Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ισχυρό ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της ΔΕΗ - Ενδείξεις ότι θα αντληθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ

Πηγή: Eurokinissi

Ξεκινάει αύριο η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ και ταυτόχρονα τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στην επιχείρηση στο 34% από 51% που κατέχει σήμερα.

Το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσει η επιχείρηση, ενδεχομένως να υπερβεί ακόμη και το 1 δισ. ευρώ, δεδομένης της πορείας της μετοχής. Για παράδειγμα, σήμερα έκλεισε στα 9,15 ευρώ, ενώ να σημειωθεί ότι την ημέρα που ανακοινώθηκε η αύξηση είχε υποχωρήσει οριακά έστω και κάτω από τα 8 ευρώ ανά μετοχή.

Το μέχρι σήμερα εκφρασμένο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, δείχνει όχι απλά να είναι ισχυρό, αλλά να ξεπερνά και τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες.

Αύριο, λοιπόν, το πρωί, στις 11:00, συγκαλείτε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία καλείται να εγκρίνει την πρόταση της διοίκησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, καθώς βέβαια και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, θα καθορισθούν από τη διοίκηση της επιχείρησης στη βάση της ζήτησης.

Φυσικό αέριο: Νέα μεγάλη αύξηση τιμών καθώς δεν αυξήθηκε η προσφορά

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν το 2022 - Για ποιους έρχονται μειώσεις

Μέσω συνδυασμένης προσφοράς η διάθεση μετοχών

Η διάθεση των νέων μετοχών θα γίνει μέσω συνδυασμένης προσφοράς, δηλαδή, δημόσιας προσφοράς για τους Ελληνες μετόχους και ιδιωτικής τοποθέτησης για τους διεθνείς επενδυτές. Οσον αφορά τους υφιστάμενους μετόχους, θα εφαρμοσθεί μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής, τουλάχιστον ίσης με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο.

Με βάση τον σχεδιασμό, μετά το αναμενόμενο «πράσινο φως» της αυριανής έκτακτης γενικής συνέλευσης, το άνοιγμα του Βιβλίου Προσφορών τοποθετείται προς το τέλος του μήνα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του book building και να ακολουθήσει στη συνέχεια η τιμολόγηση των νέων μετοχών. Η έναρξη διαπραγμάτευσής τους εκτιμάται στις αρχές Νοεμβρίου, έπειτα από την έγκριση από το ΔΣ της τελικής τιμής και της κατανομής των νέων μετοχών στους συμμετέχοντες.

Ισχυρό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μετά τις ανεπίσημες επαφές της διοίκησης, προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επενδυτών, κυρίως θεσμικών για τη συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Οι ίδιες ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από 50 ξένα funds θα δηλώσουν παρόν στην σχετική διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.

Με βάση τα νέα δεδομένα, το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την επιχείρηση μπορεί ακόμη και να υπερβούν το ένα δισ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίησή της να υπερβαίνει κατά πολύ τα 3 δισ. ευρώ, από 2,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Να σημειωθεί επίσης ότι την πρόθεσή της για συμμετοχή στην ΑΜΚ έχει εκδηλώσει και η EBRD, η οποία πέρα από τη συμμετοχή στα δύο «πράσινα» ομόλογα της επιχείρησης, διατηρεί πολυετή χρηματοδοτική συνεργασία με την επιχείρηση, για τη στήριξη υλοποίησης του business plan της.

Τέλος, στην αυριανή έκτακτη Γενική Συνέλευση, οι μέτοχοι θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν την παραχώρηση του μειοψηφικού μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιανό fund, το οποίο επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό με προσφορά-«μαμούθ» 2,116 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ