Νέα
  • ΓΔ: 864.18 +0.48%
  • Τζίρος: 12,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κ. Μαύρος (ΔΕΗΑΝ): Ο ενεργειακός τομέας θα διπλασιάσει το μέγεθός του

Φωτογραφία από την εκδήλωση. Πρώτος από αριστερά ο Κ. Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Φωτογραφία από την εκδήλωση. Πρώτος από αριστερά ο Κ. Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των ΑΠΕ μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα, καθώς αυξάνονται οι επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση, δημιουργώντας σημαντικές προοπτικές όχι μόνο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αλλά και για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη που θα ωφεληθεί από την πράσινη μετάβαση.

Η προοπτική αυτή αναδείχθηκε σε χθεσινή εκδήλωση των εταιρειών AMERESCO και RESINVEST για την ολοκλήρωση κατασκευής αιολικού πάρκου στη θέση Ξερακιάς, του Δήμου Αργοστολίου Κεφαλονιάς, για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ).

Στην τελετή εγκαινίων χαιρέτισαν ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης, η περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα, ο βουλευτής Κεφαλονιάς Π. Καππάτος, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Λαδακάκος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κ. Μαύρος, ο διευθύνων σύμβουλος της AMERESCO Γ. Σακελλάρης και ο γενικός διευθυντής της RESINVEST Δ. Καραγκουλές.

Μαύρος: Προχωράμε αποφασιστικά μπροστά

Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Μαύρος τόνισε: «Ο όμιλος ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση και προς τούτο άλλωστε κινούμαστε σήμερα με ταχύτατους ρυθμούς για την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ που μειώνουν τελικά το κόστος ενέργειας. Προχωράμε αποφασιστικά μπροστά και ένα δείγμα είναι το αιολικό μας πάρκο στην Κεφαλονιά. Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση, δίκτυα και νέες τεχνολογίες είναι μονόδρομος και ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε δυναμικά στην ενεργειακή μετάβαση με περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος».

Όπως εξήγησε, η προσπάθεια απανθρακοποίησης θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομία, αφού θα γίνουν επενδύσεις 500 δισ. ευρώ, που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα ώστε η χώρα να πετύχει τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και 100% (net zero) μέχρι το 2050, σύμφωνα με την McKinsey. Επενδύσεις που αφορούν σε ΑΠΕ, σε μετακινήσεις και σε κτίρια.

«Από αυτά, 75 δισ. ευρώ είναι νέα κεφάλαια, ενώ τα υπόλοιπα είναι κεφαλαιουχικές δαπάνες που είχαν προγραμματιστεί και ανακατευθύνονται. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια απανθρακοποίησης της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά περίπου 3%, ή αν το θέσουμε σε απόλυτους αριθμούς κατά 5 δισ. ευρώ. Ο ενεργειακός τομέας πρακτικά θα διπλασιάσει το μέγεθός του τα επόμενα χρόνια, ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά ακόμη και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης. Η Ελλάδα εκπέμπει σήμερα 86 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, με τον τομέα της ενέργειας να ευθύνεται για το 32% αυτών των εκπομπών», τόνισε ο κ. Μαύρος.

https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/energeia/26686_dei-orosimo-gia-tin-prasini-metabasi-i-amk-ependyseis-93-dis-eyro-se

Και συνέχισε: «Ζούμε μια δύσκολη κατάσταση με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και με την εξάρτηση κατά 90% σε ευρωπαϊκό επίπεδο από εισαγωγές. Ωστόσο πρόκειται για μια συγκυρία βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μειώσει τελικά το κόστος ενέργειας, ενώ βεβαίως οδηγούμαστε σε μια τελείως διαφορετική ενεργειακή αγορά με νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο να αναμένεται να αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον. Έχουμε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο για ανάπτυξη έργων αρκετών GW εντός της πενταετίας, ενώ σήμερα κατασκευάζουμε έργα ισχύος 300 MW, μέγεθος πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της επιχείρησης».

Πάιατ: Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά

Στην ομιλία του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ανέφερε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να είναι υπερήφανοι συνεργάτες της Ελλάδας και να στηρίζουν τις φιλόδοξες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για καθαρή ενέργεια και βιωσιμότητα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις αμερικανικές εταιρείες μας, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την αμερικανική και ελληνική καινοτομία, και αξιοποιώντας τη δύναμη της αναπτυσσόμενης ενεργειακής, εμπορικής και επενδυτικής μας σχέσης. Οι χώρες μας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, θα είναι πιο ασφαλείς και συνεπώς πιο ευημερούσες».

Όπως είπε ο Γιώργος Σακελλάρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AMERESCO, της αμερικανικής εταιρείας που μαζί με τη RESSINVEST κατασκεύασε το αιολικό της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά, «έργα όπως αυτό, αλλά και άλλα πολλά, με κάνουν να πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει ως ένα κέντρο αριστείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ευελπιστώ ότι μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το όραμα και να είμαστε εμείς οι διαχειριστές της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ, στην Ελλάδα, για τις ημέρες που θα έρθουν».

Σημείωσε επίσης ότι «οι ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί θα συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων της Ελλάδας για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περισσότερο από 22.000 τόνους ετησίως».

Ο γενικός διευθυντής της RESINVEST, Δ. Καραγκουλές, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Ο περιορισμένος χρόνος υλοποίησης, η ανάγκη νέας αδειοδότησης, η κατασκευή σε συνθήκες κορύφωσης του κορονοϊού, έθεταν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά. Ωστόσο το έργο ολοκληρώθηκε από την κοινοπραξία των εταιριών AMERESCO – RESINVEST μέσα στο πλαίσιο του χρόνου, του κόστους και της ποιότητας που απαιτείτο. Η Ελλάδα είναι πλούσια σε ήλιο και αέρα. Έχουμε τη δυνατότητα η παραγωγή πράσινης ενέργειας να εξελιχθεί σε ένα από τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα, αναλαμβάνοντας ανάλογες πρωτοβουλίες για τη διασύνδεση μας με την Κ. Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Π. Λαδακάκος, μίλησε στον χαιρετισμό του για τους πολλαπλούς συμβολισμούς που έχει η εκδήλωση των εγκαινίων και συμπλήρωσε: «Η Κεφαλονιά συμβολίζει το καλό παράδειγμα ενός νησιού με έντονη τουριστική δραστηριότητα, το οποίο έχει αφομοιώσει αρμονικά το σημαντικό πλήθος αιολικών πάρκων που έχουν εγκατασταθεί. To παράδειγμά της αποδεικνύει ότι η κατηγορία πως οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν τον τουρισμό είναι ένας ακόμα μύθος. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις επιχειρήσεις που έκαναν την επένδυση αυτή πραγματικότητα: Τόσο της ΔΕΗ, η ολική επαναφορά της οποίας στον χώρο των ΑΠΕ αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της πράσινης μετάβασης στην χώρα μας, όσο και της επιτυχημένης συνεργασίας μιας αμιγώς ελληνικής εταιρείας, της RESINVEST, με μια αμερικάνικη όπως η AMERESCO».

Οι εταιρείες AMERESCO και RESINVEST ανέλαβαν μέσω δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού το έργο της κατασκευής των έργων υποδομής, της προμήθειας, μεταφοράς, ανέγερσης και θέσης σε λειτουργία του πάρκου, καθώς και τη λειτουργία και συντήρησή του για 15 χρόνια. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε λιγότερο από έναν χρόνο, παρότι εκτελέστηκε εν μέσω πανδημίας, τυφώνα «Ιανού» και έντονων κατά την πρώτη φάση τοπικών αντιδράσεων.

Ποια είναι η AMERESCO

H AMERESCO, Inc. (NUSE:AMRC) αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες που διαχειρίζεται, αναπτύσσει και κατασκευάζει έργα καθαρής ενέργειας. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται έργα ενεργειακής απόδοσης, αναβάθμισης υποδομών, βιωσιμότητας περιουσιακών στοιχείων και λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παρέχονται σε πελάτες της στη Βόρεια Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει ολοκληρώσει επιτυχώς περιβαλλοντικά έργα και έργα εξοικονόμησης ενέργειας με ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις, ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπηρεσίες στέγασης, καθώς και με πελάτες από τον χώρο του εμπορίου και της βιομηχανίας.

Για να μάθετε περισσότερα για την εταιρεία, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ameresco.com.

Ποια είναι η RESINVEST

H RESINVEST δραστηριοποιείται στους τομείς της ανάπτυξης και κατασκευής έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ολοκληρωμένες ενεργειακές στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας. Διαθέτοντας σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση στα πλέον περίπλοκα και απαιτητικά έργα, η εταιρεία έχει αναπτύξει και κατασκευάσει ένα μεγάλο αριθμό αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ