Νέα
  • ΓΔ: 932.96 +2.10%
  • Τζίρος: 86,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μ. Στασινόπουλος για ενεργειακό κόστος: Πρωτοφανής κατάσταση - Πιθανές οι αναστολές λειτουργίας

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος
Ο Μιχάλης Στασινόπουλος / Πηγή: Eurokinissi

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενεργειακό κόστος που απειλεί την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ακόμη και τη λειτουργία κάποιων από αυτές, έκρουσε χθες ο Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», μιλώντας στην ημερίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα « Εξαγωγές: Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα».

Αναφέρθηκε στη συγκυρία ταυτόχρονης εκτόξευσης των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του μεταφορικού κόστους και κυρίως του κόστους ενέργειας. «Ειδικά σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, η σημερινή κατάσταση είναι πρωτοφανής», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «η εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία και ιδιαίτερα η βιομηχανία της μέσης τάσης επιβαρύνεται δυσανάλογα από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, λόγω υψηλής εξάρτησης από το φυσικό αέριο αλλά και επειδή οι ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις καλύπτονται ταυτόχρονα και με διμερή συμβόλαια σε σταθερές ανταγωνιστικές τιμές, τα οποία δεν εφαρμόζονται ακόμα στην Ελλάδα. Στη δική μας περίπτωση, το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι περιορισμού της παραγωγής ή και αναστολής λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, μελετώντας και αντίστοιχα μέτρα που έχουν υιοθετήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ζητούμενο η σύγκλιση με το ευρωπαϊκό εισόδημα

Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η πραγματική και διατηρήσιμη σύγκλιση του ελληνικού με το μέσο ευρωπαϊκό εισόδημα και γι' αυτό «απαιτείται ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα πιο ισορροπημένο και πιο ανθεκτικό», αλλά και προσαρμοστικότητα όταν προκύπτουν απότομες και βίαιες αλλαγές όπως η πανδημία, η κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε.

Αναφερόμενος στην αύξηση της συμμετοχής της μεταποιητικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ, είπε ότι χρειάζεται βελτίωση των επιδόσεών μας εκεί όπου υστερούμε, όπως στις παραγωγικές επενδύσεις, στην παραγωγικότητα, στην καινοτομία και φυσικά στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, με αιχμή του δόρατος τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.

Αναφέρθηκε και στη συμβολή των μεταποιητικών επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, στην αύξηση των εξαγωγών και στην ενίσχυση του εθνικού εισοδήματος με υψηλό αίσθημα περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλές εξαγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις που προσαρμόζονται και μετασχηματίζονται, συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και ενισχύουν το εθνικό εισόδημα. «Αυτά δείχνουν τις δυνατότητες της βιομηχανίας, μικρής και μεγάλης, να αναπτυχθεί και να προσφέρει ακόμα περισσότερα, αρκεί να αντιμετωπίζονται εγκαίρως οι κίνδυνοι για την ανταγωνιστικότητά της και να λειτουργεί σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, σύγχρονο, σταθερό, δίκαιο και διαφανές, συγκρίσιμο με αυτό των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σχέδιο μετάβασης

Τόνισε την ανάγκη μιας «νέας δυναμικής στρατηγικής για το μέλλον» συμβατής με τα μεγάλα ρεύματα της εποχής και ιδίως την «ιστορική μετάβαση σε μια οικονομία που σέβεται τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές», σύμφωνα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των κλιματικών στόχων της Ένωσης.

«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σχέδιο μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ, είναι ένα σχέδιο συνολικού και ριζικού οικονομικού μετασχηματισμού, με αιχμή του δόρατος τη βιομηχανία, μικρή και μεγάλη. Γιατί η βιομηχανία, με ισχυρή συμμετοχή της τεχνολογίας, παράγει καινοτομία και θεωρείται ατμομηχανή της μετάβασης στη νέα οικονομία και βασικός πυλώνας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης διεθνώς», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «όχι μόνο οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και χώρες συγκρίσιμες με μας, θεσπίζουν ισχυρά κίνητρα για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας τους, κινητοποιώντας σημαντικούς κοινοτικούς και εθνικούς πόρους».

Ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι η διαδικασία μετασχηματισμού της οικονομίας μας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσουμε τη θέση μας στη διεθνή οικονομική σκακιέρα, υπογραμμίζοντας ότι γι' αυτό «απαιτείται εξωστρέφεια, όχι μόνον από τις επιχειρήσεις, αλλά ευρύτερα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας μας». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής αναφέρθηκε διεξοδικά στις θετικές εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας το πρώτο 9μηνο του 2021 αλλά και στην εθνική αναπτυξιακή δυναμική, επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο της αναβάθμισης της οικονομίας μας, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος που τα πληρώσαμε ακριβά».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ