Νέα
 • ΓΔ: 911.42 +0.12%
 • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκτόξευση των ελληνικών εξαγωγών ψαριών στα ΗΑΕ

ψαρια
Πηγή: Eurokinissi

Ο στρατηγικός χαρακτήρας, που έχουν αποκτήσει οι στενοί δεσμοί Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντικατοπτρίζεται και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών με τις ελληνικές εξαγωγές να καταγράφουν αξιοσημείωτη ενθεκτικότητα παρά την πανδημία. Ο πιο εντυπωσιακός δείκτης είναι μακράν η επίδοση των ελληνικών εξαγωγών ιχθυηρών, με κατακόρυφη αύξηση από 1,25 εκατ. ευρώ το 2019 σε 19 εκατ. ευρώ το 2020, εστιαζόμενη στους τελευταίους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία τους από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Ντουμπάι της ελληνικής πρεσβείας στα ΗΑΕ, οι υπόλοιποι κλάδοι των ελληνικών προϊόντων  με την μεγαλύτερη δυναμική και αξία εξαγωγών άνω του 1 εκατ. ευρώ, που υπερδιπλασίασαν τις εξαγωγές τους είναι οι ακόλουθοι: Καπνά (+344%), πέτρες, γύψος, ασβέστης (+336%), σπέρματα και ελαιώδεις καρποί (+75%), φάρμακα (+57%), μηχανές, συσκευές και υλικά ηλεκτρικά κλπ (συσκευές τηλεφωνικές και ακουστικά) +54%, όργανα και συσκευές οπτικής φωτογραφίας (+52%), εκδόσεις (+51%), παρασκευάσματα δημητριακών (+20%), χαρτί/χαρτόνια (+19,6%), πλαστικά (+16,8%), παρασκευάσματα λαχανικών (14%) και γαλακτοκομικά (+13%). Αντίθετα, μεταξύ των κλάδων με την μεγαλύτερη πτώση την ίδια περίοδο και αξία εξαγωγών άνω του 1εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται οι εξαγωγές γούνας, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι επίπλων & φωτιστικών, νωπών φρούτων, καλλυντικών, αλουμινίου, επεξεργασμένου μαρμάρου, ελαιολάδου, κλπ.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τα ΗΑΕ το 2020 ανήλθε σε 234,11 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένη κατά 7,6% συγκριτικά με το 2019, όταν είχαν φτάσει στα 253,38 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι ελληνικές εισαγωγές από τα ΗΑΕ το 2020 ανήλθαν στα 64,14 εκατ. ευρώ με το διμερές εμπορικό ισοζύγιο να είναι σταθερά πλεονασματικό για την Ελλάδα κατά 169,97 εκατ. ευρώ. Σε βάθος πενταετίας (2016-2020), μη συμπεριλαμβανομένων πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν αξιοσημείωτη επίδοση με αύξηση της τάξης του 18,4%, με αποτέλεσμα, παρά την δυναμική άνοδο και των εισαγωγών μας από τα ΗΑΕ (+63%), την αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος υπέρ της Ελλάδος κατά 6,3%.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς τα ΗΑΕ το 2020 αφορούσαν κυρίως τις εξής κατηγορίες:

 1. Μέρη κινητήρων πυροσβεστήρες, ηλιακοί συλλέκτες, μηχανές/συσκευές ανύψωσης, υπολογιστικές μηχανές, αντλίες, κλπ),
 2. Καπνά (τσιγάρα),
 3. Ιχθυηρά (κυρίως κατεψυγμένα ψάρια).
 4. Πετρελαιοειδή,
 5. τεχνουργήματα από πέτρες γύψο, τσιμέντο κλπ(κυρίως μάρμαρο),
 6. Τεχνουργήματα αλουμινίου,
 7. όργανα -συσκευές, οπτικής φωτογραφίας κλπ(αφορά κυρίως υποκατηγορίες: διόπτρες, μέρη/εξαρτήματα μετρητών),
 8. μηχανές, συσκευές και υλικά ηλεκτρικά κλπ (συσκευές τηλεφωνικές, ακουστικά, μικρόφωνα),
 9. Φάρμακα,
 10. Χαρτί και χαρτόνια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ