Νέα
  • ΓΔ: 910.34 +0.25%
  • Τζίρος: 41,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΛΠΕ: Φουντώνει ο πόλεμος όσο πλησιάζει η D-day της Γενικής Συνέλευσης

ΕΛΠΕ
Πηγή: Intimenews

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου, κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί η αξία των ΕΛΠΕ, υπογράμμισαν χθες στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισαν, οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες σε μια εποχή που αλλάζουν όλα στον ενεργειακό κλάδο και ταυτόχρονα τίθεται επιτακτικά από τους επενδυτές η απαίτηση συμμόρφωσης με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η μεθαυριανή Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ θα αποφασίσει για τις αλλαγές που ενέκρινε το ΔΣ του ομίλου τη Μεγάλη Πέμπτη σε σχέση με τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε Holding και την εκλογή του ΔΣ κατευθείαν από τη Γενική Συνέλευση.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας στις 20 Μαΐου με θέμα ημερήσιας διάταξης την τροποποίηση των άρθρων του καταστατικού της εταιρείας, μεταξύ άλλων του άρθρου 20 που ρυθμίζει τον διορισμό και την εκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Η εταιρεία απευθυνόμενη προς τους μετόχους της ενόψει της γενικής συνέλευσης τονίζει την αναγκαιότητα τροποποίησης του συγκεκριμένου άρθρου για λόγους συμμόρφωσης στο ισχύον εταιρικό δίκαιο, προς την κατεύθυνση βελτίωσης της ανεξαρτησίας του διοικητικού συμβουλίου και της συνολικής αναβάθμισης της αξιοπιστίας και της θέσης της εταιρείας στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Η ανάδειξη μιας σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας, στη βάση των νόμων που ψηφίστηκαν για το εταιρικό δίκαιο το 2018 και του 2020 για την εταιρική διακυβέρνηση, αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι «ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και η έγκαιρη προσαρμογή όλων των εταιρειών στα νέα δεδομένα που επιβάλλει χρηστή χρήση των βέλτιστων πρακτικών διακυβέρνησης και διαφάνειας, όπως ψηφίστηκαν, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Κώστας Σκρέκας: Δεν θα αφήσουμε τα ΕΛΠΕ να ξεφτίσουν

«Εμείς τώρα θα πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ώστε οι θέσεις εργασίας να μη μειωθούν και να έχουν και στο μέλλον υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και σημείωσε: «Θα δείτε, τελικά, πόσα θα είναι τα αποτελέσματα του μετασχηματισμού αυτού και πώς θα αποτυπωθούν».

Σχετικά με τη δομή του ομίλου τόνισε ότι σχεδιάστηκε κατά τη δεκαετία του 1990, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε και το επιχειρηματικό μοντέλο χρειάζεται αλλαγές: «Δεν θα τα αφήσουμε να ξεφτίσουν και να ξεθωριάσουν και να ξεπέφτουν μέχρι να βρεθούν μπροστά στον τοίχο. Δεν θα κάνουμε αυτά που κάνατε εσείς, που τα αφήνατε όλα για τους επόμενους».

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν προκληθεί να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια, γιατί έχει αλλάξει ο ενεργειακός κλάδος και αλλάζει και ακόμη πιο γρήγορα μετά την πανδημία. Πλέον, όπως εξήγησε, η επιχειρηματική στρατηγική των ΕΛΠΕ εστιάζεται στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Θύμισε ότι το κράτος οφείλει να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 για πάνω από 55% σε σχέση με το 1995. Αυτό έχει επιπτώσεις στα ΕΛΠΕ, «που πρέπει να αλλάξουν το προϊοντικό τους μείγμα, να αλλάξουν το ενεργειακό τους μείγμα, γι’ αυτό και προσαρμόζεται η επιχειρηματική στρατηγική και γίνονται επενδύσεις πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το 50% αυτών των επενδύσεων να κατευθύνεται στην πράσινη ενέργεια και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος», σημείωσε.

Χρήστος Σταϊκούρας: Χωρίς εταιρική διακυβέρνηση τα ΕΛΠΕ δεν προσελκύουν επενδυτές

Τη σημασία της τήρησης των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου τα ΕΛΠΕ να είναι ελκυστικά στους επενδυτές τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Όπως εξήγησε, η συμμόρφωση με το ισχύον εταιρικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου και τη συνολική αναβάθμιση της αξιοπιστίας και της θέσης της εταιρείας στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Όπως είπε, η ανάδειξη μιας σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας, στη βάση των νόμων που ψηφίστηκαν για το εταιρικό δίκαιο το 2018 και το 2020 για την εταιρική διακυβέρνηση, αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος. «Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και η έγκαιρη προσαρμογή όλων των εταιρειών στα νέα δεδομένα που επιβάλλει χρηστή χρήση των βέλτιστων πρακτικών διακυβέρνησης και διαφάνειας, όπως ψηφίστηκαν, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ως προς αυτό που ισχύει σήμερα ότι «η παρούσα πρόβλεψη του καταστατικού ως προς την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου πάσχει, καθώς ο αριθμός των διοριζόμενων συμβούλων υπερβαίνει κατά πολύ τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό, γεγονός που με τη σειρά του δεν επιτρέπει την ανάδειξη του προβλεπόμενου αριθμού ανεξαρτήτων μελών. Έντεκα από τα συνολικά δεκατρία μέλη σήμερα δεν πληρούν τα κριτήρια ανεξαρτησίας, κλασικές βασικές αρχές εταιρικού δικαίου και εταιρικής διακυβέρνησης. Κι αυτό γιατί αυτό που ισχύει τώρα, το ότι το Δημόσιο ορίζει απευθείας επτά από τα δεκατρία μέλη του ΔΣ, είναι κάτι που δεν είναι σύμφωνο, με τον ν. 4548/2018. Σύμφωνα με τον νόμο, αν προκρινόταν η επιλογή του απευθείας διορισμού μελών και στο νέο καταστατικό, τότε το ελληνικό Δημόσιο και ο έτερος μέτοχος μειοψηφίας από κοινού δεν θα μπορούσαν να ορίσουν περισσότερα από τέσσερα εκ των δεκατριών μελών του διοικητικού συμβουλίου». 

Και συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας: «Με την προτεινόμενη από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΠΕ τροποποίηση του άρθρου 20 απαλείφονται οι προβλέψεις περί απευθείας διορισμού από μετόχους της εταιρείας και ορισμού από τους εργαζόμενους κατόπιν εκλογής μελών του διοικητικού συμβουλίου. Εφόσον η γενική συνέλευση υπερψηφίσει και θέσει σε ισχύ το νέο σχέδιο καταστατικού που προβλέπεται από τον νόμο του 2018, το νέο διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται εντέλει από έντεκα μέλη τα οποία θα εκλέγονται στο σύνολό τους από τη γενική συνέλευση των μετόχων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4548 του 2018. Γι’ αυτόν τον νόμο μιλάμε. Τα δε ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν θα υπολείπονται του ενός τρίτου του συνολικού αριθμού των μελών του, σύμφωνα με τον ν.4706 του 2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης».

Επίσης, τονίστηκε ότι οι νέες προβλέψεις περί εταιρικής διακυβέρνησης τίθενται καθολικά και υποχρεωτικά σε ισχύ από τις εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά στην Ελλάδα ανώνυμες εταιρείες στις 17 Ιουλίου, δηλαδή δώδεκα μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου. Αυτές οι προβλέψεις λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτές του ν.4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών που ψηφίστηκε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σκουρλέτης: Είναι επικίνδυνο το σχέδιο σας

«Είναι επικίνδυνο το σχέδιο σας. Εκχωρείτε το μάνατζμεντ σε ιδιώτες, θα έχετε μεγάλες απώλειες από την αξία των μετοχών που αντιστοιχεί στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτό είναι θέμα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου για εξυπηρέτηση συγκεκριμένου ιδιώτη που κατέχει περίπου το 45%. Σε καμιά περίπτωση όμως η νομικίστικη αυτή αλχημεία δεν δικαιολογεί αυτό που κάνετε. Είναι κατάφωρα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και πρέπει να σταματήσει αυτή η διαδικασία», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης, επιμένοντας ότι «η κυβέρνηση απεμπώλησε τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων στη διοίκηση προς όφελος του Ομίλου. 

Φάμελλος: Υπάρχει πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης

Ο κ. Φάμελος, υποστήριξε ότι «η αποχώρηση του Δημοσίου από το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ είναι πολιτικά και νομικά απαράδεκτη: «Υπάρχει ζήτημα απιστίας σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης γιατί αποδέχεται να αφαιρεθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου και να μην έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ της εταιρίας», ανέφερε ο κ. Φάμελος.

«Τα ΕΛΠΕ, την περίοδο 2015-2019 είχαν αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, με αποτύπωμα ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την τελευταία διετία κατέγραψαν ζημιές. Το Δημόσιο πρέπει να έχει την πλειοψηφία στον Όμιλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τροπολογία ώστε να καλύψουμε νομικά την πλειοψηφία του Δημοσίου στον Όμιλο. Δεν μπορεί να κρύβεστε σε παλαιότερους νόμους. Είναι πρωτάκουστο να εισηγείστε να χάσει το Δημόσιο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», αντέτεινε ο κ. Φάμελος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ