Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΔΔΗΕ: Το crash test με την Ελπίδα, τα καυτά ερωτήματα και το στοίχημα της επόμενης μέρας

Με δεκάδες περιοχές της Αττικής να βρίσκονται για δεύτερο εικοσιτετράωρο χωρίς ρεύμα και παρότι ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει την προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών με δεκάδες συνεργεία, είναι βέβαιο ότι έναν χρόνο μετά τη «Μήδεια» ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος εξασφάλισης της συνέχειας της ηλεκτροδότησης, ανεξαρτήτως καιρού.

Το Δελτίο Προειδοποίησης είχε εκδοθεί από την ΕΜΥ πολλές μέρες πριν για την κακοκαιρία «Ελπίς», χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο και προσδιορίστηκε χρονικά από την ΕΜΥ με μεγάλη ακρίβεια. Μάλιστα, το δεύτερο κύμα που ξεκίνησε τη Δευτέρα χαρακτηρίστηκε με τον υψηλότερο βαθμό προειδοποίησης με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα της Eumetnet με κόκκινο συναγερμό.

Δεν υπάρχει τρόπος καλύτερης προετοιμασίας του ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπίσει γρηγορότερα τις βλάβες που συνοδεύουν πάντα μια έντονη χιονόπτωση, όταν αυτή είναι ήδη γνωστό πότε θα συμβεί;

Η καλή συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, που ανακοίνωσε ότι ακολούθησε μια μέρα το ξέσπασμα των βλαβών, δεν ήταν δυνατό να είχε προηγηθεί;

Το στοίχημα της ταχύτητας αποκατάστασης των βλαβών είναι κεντρικό για τον ΔΕΔΔΗΕ και στόχος είναι να μειώσει τον χρόνο αποκατάστασης των βλαβών από 5-6 εικοσιτετράωρα που είχε πέρυσι στη «Μήδεια» σε 2-3 φέτος.

Ομως αν υπήρχε σχέδιο κακοκαιρίας και σωρείας βλαβών, και ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν σε ετοιμότητα άμεσης παρέμβασης με τη συνεργασία και άλλων φορέων, θα μπορούσε να είναι σημαντικά μικρότερος ο χρόνος των διακοπών ρεύματος για χιλιάδες νοικοκυριά.

Η μάχη των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ

Τις τελευταίες δύο ημέρες ο ΔΕΔΔΗΕ επιχειρεί με δεκάδες συνεργεία και όπως έχει ανακοινώσει στόχος είναι τα συνεργεία να έχουν επαναφέρει την ηλεκτροδότηση μέχρι σήμερα το πρωί σε όλες τις περιοχές.

Χθες το βράδυ είχε ήδη αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 80% των περιοχών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα λόγω βλαβών και οι εργασίες συνεχίζονταν με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου μέσης τάσης. 

Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιοχές η διακοπή ρεύματος ξεπέρασε και τις 24 ώρες. Από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι χθες επιδιορθώθηκε το 50% των βλαβών, ενώ από τον ΔΕΔΔΗΕ τονίστηκε ότι στόχος είναι σήμερα να έχει αποκατασταθεί παντού η ηλεκτροδότηση.

Α. Μάνος (διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ): Πρώτα οι πυκνοκατοικημένες περιοχές

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, προτεραιότητα του επιχειρησιακού σχεδίου του Διαχειριστή για την αποκατάσταση των βλαβών είναι οι πυκνοκατοικημένες περιοχές και ακολούθως οι αραιοκατοικημένες περιοχές.

Ταυτόχρονα, ο CEO του ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε πως ο Διαχειριστής έχει στη διάθεσή του ένα ελικόπτερο ώστε να μπορεί να εντοπίζει καλύτερα τις βλάβες καθώς και τις δυνατότητες πρόσβασης στην περιοχή ενδιαφέροντος και ακολούθως να ενεργεί κατάλληλα.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία αποκατάστασης των βλαβών σε όλη την επικράτεια, υπογραμμίζοντας ότι από τη Δευτέρα το βράδυ έως την Τρίτη το πρωί, περισσότερο από το 50% των περιοχών που δεν είχαν ρεύμα έχει αποκατασταθεί. Σε πολλές δε περιπτώσεις μιλάμε για βλάβες «τοπικού» χαρακτήρα, σε επίπεδο γειτονιάς, όπου και παραμένει σημαντική παράμετρος δυσκολίας η πρόσβαση στο σημείο επέμβασης των συνεργείων για την αποκατάσταση της βλάβης.

Οι βλάβες ανά περιοχή

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, χθες οι βλάβες παρουσιάστηκαν σε 15 γραμμές. Στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Παπάγος, Χολαργός, Μαρούσι και Χαλάνδρι υπήρξαν μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε επίπεδο γειτονιάς. Όπως και νωρίτερα, πιο εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονταν στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτζά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνα, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. 

Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες αποκαταστάθηκαν πλην ορισμένων χωριών στην περιοχή των Χανίων. Αντίστοιχα, αποκαταστάθηκε το σύνολο των βλαβών στην Εύβοια και έως χθες το βράδυ αναμενόταν η ηλεκτροδότηση των οικισμών της Αταλάντης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ