Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Πέτερσεν στην «Η»: Ο πόλεμος επιταχύνει την πράσινη μετάβαση

Την πεποίθηση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της ΕΕ, διατυπώνει στην «Ημερησία» ο Δανός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μόρτεν Πέτερσεν.

Εκτιμώντας πως οι ΑΠΕ θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης ο κ. Πέτερσεν ξεκαθαρίζει πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, τονίζοντας παράλληλα πως η Ευρώπη θα πρέπει να τις αξιοποιήσει το συντομότερο για να απεξαρτηθεί από αυτό. 

Παράλληλα, ο Δανός ευρωβουλευτής που ηγείται της προσπάθειας για τη θέσπιση ενιαίου ευρωπαϊκού κανονισμού για τη χορήγηση αδειών πλωτών αιολικών, τονίζει την «Η» πως η υπεράκτια ενέργεια είναι κρίσιμη για την πράσινη μετάβαση και το σύστημα της ΕΕ.

Πέτερσεν
Πηγή: Facebook

Ήδη η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδιο για μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου στο οποίο περιλαμβάνεται η αιολική ενέργεια, ενώ στο ίδιο πλαίσιο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έκανε 10 προτάσεις με τις οποίες από φέτος θα μπορούσαν να μειωθούν οι ρωσικές εισαγωγές κατά 30%-50% στην ΕΕ..

Τέλος, ο κ. Πέτερσεν αναφέρεται παράλληλα στο παράδειγμα της Δανίας, ως χώρα-μοντέλο στις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, μιλά για τις προοπτικές που έχει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα ενώ καταθέτει την άποψή του για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. 

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του Δανού ευρωβουλευτή Μόρτεν Πέτερσεν στην «Η».

Ποιες οι επιπτώσεις του πολέμου στο κομμάτι της ενέργειας; Οι τιμές αυξάνονται καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος. Πιστεύετε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας ή είναι «θωρακισμένη» για αυτό το σενάριο; Η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο;

Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας είναι αναπόφευκτες, αλλά είναι ένας απαραίτητος, αν και ατυχής, συμβιβασμός, επειδή οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας προέχουν και έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή την περίοδο. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο. Πρέπει να τις αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αυτό κανουμε. Ήδη η Ευρώπη αυξάνει τις εισαγωγές αμερικανικού SNG. Ένας νέος αγωγός από τη Νορβηγία πρόκειται να ανοίξει φέτος και ενδεχομένως αυτό μπορεί να συμβεί γρηγορότερα από ότι ήταν προγραμματισμένο για να αυξηθεί η εισαγωγή νορβηγικού φυσικού αερίου. Υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντας. Η μακροπρόθεσμη λύση, είναι φυσικά η ταχύτερη δημιουργία περισσότερων ΑΠΕ.

Πιστεύετε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση της ΕΕ;

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της μετάβαση της Ευρώπης σε πράσινες, βιώσιμες μορφές ενέργειας. Ο πόλεμος της Ουκρανίας θα ανοίξει τα μάτια πολλών ανθρώπων κυρίως πολλών πολιτικών και θα γίνει φανερή σε όλους η κακή θέση της ΕΕ στον ενεργειακό χάρτη, η οποία οφείλεται στην μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Πιστεύω πως όλα αυτά θα οδηγήσουν στην επίσπευση των αναγκαίων διαδικασιών για την πράσινη μετάβαση. 

Πιστεύετε ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της πράσινης ατζέντας της ΕΕ; Ποια είναι τα οφέλη σε σύγκριση με άλλες ΑΠΕ;

Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων απαιτεί μια ευρεία γκάμα εναλλακτικών πράσινων λύσεων. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θεωρώ πως είναι ζωτικής σημασίας, στην επίλυση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης. Είναι μια πλέον γνωστή και αρκετά διαδεδομένη τεχνολογία με επενδυτές στο παρασκήνιο που είναι πρόθυμοι να κλιμακώσουν την παραγωγή, ενώ τα υπεράκτια αιολικά πάρκα πληρούν τις προϋποθέσεις για γρήγορη ανάπτυξή τους. Παράλληλα, η περίπτωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχει μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης σε σχέση με την χερσαία καθώς είναι μεγαλύτερος ο χώρος και υπάρχουν λιγότεροι «ανήσυχοι» γείτονες. 

Ποιες χώρες παίζουν ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπεράκτια ενέργεια; Ποιες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο στην ανάπτυξή της;

Όσον αφορά την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτερες «δυνάμεις» στον κόσμο, αλλά πολλές χώρες σε πρόκειται να επιταχύνουν σημαντικά τα σχέδιά τους, όπως η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα. Στο μέλλον, θεωρώ ότι οι υπεράκτιες ΑΠΕ θα αποτελούν μέρος του ενεργειακού μείγματος στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις χώρες με πρόσβαση στη θάλασσα.

Η Δανία αποτελεί μοντέλο όσον αφορά την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Τι μπορεί να διδαχθεί η Ευρώπη από το παράδειγμά της

Η Δανία έχει τη μακροβιότερη ιστορία στον κόσμο στα υπεράκτια αιολικά, γεγονός που εξηγεί επίσης ότι η βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών ευδοκιμεί στη χώραΣήμερα, το 70-75% του ενεργειακού μείγματος της Δανίας προέρχεται από ΑΠΕ. Τη Δανία ωστόσο αναμένεται να ξεπεράσει σε αυτό το κομμάτι το Βέλγιο, καθώς σύντομα θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα δημιουργήσει ένα «νησί ΑΠΕ» βασισμένο στην αιολική ενέργεια. 

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για υποδομές στον τομέα της υπεράκτιας ενέργειας;

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήσαμε, όλες οι θαλάσσιες λεκάνες στην Ευρώπη τηρούν τις προδιαγραφές για τη δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων, συνεπώς, η περιοχή της Μεσογείου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως case study, Με βάση αυτό, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και την ευκαιρία να αναπτύξει  υποδομές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.  

Πιστεύετε ότι θα επιτύχει η ΕΕ να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους που θέτει;

Πιστεύω ότι εξακολουθεί να είναι εντός του πεδίου εφαρμογής η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το κλίμα, αλλά η αίσθηση του επείγοντος που απαιτείται δεν είναι παρούσα σήμερα. Για παράδειγμα, πρέπει να αναπτύξουμε 4 φορές την παραγωγική δυναμικότητα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που έχουμε σήμερα, πριν το 2030. Αυτό πρακτικά είναι αδύνατον να συμβεί με τους σημερινούς ρυθμούς αδειοδότησης. Η κλιματική κρίση συμβαίνει αυτή τη στιγμή και πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα για την πράσινη μετάβαση. Είναι τόσο απλό. 

Συμφωνείτε με αυτούς που λένε ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα τελειώσει, όταν η ΕΕ καταφέρει να είναι ενεργειακά αυτόνομη;

Ναι. Η Ευρώπη εργάζεται προς την «Ενεργειακή Ένωση» μέσω της οποίας έχει στόχο να θέσει τέλος στην ενεργειακή κρίση. Οι ΑΠΕ είναι ήδη φθηνότερες από τις εναλλακτικές λύσεις και θα γίνουν ακόμα φθηνότερες στο μέλλον, τη στιγμή που τα ορυκτά καύσιμα ακριβαίνουν συνεχώς. Όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία τόσο το καλύτερο, για πολλούς διαφορετικούς λόγους.

Πιστεύετε ότι οι ΑΠΕ θα πρωταγωνιστήσουν στη μάχη για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής αυτονομίας, ή η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει και να βασιστεί σε άλλες εναλλακτικές, όπως η πυρηνική ενέργεια;

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ΑΠΕ θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης. Η πυρηνική ενέργεια έχει ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και για αυτό άλλωστε παραμένουν σε λειτουργία οι πυρηνικοί σταθμοί. Ωστόσο, στην Ευρώπη τα νέα έργα για πυρηνική ενέργεια καθυστερούν, ενώ τα επίπεδα τιμών βρίσκονται σε ανοδική καμπύλη εδώ και χρόνια. Η πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη απλά δεν μπορεί να «ανταγωνιστεί» τις ΑΠΕ, ενώ δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει στη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή καθώς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ