Νέα
  • ΓΔ: 1447.82 +1.89%
  • Τζίρος: 148,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ρυθμίσεις του νέου κλιματικού νόμου που στόχο έχουν επενδυτικό... τσουνάμι

Πλωτά αιολικά πάρκα
Πηγή: Pixabay

Με στόχο την προετοιμασία της ελληνικής αγοράς για τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που ετοιμάζονται να γίνουν στη χώρα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και αξιοποιώντας τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, το υπουργείο Ενέργειας με τον πρώτο κλιματικό νόμο φέρνει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για να υποδεχτεί τις καινοτόμες επενδύσεις. Για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης, το ΕΣΕΚ προβλέπει επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Οι επενδύσεις αυτές θα βάλουν τις βάσεις και μια εντελώς νέα ενεργειακή αγορά, θα εξασφαλίσουν τους στόχους της κλιματικής ουδετερότητας και θα φέρουν καινοτόμες λύσεις που θα εκσυγχρονίσουν την αγορά ενέργειας, κάνοντάς της φιλική στο περιβάλλον και μειωμένου κόστους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νόμος για το κλίμα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότητησης ΑΠΕ, ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση της αποθήκευσης ενέργειας, των πλωτών αιολικών πάρκων και της παραγωγής υδρογόνου.

Σε κάθε νέο θεσμικό πλαίσιο αντιστοιχούν επενδύσεις πολλών δισ. που είναι εν αναμονή της προετοιμασίας της χώρας να τις δεχτεί. Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπάρχουν 20 αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια παραγωγής πράσινου υδρογόνου, αναδεικνύοντας τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

Τόσο για την αποθήκευση ενέργειας, όσο και τα πλωτά αιολικά πάρκα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον δεκάδες ενεργειακοί όμιλοι από Ελλάδα και εξωτερικό.

Σκρέκας: Πλήρης απανθρακοποίηση της οικονομίας μέχρι το 2050

Η αποφασιστική ενεργειακή πολιτική της χώρας επιταχύνει τις εξελίξεις και συμβάλλει ώστε να προετοιμαστεί γρήγορα θεσμικά για τη νέα εποχή που έρχεται. Ο στόχος για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή δημιουργεί εξάλλου ακόμη μεγαλύτερη προοπτική στις επενδύσεις του κλάδου.

Έτσι προχωρά στη δεύτερη φάση απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ. Ωστόσο, βασικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα είναι η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (1,2 GW μέχρι το 2030) καθώς και η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούν να «σηκώσουν» το αυξημένο «πράσινο» φορτίο.

Οι στοχεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής ευθυγραμμίζονται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τους στόχους για πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας μέχρι το 2050. Από την άποψη αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει τολμηρές και φιλόδοξες πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ όπως την πλήρη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος μέχρι το 2023, ούσα η πρώτη μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε αυτή την κατεύθυνση διαθέτει το 37% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, σε συνδυασμό με πρόσθετους πόρους από το ΕΣΠΑ.

Αναθεώρηση στους εθνικούς στόχους

Ταυτόχρονα, υπό το φόντο των νέων αναθεωρημένων στόχων της Κομισιόν για 55% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ελληνική πολιτεία προκρίνει την ανάλογη απαιτούμενη αναθεώρηση στους εθνικούς στόχους, δηλαδή αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας στο 35% μέχρι το 2030 και αναθεώρηση προς τα πάνω του 61%, ως μερίδιο ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Με δεδομένο ότι η ηλεκτροπαραγωγή ευθύνεται κατά 32% για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ακολουθούν μεταφορές και βιομηχανία με 20% και 16%, αντίστοιχα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει καταρτίσει ένα στοχευμένο σχέδιο παρεμβάσεων και κινήτρων για την αναμόρφωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραπάνω τομέων.

Συνοπτικά η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις εξής πρωτοβουλίες:

  1. Έως το 2025 η απολιγνιτοποίηση, με την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2023 πλην μίας που θα μετατραπεί σε φυσικό αέριο το 2025.
  2. Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με πόρους 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  3. Πόροι 1 δισ. ευρώ από Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για υβριδικά συστήματα ΑΠΕ και αποθήκευσης στα νησιά.
  4. Επενδύσεις 5 δισ. ευρώ για ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών.
  5. Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και δημόσιων κτιρίων 2 δισ. ευρώ.
  6. Δημόσια δαπάνη 1 δισ. ευρώ για δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.
  7. Θεσμικό πλαίσιο για υδρογόνο.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ