσο σημαντική. Πρέπει να είμαστε σωστοί διαχειριστές του περιβάλλοντος, και γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι αυτή η συνεργασία είναι μια δύναμη μετασχηματισμού».

Ο Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των δημοτικών αρχών, της κοινωνίας και των εταιρειών με το Aegean Rebreath και το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., καθώς δεν έχει επαναληφθεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, υπογράμμισε πως ο Δήμος Μαρκοπούλου – Μεσογαίας είναι ο πρώτος που συμμετέχει στη δράση και ευχαρίστησε πολύ για την πρόταση. «Το ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο έχει ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του υποθαλάσσιου χώρου στο Πόρτο Ράφτη. Θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα για να προστατευτεί ο χώρος. Είναι σημαντικό ότι είμαστε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα»

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Νικολακόπουλος Αναστάσιος, ο οποίος είναι εταίρος στο πρόγραμμα, ανέφερε πως η περιοχή του Πόρτο Ράφτη δέχεται περισσότερη επισκεψιμότητα κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να γίνεται αναγκαία η διατήρηση των καθαρών θαλασσών. Ακόμα, με την πραγματοποίηση της δράσης αυτής, θα βοηθήσει έμμεσα και άλλες περιοχές.

Τελικός στόχος της πιλοτικής αυτής δράσης είναι να μπορέσει να πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα