Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΥΠΕΝ: Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου μπορεί να λειτουργεί η Μεγαλόπολη III

Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη / Πηγή: Eurokinissi

Τη λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας Μεγαλόπολη III της ΔΕΗ μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου αποφάσισε χθες το ΥΠΕΝ. Οπως αναφέρει στη σχετική απόφαση, «κατ’ εφαρμογή του άρθρου 33 παρ. 2(α) της ΚΥΑ 36060/1155/Ε.103/2013 (ΦΕΚ Β’ 1450/14-06- 2013), επιτρέπονται κατά τη λειτουργία της Μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της εταιρίας "Λιγνιτική Μεγαλόπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε." , παρεκκλίσεις από τα όρια που ορίζονται στα εδάφια 1.2 και 1.3 του άρθρου 33 της ανωτέρω ΚΥΑ, καθώς κρίνεται απόλυτα απαραίτητη η διατήρηση της παροχής ενέργειας.

Οι ανωτέρω παρεκκλίσεις επιτρέπονται μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου 2021».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η συμμετοχή των λιγνιτών στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνά το 20% και η λειτουργία της Μεγαλόπολης III κρίνεται απαραίτητη με δεδομένο ότι οι αντοχές του συστήματος, είναι στα όριά τους, καθώς όλες οι μονάδες βρίσκονται σχεδόν σε πλήρη λειτουργία, για περίπου δύο εβδομάδες λόγω καύσωνα, αυξάνονται οι πιθανότητες τυχόν βλαβών.

Τι προβλέπει η Απόφαση Eγκρισης Περιβαλλοντικών Oρων

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Απόφαση Eγκρισης Περιβαλλοντικών Oρων (ΑΕΠΟ) του 2019, η διάρκεια λειτουργίας της μονάδας με το συγκρότημα αποθείωσης εκτός λειτουργίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 ώρες το χρόνο και οι ώρες αυτές έληξαν την περασμένη Κυριακή. Με την παράταση των ωρών λειτουργίας που δόθηκε, η μονάδα θα λειτουργεί κατά παράβαση των όρων της ΑΕΠΟ.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση σχετικής αίτησης από τον ΑΔΜΗΕ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για παράταση των ωρών που μπορεί να λειτουργεί η λιγνιτική μονάδα Μεγαλόπολη III χωρίς αποθείωση, κατά παρέκκλιση των όσων προβλέπονται στην ΑΕΠΟ της.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη μονάδα της ΔΕΗ, η οποία στις αρχές του μήνα χρειάστηκε να επαναλειτουργήσει - αν και ήταν κλειστή για εννέα μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης - προκειμένου να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση λόγω καύσωνα και να αντέξει το ηλεκτρικό σύστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ, για λόγους ενεργειακής ασφάλειας είχε υποβάλει το αίτημα για να επιστρατεύσει και αυτή τη μονάδα αν χρειαστεί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ