Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΔΜΗΕ: «Αλμα» 19,3 GW στα νέα αιτήματα σύνδεσης ΑΠΕ σε μόλις 15 μήνες

ΑΔΜΗΕ
ΑΔΜΗΕ / Πηγή: Eurokinissi

Στην αναγκαία επιτάχυνση των έργων ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς καθώς και στον ταχύ ρυθμό χορήγησης προσφορών σύνδεσης για νέες μονάδες ΑΠΕ αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στο συνέδριο «Power & Gas Forum».

Ο κ. Μάργαρης έκανε λόγο για «επενδυτική έκρηξη» από τον Διαχειριστή για νέα έργα ανάπτυξης του Συστήματος, με επενδύσεις που κινήθηκαν το 2021 στο επίπεδο του 2020 (456 εκατ. ευρώ) και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2022-2023, αλλά και για έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των ΑΠΕ.

«Σήμερα ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος ανέρχεται σε περίπου 17 GW. Με τα έργα που υλοποιεί και σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ έως το 2030, ο χώρος αυτός θα ανέλθει σε 28,6 GW για τη λειτουργία ΑΠΕ σε ολόκληρο το Σύστημα Μεταφοράς. Δηλαδή θα υπάρξει μία αλματώδης αύξηση της τάξης του 70% σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό θα υπερκαλυφθεί κατά 3,6 GW ο φιλόδοξος στόχος των 25 GW, που εκτιμάται ότι θα τεθεί για το 2030, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ», τόνισε ο κ. Μάργαρης και πρόσθεσε:

«Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη μεγάλη αύξηση στη διείσδυση των ΑΠΕ, αξίζει να αναφέρουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα, η συνολική ισχύς των αιτημάτων έκδοσης οριστικών προσφορών σύνδεσης που έχουν υποβληθεί, ανέρχεται σε 19,3 GW, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα, τα νέα αιτήματα έκδοσης οριστικών προσφορών σύνδεσης υπερέβησαν τα 2 GW. «Χρειαζόμαστε, κατέληξε, ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ και τις υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα ρυθμίζει την επενδυτική ζήτηση, θα προτεραιοποιεί τα εκκρεμή αιτήματα και θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα των ενεργών προσφορών σύνδεσης που παραμένουν αδρανείς και δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ