Νέα
  • ΓΔ: 905.52 +0.38%
  • Τζίρος: 68,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στροφή των ασφαλισμένων προς τα Unit Linked για καλύτερες αποδόσεις

Ασφάλειες
Πηγή: Pixabay

Τα αρνητικά επιτόκια των ομολόγων και οι χαμηλότοκες τραπεζικές προθεσμιακές καταθέσεις αποτελούν κίνητρο για τις ασφαλιστικές εταιρείες για να προσελκύσουν μέρος της ρευστότητας που υπάρχει στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ετσι, εδώ και 3 χρόνια ο κλάδος των ασφαλιστικών - επενδυτικών προϊόντων (unit linked)  κέρδισε έδαφος μέσα στην ασφαλιστική αγορά. Oι ασφαλιστικές προσφέρουν επενδυτικά - αποταμιευτικά προϊόντα και συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά προϊόντα που επενδύουν είτε σε χρηματιστηριακούς δείκτες είτε σε ομόλογα είτε σε repo's (επαναγορά ομολόγων) με στόχο τις καλύτερες αποδόσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο κλάδος των unit linked αυξήθηκε μέσα στο 2020 (Ιανουάριος -Δεκέμβριος) κατά 55,3% φτάνοντας στο τέλος Δεκεμβρίου τα 400 εκατ. ευρώ.  Ειδικά, ο Δεκέμβριος 2020 συγκρινόμενος με τον Δεκέμβριο 2019 εμφανίζεται αυξημένος κατά 88,3%.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα των unit linked προϊόντων είναι ότι εγγυώνται το 85% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου και μπορούν να συνδυαστούν και με ασφαλιστικές καλύψεις που δεν έχουν τα άλλα επενδυτικά προϊόντα. Επίσης είναι μακροπρόθεσμα προϊόντα δηλαδή 10 έτη τουλάχιστον αλλά για να ισχύσει η εγγύηση κατά 85% του αρχικού κεφαλαίου απαιτείται διακράτηση τουλάχιστον 5 ετών.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι - επενδυτές

Κατ’ αρχήν οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν είτε τις εφάπαξ καταβολές (όλο το ποσό) είτε τις περιοδικές καταβολές (μικρά ποσά ανά μήνα ή ανά 3μηνο ή ανά 6μηνο) ανάλογα με τις ανάγκες τους και τα ρευστά τους διαθέσιμα.  Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα αυτά έχουν μία διάρκεια τουλάχιστον 5 ετών εάν θέλουν να τους επιστραφεί το 85% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου. Αν ο πελάτης θελήσει να ρευστοποιήσει νωρίτερα, χάνει την εγγύηση του 85% (ή όσο δίνει η εταιρεία στην αρχική σύμβαση) και επιβαρύνεται με ποινή επί του κεφαλαίου.

Η εκτίναξη των unit linked τον Ιανουάριο 2021

Ανάκαμψη της ασφαλιστικής αγοράς (αύξηση παραγωγής 8,2% στα 380 εκατ. Ευρώ περίπου,  αλλά με 'υποσημειώσεις΄ δείχνουν τα στοιχεία που έβγαλε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον Ιανουάριο 2021. Ο πρώτος μήνας του χρόνου χαρακτηρίζεται από την πολύ μεγάλη άνοδο των unit linked προϊόντων (ασφαλίσεων με επενδύσεις) κατά 65,2% γεγονός που ανέβασε τον κλάδο Ζωής κατά 22% στα 188 εκατ. Ευρώ και το δεύτερο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου είναι ότι συνεχίζεται η μείωση της παραγωγής αυτοκινήτου κατά (-8,5%) τον Ιανουάριο γεγονός που συμπαρασύρει τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών σε συνολική υποχώρηση κατά -2,9% στα 193,7 εκατ. Ευρώ.

Το ράλι των κεφαλαιαγορών και τα προϊόντα των ασφαλιστικών

Η μεγάλη άνοδος των unit linked προϊόντων τον Ιανουάριο προήλθε κατ' αρχήν από την μεγάλη άνοδο του ενεργητικού των ήδη υπαρχόντων ασφαλιστικών-επενδυτικών προϊόντων αλλά κυρίως από την εισροή νέων ασφαλισμένων-επενδυτών στα προϊόντα αυτά. Τα χαμηλά επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων, η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων έστρεψαν πολλούς ασφαλισμένους στην αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Πολλές εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα unit linked ( Nationale Nederlanden, Metlife, Groupama, Interamerican, Allianz, Eθνική Ασφαλιστική, AXA κ.ά.) είχαν ζήτηση για επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα εστιασμένα στις ξένες αγορές.  Αυτά μπορούσε να τους τα παρέχουν τα Unit Linked τα οποία είτε επενδύουν απευθείας σε μετοχές και ομόλογα είτε είναι συνδεδεμένα με funds of funds είτε με δείκτες και αμοιβαία κεφάλαια. Η συνήθης πρακτική είναι να υπάρχει ένα εγγυημένο ποσοστό (τουλάχιστον το 85% του αρχικού κεφαλαίου) και το υπόλοιπο να υπόκειται στις μεταβολές των αγορών. Ετσι τα προϊόντα αυτά που συνήθως έχουν ωρίμανση την 10ετία ή την 15ετία αλλά μπορεί κάποιος να τα ρευστοποιήσει και πολύ νωρίτερα (από το 3ο ή 5ο έτος) χάνοντας βέβαια κάποιο ποσό από την απόδοση.

Ερχονται και νέες εκδόσεις Unit Linked προϊόντων

Όσο συνεχίζεται το «πάρτι» των χρηματιστηρίων όλο και περισσότερες εκδόσεις νέων Unit Linked προϊόντων θα εμφανίζονται προκειμένου να εισρεύσουν περισσότεροι επενδυτές. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ανάμεσα στα νέα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει είναι και κεφάλαια από επιχειρηματικά διαθέσιμα που θέλουν μεγαλύτερη απόδοση και ταυτόχρονα αρκετή ασφάλεια. Επίσης αυξάνονται οι τοποθετήσεις μέσω ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων σύνταξης. Τέλος υπάρχουν και ιδιώτες επενδυτές-ασφαλισμένοι που θέλουν να διαφυλάξουν τις αποταμιεύσεις τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ