Νέα
  • ΓΔ: 1454.65 +0.53%
  • Τζίρος: 42,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΕΤΑΕΝ: Να ενσωματωθεί το ΕΤΜΕΑΡ στο κόστος των προμηθευτών

Αιολικό πάρκο
Αιολικό πάρκο / Πηγή: Intime

Τις δικές της προτάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους κατέθεσε η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας), με στόχο να αποτυπώνεται στον τελικό καταναλωτή το μειωμένο κόστος παραγωγής των ΑΠΕ. Η Ένωση προτείνει οι προμηθευτές να απολαμβάνουν τις προνομιακές τιμές των ΑΠΕ και οι ίδιοι να τις μετακυλίουν στα τιμολόγια και έτσι το ΕΤΜΕΑΡ να μην αποτελεί οριζόντια ρυθμιστική χρέωση αλλά να μπει στις ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, για να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί και η ΕΛΕΤΑΕΝ προτείνει 4 προτάσεις πολιτικής:

1. Ολοκλήρωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία των νέων ανταγωνιστικών αγορών, με τελικά ωφελημένο τον καταναλωτή.

2. Εδώ και πολλά χρόνια η ΕΛΕΤΑΕΝ, όπως και άλλοι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ, υποστηρίζουν την ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο κόστος των προμηθευτών και το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ρεύματος. Αν αυτό είχε συμβεί, το όφελος από τις φτηνές ΑΠΕ θα περνούσε αυτόματα στους καταναλωτές μέσω του ανταγωνισμού στην λιανική αγορά χωρίς να χρειάζονται κρατικές παρεμβάσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες οι ΑΠΕ θα απαλλάσσονταν από τον ρυθμιστικό κίνδυνο των χαμηλών πόρων του ΕΛΑΠΕ, που πλέον δεν θα εξαρτιόνταν από κρατικές αποφάσεις αλλά από την ίδια την αγορά. Στο παρελθόν, οι ΑΠΕ έχουν πληρώσει ακριβά αυτό το ρυθμιστικό ρίσκο εξαιτίας των ελλειμάτων που είχαν δημιουργήσει οι στρεβλώσεις της αγοράς και τα οποία κλήθηκαν, αδίκως, να καλύψουν οι ΑΠΕ.

3. Ριζική απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου των ΑΠΕ και των δικτύων. Κάθε προτεινόμενο σχέδιο πρέπει να λαμβάνει οριστική απάντηση, θετική ή αρνητική, σε εύλογο χρόνο, που κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 έτη.

4. Ολοκλήρωση των θεσμικών και τεχνικών παρεμβάσεων για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, την προώθηση της ενεργούς διαχείρισης ζήτησης από τους καταναλωτές, της αποθήκευσης και των θαλάσσιων αιολικών πάρκων μαζί με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διεθνών διασυνδέσεων.

Η αιολική ενέργεια σύμμαχος των πολιτών

Όπως τονίζει, αυτή την περίοδο τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2-3 φορές φθηνότερο συγκριτικά με τον λιγνίτη. Αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα, οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν πολύ επαχθέστερες για τους καταναλωτές.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση των μέτρων αυτών συγκεντρώνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχει συσταθεί στον Διαχειριστή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΔΑΠΕΕΠ) και έχει ανακοινωθεί ότι θα ανέλθουν σε 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Στην προσπάθεια αυτή η αιολική ενέργεια γίνεται σύμμαχος των πολιτών καθώς οι πόροι αυτοί, στο μεγαλύτερο μέρος τους, προέρχονται από τους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) και συγκεκριμένα τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η διάθεση αυτών των πόρων για την ανακούφιση των καταναλωτών έγινε εφικτή επειδή η αιολική ενέργεια παραμένει φθηνή.

Ενεργειακή ανεξαρτησία και σταθερότητα

Εκτός από πιο φθηνή, η αιολική ενέργεια -όπως και όλες οι ΑΠΕ- παρουσιάζει ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν είναι εκτεθειμένη στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και τα γεωπολιτικά παιχνίδια. Το κόστος παραγωγής του ρεύματος από τα αιολικά πάρκα παραμένει σταθερό για όλη τη ζωή τους. Έτσι, η εθνική οικονομία γνωρίζει το κόστος της και δεν εξαρτάται από τις διεθνείς αγορές ή τις διαθέσεις των προμηθευτριών - χωρών ορυκτών καυσίμων.

Τα συμπεράσματα από την τρέχουσα κρίση

Τα βασικά συμπεράσματα από την τρέχουσα κρίση είναι:

  1. Η κρίση οφείλεται στην εξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα.
  2. Όσο η εξάρτηση αυτή διαιωνίζεται, μπορεί να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες κρίσεις.
  3. Η μόνιμη, βιώσιμη λύση είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό και δεν είναι εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις των εισαγόμενων καυσίμων.
  4. Η ενεργειακή μετάβαση οφείλει να επιταχυνθεί, προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Το οικονομικό όφελος

Το οικονομικό όφελος που δημιουργούν τα αιολικά πάρκα απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Η μπλε γραμμή ακολουθεί το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και αποτελεί δείκτη της επιβάρυνσης των Ελλήνων καταναλωτών. Η τιμή αυτή έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα.

Αντίστοιχα, η πορτοκαλί γραμμή απεικονίζει το κόστος του ρεύματος που παράγουν τα νέα αιολικά πάρκα που έχουν επιλεγεί στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς της ΡΑΕ τα τελευταία 3 έτη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ