Το «Απόλλων» αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα -συνδυάζοντας την ενεργειακή με την κοινωνική πολιτική- και συντελεί, ώστε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να έχουν ακόμα πιο έντονο, θετικό, κοινωνικό αποτύπωμα.
Μέσα από την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ και την εφαρμογή εικονικού συμψηφισμού με ταυτοχρονισμό, το «Απόλλων» συμβάλλει:
- στην ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών και συγκεκριμένα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου Α, δηλαδή νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, καλύπτοντας το 90% των ενεργειακών τους καταναλώσεων και
- στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεων τους.
Στόχος είναι το πρόγραμμα να τρέξει από την νέα χρονιά για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες καταναλωτών και οργανισμών ανά Περιφέρεια με πόρους 100 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Απόλλων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην μείωση του ενεργειακού κόστους για τα φτωχά νοικοκυριά και θα βασιστεί στο μοντέλο του ενεργειακού συμψηφισμού.
Ποια έργα θα συμμετάσχουν
Οι σταθμοί που θα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς θα είναι ώριμα έργα που έχουν οριστική προσφορά σύνδεσης -δηλαδή δεσμευμένο ηλεκτρικό χώρο- και αναμένουν να λάβουν τιμή αποζημίωσης για να υλοποιηθούν.
Οι σταθμοί ΑΠΕ που θα επιλεγούν θα αποζημιώνονται για την ενέργεια που παράγουν και συμψηφίζουν με τις καταναλώσεις των ωφελούμενων για διάρκεια 20 ετών.
Η θέση εγκατάστασης των σταθμών ΑΠΕ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ενδεχομένως θα επιλεχθούν είναι ανεξάρτητη της Περιφέρειας που ανήκει η Ενεργειακή Κοινότητα και θα συμψηφιστούν οι καταναλώσεις.
Η ανάπτυξη των σταθμών ΑΠΕ πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω ανταγωνιστικών διαγωνισμών σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι θα απευθύνονται σε έργα ΑΠΕ που έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης στο Σύστημα και θα συμψηφίζεται η παραγόμενη ενέργειά τους με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό με τις απαιτούμενες καταναλώσεις των ωφελούμενων.
Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι «ξεπαγώνουν» πάνω από 1 GW έργων ΑΠΕ, και δίνεται μία νέα διέξοδος προς την αγορά σε παραγωγούς, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω τόνωση της αγοράς και σε νέες θέσεις απασχόλησης, γεγονός που υπογραμμίζει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του προγράμματος.
Υπολογίζεται ότι συνολικά θα καλυφθεί από νέα έργα ΑΠΕ κατανάλωση ενέργειας που σε ετήσια βάση υπερβαίνει την 1,5 Τεραβατώρα ήτοι 3% περίπου της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού της χώρας για το οποίο δαπανώνται 225 εκατομμύρια ευρώ στην λιανική με βάση μια τιμή χρέωσης 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Σε πρώτη φάση θα καλυφθούν οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Α για τους οποίους ο συμψηφισμός θα γίνει μέσω ενεργειακής κοινότητας που θα συστήσει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), δηλαδή η αναπτυξιακή εταιρεία που έχουν συστήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Πότε θα γίνουν οι διαγωνισμοί
Μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφσης, στις αρχές του έτους θα προκηρυχθεί από την ΡΑΑΕΥ ο διαγωνισμός για τα έργα ΑΠΕ που θα παρέχουν δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά και θα καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους αναμένεται ο πρώτος διαγωνισμός για παραγωγή ηλιακής ενέργειας με μπαταρίες, που θα αφορά 137.000 ευάλωτα νοικοκυριά στα οποία θα κατανεμηθεί συνολική ισχύς πράσινης ενέργειας 400 ΜW. Θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις ανά περιφέρεια με τους νέους διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ με μπαταρία, τα οποία θα παράγουν ενέργεια που θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των ωφελούμενων οργανισμών της κάθε Περιφέρειας.
Μέσω των διαγωνισμών το ΥΠΕΝ οι παραγωγοί ενέργειας θα μπορούν να εξασφαλίσουν ενέργεια ΑΠΕ και να την παραχωρούν στους καταναλωτές μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων που θα συγκροτήσουν και με τις οποίες θα συμψηφίσουν την ενέργεια αυτή με δικές τους καταναλώσεις.
Στόχος είναι μέχρι την Άνοιξη να έχουν υποβληθεί οι προσφορές από τους παραγωγούς ενέργειας και να επιλεγούν τα έργα που θα παρέχουν χαμηλού κόστους ενέργεια.