Νέα
 • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
 • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ: Από το 2025 με φυσικό αέριο η Πτολεμαΐδα 5 - Οι εξελίξεις με τον ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΗ / Πηγή: eurokinissi
Πηγή: eurokinissi

Στόχο για ανάπτυξη μετά το 2021 θέτει η Διοίκηση της ΔΕΗσύμφωνα με όσα ανέφερε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με 98 αναλυτές, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης. Όπως τόνισε ο ίδιος, το 2021 το EBITDA θα είναι στα επίπεδα του 2020 καθώς το 2021 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης, πριν περάσει η εταιρεία σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών βρέθηκε η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 η οποία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το αργότερο έως το 2025 θα έχει μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου Hydrogen ready από 660 MW σε πάνω από 1000 MW. Θα είναι μια ευέλικτη μονάδα, εξήγησαν τα στελέχη της ΔΕΗ, καθώς μέσα σε περίπου μισή με μία ώρα θα μπορεί να αυξάνει την ισχύ της από 300 MW σε πάνω από 1.000 MW. Οπως διευκρινίστηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν η καλύτερη λύση, καθώς η πρόβλεψη για τις τιμές CO2 θα την καθιστούσε ζημιογόνα αμέσως μετά τη λειτουργία της και επομένως η ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης θα γίνει το 2025. 

Θερμή υποδοχή για το βιώσιμο ομόλογο

Σχετικά με την πορεία του βιώσιμου ομολόγου που πρόσφατα έχει εκδώσει η ΔΕΗ, τα στελέχη της Διοίκησης σημείωσαν ότι το επιτόκιο στο sustainability linked bond ήταν χθες στο 3,05% από 3,875% κουπόνι, που δείχνει ότι έγινε πολύ καλή υποδοχή από τις αγορές. «Ολες οι εκδόσεις μας από εδώ και πέρα θα έχουν sustainability linked framework», σημείωσε η διοίκηση της ΔΕΗ. 

Πότε αναμένονται οι προσφορές για ΔΕΔΔΗΕ

Για την πορεία του target model η Διοίκηση ανέφερε ότι η αγορά βελτιώνεται και, παρόλο που η κατάσταση δεν ήταν καλή για κάποιους μήνες, πλέον εξομαλύνεται. Σε αυτή την εξομάλυνση θα βοηθήσει και η διασύνδεση με Βουλγαρία από 11 Μαΐου. Αναφορικά με το ΔΕΔΔΗΕ, τα στελέχη της ΔΕΗ σημείωσαν ότι τις δεσμευτικές προσφορές τις αναμένουν στο 3ο τρίμηνο του έτους.

Που οφείλεται η καλή πορεία του 2020

Η ΔΕΗ το 2020, σημείωσε επιστροφή στα καθαρά κέρδη και τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 886 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό των 650 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 67 εκατ. έναντι ζημιών 2.057,9 εκατ. το 2019 και τα αποτελέσματα μετά φόρων σε 35,2 εκατ. ευρώ, από ζημιές 1,685 δισ. ευρώ.

Το αντίστοιχο περιθώριο της εταιρείας αυξήθηκε σε 19,1% από 6,8%, λόγω της βελτίωσης του μεικτού περιθωρίου λόγω των μέτρων που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 καθώς και της μείωσης των τιμών φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής αγοράς, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω από την επίπτωση του covid-19, ενώ θετικά επέδρασε και ο χαμηλότερος όγκος εκπομπών CO2, απόρροια της μειωμένης λιγνιτικής παραγωγής.

Επιπλέον, σημαντική εξοικονόμηση προήλθε και από το χαμηλότερο κόστος μισθοδοσίας, ενώ θετική επίπτωση είχε και μία δομική αλλαγή όπως ήταν η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Στα αποτελέσματα προ φόρων του 2020 συμπεριλαμβάνεται θετική επίπτωση ύψους 125,3 εκατ. λόγω:

 • της αντιστροφής της πρόβλεψης απομείωσης της επένδυσης της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 κατά 209,9 εκατ., καθώς η λειτουργία της με καύσιμο το ΦΑ προσδιορίζεται πλέον για το 2025 αντί για το 2028 βάσει του αρχικού πλάνου απολιγνιτοποίησης και
 • πρόσθετων προβλέψεων κυρίως λόγω της παύσης λειτουργίας, των σχετιζόμενων με τη νέα μονάδα ορυχείων, σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το αρχικό πλάνο. Ολα τα ανωτέρω ποσά δεν έχουν ταμειακή διάσταση.

Γεώργιος Στάσσης: Νέες προκλήσεις από το 2021

«Το 2020 ήταν μία χρονιά μεγάλων αλλαγών για τη ΔΕΗ σε πολλά επίπεδα, με σημαντική μεταστροφή της λειτουργικής κερδοφορίας και το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το 2019 και να ανέρχεται σε 886 εκατ. υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό των 650 εκατ. Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση επιτεύχθηκε κυρίως λόγω εσωτερικών δράσεων όπως η καλύτερη διαχείριση του παραγωγικού μας δυναμικού με μείωση των εκπομπών CO2 και του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ ενισχυτικά λειτούργησαν και εξωγενείς παράγοντες όπως οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας λόγω και του covid-19 καθώς και η κατάργηση  των ζημιογόνων δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας και η μείωση του καθαρού χρέους κατά 0,4 δισ. σε συνδυασμό με την στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ συνέβαλαν στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της από τον οίκο Standard & Poor’s σε Β. Επίσης, η αξιολόγηση για πρώτη φορά από την Fitch με ΒΒ-, τοποθέτησε τη ΔΕΗ σε μία νέα επενδυτική κατηγορία, καθιστώντας την πλέον προσβάσιμη σε μεγαλύτερο πλήθος επενδυτών», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. 

Οπως ο ίδιος είπε, σε συνέχεια των αναβαθμίσεων, η ΔΕΗ προχώρησε πριν από ένα μήνα στην έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας συνολικού ύψους 775 εκατ. με σημαντική υπερκάλυψη του αρχικού ποσού, η οποία αποτελεί την  πρώτη έκδοση ομολογιών υψηλής απόδοσης στην Ευρώπη με ρήτρα αειφορίας. «Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να συνδυάσουμε την  επιστροφή μας στις αγορές κεφαλαίου με την στρατηγική μας δέσμευση για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος μας καθώς και με το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επιπρόσθετα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημέρες, υπογράψαμε πρόσφατα επίσης τις συμβάσεις για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων άνω των 90 ημερών, εξέλιξη που αποτελεί μία επιπλέον ένδειξη εμπιστοσύνης στο πλάνο μας από μεγάλους διεθνείς επενδυτές». 

Ο κ. Στασσής μίλησε για την απολιγνιτοποίηση και το επενδυτικό πλάνο για τις ΑΠΕ. «Εχουμε ξεκινήσει την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων 230MW στην Πτολεμαΐδα, για τα οποία έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση με τη μορφή του project finance και είμαστε σε διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου 50MW στην Μεγαλόπολη. Επιπρόσθετα, αναπτύσσουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ μέσω της σημαντικής έκδοσης αδειών παραγωγής 2GW, της υποβολής αιτήσεων για επιπλέον άδειες περίπου 600MW συμπεριλαμβανομένων και πλωτών φωτοβολταϊκών, ενώ αναπτύσσουμε κοιτάζουμε και τον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας δεδομένης της αύξησης διείσδυσης των ΑΠΕ.

Εντός του 2020, θέσαμε τις βάσεις για την νέα αναμορφωμένη εμπορική μας δραστηριότητα, αλλαγή η οποία σηματοδοτήθηκε και από την παρουσίαση της νέας εταιρικής μας ταυτότητας. Εχουμε ήδη εισαγάγει ένα νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών και κατά τη διάρκεια του 2021 σκοπεύουμε να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο. Η πανδημία λειτούργησε στην ουσία ως επιταχυντής στη διαδικασία εισαγωγής και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και για την εμπορική μας δραστηριότητα στο πλαίσιο του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου.

Για το 2021, στόχος μας είναι να επαναλάβουμε τις επιδόσεις του 2020 σε επίπεδο επαναλαμβανόμενου EBITDA, σταθεροποιώντας την λειτουργική κερδοφορία και δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες για την έναρξη ενός νέου κύκλου ανάπτυξης του Ομίλου τα επόμενα χρόνια». 

Εσοδα Ομίλου ΔΕΗ

Ο κύκλος εργασιών, μειώθηκε το 2020 κατά 282,3 εκατ. ή 5,7% λόγω του μειωμένου όγκου πωλήσεων κατά 5.557 GWh ή 14,5%, συνεπεία της απώλειας μεριδίου αγοράς (7,1 ποσοστιαίες μονάδες) και της πτώσης της εγχώριας ζήτησης (κατά 6,7%).

Αντίθετα, η απώλεια μεριδίου αγοράς αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη θετική επίπτωση λόγω των αυξημένων εσόδων από Τέλη Χρήσης Δικτύου Διανομής και ΥΚΩ, τα οποία εισπράττονται από τρίτους προμηθευτές.

Λειτουργικές Δαπάνες

Οι προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες το 2020, μειώθηκαν κατά 834,5 εκατ. (ή κατά 18,1%) σε 3.763,5 εκατ. έναντι 4.598 εκατ. το  2019, ως αποτέλεσμα των μειωμένων δαπανών για καύσιμα, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπών CO2, της απουσίας της επιβάρυνσης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ λόγω της κατάργησής τους, καθώς και λόγω της μείωσης του κόστους μισθοδοσίας.

Στις προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες δεν έχουν συνυπολογισθεί οι εφάπαξ επιπτώσεις από την πρόβλεψη αποζημιώσεων προσωπικού και τις παροχές μετά την συνταξιοδότηση, την επιστροφή από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, τις έκτακτες χρεώσεις για τον ΕΛΑΠΕ, το πιστωτικό τιμολόγιο για την προμήθεια φυσικού αερίου παρελθόντων ετών από την ΔΕΠΑ, καθώς και από την εκκαθάριση ΥΚΩ προηγουμένων ετών.

Λειτουργικά μεγέθη (παραγωγή - εισαγωγές - εξαγωγές) 

Το 2020 η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 6,7% στις 54.752 GWh έναντι 58.660 GWh το 2019 ως αποτέλεσμα της πανδημίας.  Σε επίπεδο συνολικής ζήτησης, περιλαμβάνοντας δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές και άντληση, καταγράφηκε ακόμα μεγαλύτερη μείωση κατά 8% λόγω και της μείωσης των εξαγωγών των τρίτων (μείωση κατά 1.111 GWh σε σχέση με το 2019).

Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 68,7% το 2020 από 75,8% το 2019. Ειδικότερα, το μέσο μερίδιο αγοράς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα περιορίσθηκε σε 66,8% τον Δεκέμβριο του 2020 από 71,7% τον Δεκέμβριο  του 2019, ενώ το μέσο μερίδιο ανά τάση, ήταν 94,4% (από 97,5%) στην Υψηλή Τάση, 35,7% (από 52,6%) στη Μέση Τάση και 69% (από 73,4%) στη Χαμηλή Τάση.

Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου ΔΕΗ κάλυψαν το 40,7% της συνολικής ζήτησης το 2020 (36,9% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 45,5% (41,6% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα).

Συγκεκριμένα, η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 45,1% ή 4.696 GWh, λόγω χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και υψηλότερων τιμών CO2 που καθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες λιγότερο ανταγωνιστικές.

Η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 20,3% ή κατά 1.447GWh, κυρίως λόγω του υπερδιπλασιασμού της σχετικής παραγωγής (κατά 119,4% ή 1.466 GWh)  στο δ’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Η παραγωγή από υδροηλεκτρικές μονάδες μειώθηκε κατά 13,7% ή 462 GWh λόγω των μικρότερων ποσοτήτων υδατικών εισροών στους ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Σταθμών το 2020 σε σχέση με το 2019.

Σε επίπεδο χώρας, σημειώθηκε άνοδος στην παραγωγή από ΑΠΕ κατά 19% ή 2.420 GWh, η οποία κάλυψε σε πολύ μεγάλο βαθμό την μείωση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 22% ή 3.010 GWh.

Δαπάνες Ενεργειακού Μείγματος

Οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα τρίτων, CO2 και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 875,2 εκατ. (28,1%) σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα:

 • Η δαπάνη για υγρά καύσιμα μειώθηκε κατά 31,1% σε 462,5 εκατ. το 2020 από 670,9 εκατ. το 2019, λόγω της μικρότερης παραγωγής από υγρά καύσιμα αλλά και της χαμηλότερης τιμής του μαζούτ και του diesel.
 • Η δαπάνη για φυσικό αέριο, μειώθηκε σημαντικά κατά 30,9% σε 297,9 εκατ. έναντι 431,4 εκατ. λόγω της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, παρά την προαναφερθείσα αύξηση της παραγωγής.
 • Η δαπάνη για αγορές ενέργειας από το Σύστημα (ηπειρωτική χώρα) και το Δίκτυο (μη διασυνδεδεμένα νησιά), εξαιρουμένης της επίπτωσης των ΝΟΜΕ και των εκτάκτων εφάπαξ χρεώσεων για τον ΕΛΑΠΕ, μειώθηκε κατά 373,2 εκατ. λόγω της μείωσης της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς-ΤΕΑ (πρώην ΟΤΣ) από 63,8/MWh το 2019 σε 45,1/MWh το 2020 όπως επίσης και του μικρότερου όγκου των αγορών ενέργειας.
 • Η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 μειώθηκε σε 393,5 εκατ. το 2020 από 546,5 εκατ. το 2019, λόγω των μείωσης των εκπομπών CO2 από 23,1 εκατ. τόνους σε 15,5 εκατ. τόνους η οποία αντισταθμίστηκε σε μικρό βαθμό από την αύξηση της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 23,7/τόνο σε 25,6/τόνο.

Δαπάνες Μισθοδοσίας 

Η δαπάνη μισθοδοσίας συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας που κεφαλαιοποιείται, μειώθηκε κατά 82,2εκατ. σε 734,8 εκατ. το 2020 από 817 εκατ. το 2019. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης (μείωση προσωπικού σε 1.277 εργαζόμενους από 15.109 εργαζόμενους στο τέλος του 2019 σε 13.832 εργαζομένους στο τέλος του 2020).

Εφάπαξ επιπτώσεις στο EBITDA

Το EBITDA του 2020 όπως και αυτό του 2019 επηρεάστηκε και από ορισμένες εφάπαξ επιπτώσεις. Συγκεκριμένα:

 • Το 2020 ενισχύθηκε από την επιστροφή 44,8 εκατ. λόγω αναθεώρησης του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την BOTAS για τα έτη 2012-2019, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών. Αντίθετα, επηρεάστηκε αρνητικά από την πρόβλεψη για αποζημιώσεις προσωπικού ύψους 35,8 εκατ. και από την επιβολή έκτακτων εφάπαξ χρεώσεων συνολικού ύψους 74,3 εκατ. στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η Πολιτεία για την κάλυψη του ελλείματος του ΕΛΑΠΕ με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4759/2020 (72,9 εκατ. από την χρέωση €2/MWh επί των ποσοτήτων των δηλώσεων φορτίου της ΔΕΗ στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό και τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το 2020 και 1,4 εκατ. από την εισφορά των παραγωγών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που αντιστοιχεί στο 6% της πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς οι οποίοι έχουν τεθεί σε λειτουργία έως και την 31.12.2015).
 • Αντίστοιχα, το EBITDA του 2019 είχε επηρεαστεί θετικά από την απομείωση ύψους 243,4 εκατ. της υποχρέωσης για παροχές μετά τη συνταξιοδότηση, την επιστροφή 99,3 εκατ. από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, καθώς και από την εκκαθάριση ΥΚΩ παρελθόντων ετών συνολικού ύψους 122,6 εκατ. (είσπραξη 194,7 εκατ. για την περίοδο 2007-2011 και επιβάρυνση κατά 72,1 εκατ. για το 2017).

Συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω εφάπαξ επιπτώσεων, το EBITDA του 2020 διαμορφώθηκε σε €820,5 εκατ. από 798,9 εκατ. το 2019.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ