Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Διά της... ασάφειας έμμεσο «ναι» της Κομισιόν για τα ρούβλια - Πληρώνει και η Ελλάδα

Κατεβάζει τους τόνους η Κομισιόν στο θέμα των πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλια, όπως φάνηκε από την αναθεώρηση στις κατευθυντήριες γραμμές ως προς τον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο τις οποίες εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή.

Η αναθεώρηση γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα από εκπρόσωπο της Επιτροπής. Από τη διατύπωση φαίνεται πως -ενώ δεν αναφέρει βέβαια ότι το επιτρέπει ή ότι συναινεί - δεν απαγορεύει ρητά τον μηχανισμό μετατροπής σε ρούβλια. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι κυρώσεις δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank, κάτι που ανέμεναν τα νομικά γραφεία των εταιρειών για να έχουν ένα ξεκάθαρο σήμα ότι δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Πληρώνει και η Ελλάδα

Πληροφορίες της «Η» αναφέρουν πως η Ελλάδα θα πληρώσει τις επόμενες ημέρες την Gazprom για το ρωσικό αέριο του Απριλίου «με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις».

Η προθεσμία για την πληρωμή από την Ελλάδα και ειδικότερα από την ΔΕΠΑ εκπνέει στις 20-25 Μαίου και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί κανονικά, στο ίδιο πλαίσιο εντός του οποίου κινήθηκαν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες. 

Ο ελιγμός της Κομισιόν 

Ειδικότερα, η Επιτροπή, όπως έγραψε από χθες η «Η»αναφέρει: «Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται στο πλαίσιο συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου, στο νόμισμα που καθορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις».

Από την άλλη, χωρίς να αναφέρεται καθόλου στο άνοιγμα και δεύτερου λογαριασμού σε ρούβλια - κάτι που προϋποθέτει το διάταγμα Πούτιν - δεν το απαγορεύει, κάτι που ερμηνεύεται ως έμμεσο «πράσινο φως».

Η ίδια οδηγία δίνει έμφαση στην τήρηση των συμβάσεων που οι εταιρείες ήδη έχουν και προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, χωρίς όμως να εμποδίζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια που έχει ζητήσει η ρωσική πλευρά.

Τι αναφέρει η κοινοτική οδηγία

Στο σύνολό τους, οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ αναφέρουν:

«Ο κανονισμός (ΕΕ) 833/2014 του Συμβουλίου και ο κανονισμός (ΕΕ) 269/2014 του Συμβουλίου (δηλαδή οι κυρώσεις) δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις για την εκπλήρωση των πληρωμών βάσει αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές πραγματοποιούνται στο νόμισμα αυτό, υπό κανονικές εμπορικές συνθήκες.

Εξυπακούεται ότι οι πληρωμές αυτές στο νόμισμα αυτό απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από τις εν λόγω συμβάσεις, χωρίς περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή. 

Για τον σκοπό αυτό, οι εν λόγω φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να δηλώσουν με σαφή δήλωση ότι προτίθενται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά την πληρωμή που έχει ήδη εκπληρωθεί με πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις».

Η εξασφάλιση αερίου προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες

Για τις ευρωπαϊκές εταιρείες η εξασφάλιση της συνέχειας του εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο είναι προτεραιότητα, και στο πλαίσιο αυτό προχωρούν σε κινήσεις που στόχο έχουν τη συμμόρφωση με τις ρωσικές απαιτήσεις και τη διατήρηση της ροής του φυσικού αερίου.

Το Bloomberg αναφέρει πως «ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA θα κινηθεί με στόχο το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ με την Gazprombank μέχρι την Τετάρτη, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει πληρωμές εγκαίρως αυτό τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους για την παροχή αερίου». Μάλιστα «η εταιρεία περίμενε να δημοσιευθούν επίσημα αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές πριν ενεργήσει», ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν αποτελεί η κίνησή της παραβίαση των κυρώσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τόσο ο γερμανικός κολοσσός Uniper SE όσο και η αυστριακή OMV AG ανέφεραν επίσης ότι αναμένουν συνέχιση των αγορών φυσικού αερίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ