Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κάθετος Διάδρομος: Κοινή επιστολή των Διαχειριστών Φυσικού Αερίου για άμεση παράταση του «Route 1»

aerio

Αμεση έγκριση για την παράταση του προϊόντος δυναμικότητας «Route 1» για το έτος αερίου 2025 - 2026 ζητούν με κοινή επιστολή οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (TSOs) της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Transgaz), της Μολδαβίας (Vestmoldtransgaz) και της Ουκρανίας (Gas TSO of Ukraine).

Η υπογραφή της επιστολής πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Athens Riviera Summit 2025, παρουσία και του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σταύρου Παπασταύρου.

Απόφαση καθοριστικής σημασίας

Η παράταση του προϊόντος δυναμικότητας θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση των απαραίτητων ροών προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του προσεχούς χειμώνα, μέσω διαφοροποιημένων και αξιόπιστων πηγών προμήθειας.

Την Κοινή Επιστολή υπέγραψαν η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ, ο Vladimir Malinov, Executive Director της Bulgartransgaz, ο Ion Sterian, General Director της Transgaz, εκ μέρους της Transgaz και της Vestmoldtransgaz και ο Vladyslav Medvedev, General Director του Gas Transmission System Operator of Ukraine. Με την πρωτοβουλία αυτή, οι Διαχειριστές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση του Κάθετου Διαδρόμου, μιας εμβληματικής περιφερειακής πρωτοβουλίας που καθιστά δυνατή τη μεταφορά φυσικού αερίου και LNG από την Ελλάδα προς τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

«Νέα ενεργειακή ραχοκοκαλιά της Ευρώπης»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου χαιρέτισε την υπογραφή της Κοινής Επιστολής δηλώνοντας: «Από την Αθήνα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί τη νέα ενεργειακή ραχοκοκαλιά της Ευρώπης, που ενώνει τον Νότο με τον Βορρά, ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και θωρακίζει τη συλλογική ανθεκτικότητα. Η σημερινή συμφωνία των Διαχειριστών μετατρέπει τη φιλοδοξία σε πράξη και ανοίγει τον δρόμο για μια ισχυρότερη περιφερειακή συνεργασία. Η Ελλάδα, μαζί με τους εταίρους της, παραμένει αποφασισμένη να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης προς όφελος και ευημερία όλων των πολιτών μας.»

«Μια κρίσιμη οδός»

Η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli υπογράμμισε στη δήλωσή της: «Ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί κρίσιμη οδό τόσο για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική και Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική REPowerEU. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τους εταίρους μας, διασφαλίζουμε ότι η Ουκρανία και η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν ασφαλή πρόσβαση σε αξιόπιστες ροές φυσικού αερίου. Η συμφωνία αυτή αντανακλά την κοινή μας ευθύνη να προσφέρουμε ενεργειακή ασφάλεια, ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα. Ο ΔΕΣΦΑ είναι υπερήφανος που συμβάλλει ενεργά σε αυτή την κοινή προσπάθεια».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ