Νέα
  • ΓΔ: 801.58 -0.50%
  • Τζίρος: 9,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: Αγώνας δρόμου 38 ημερών για το τελικό «ναι» των Βρυξελλών στο πλαφόν

Λάμπες
Πηγή: Eurokinissi

Αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει το υπουργείο Ενέργειας για να προλάβει μέσα στις επόμενες 38 ημέρες που απομένουν μέχρι την 1η Ιουλίου να έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες νομικές και θεσμικές ενέργειες για να υλοποιηθεί η πολιτική που έχει εξαγγείλει για πλαφόν στην ενέργεια.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έλαβε το πράσινο φως για την έναρξη του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης πλαφόν στην αγορά ενέργειας, και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε ο νέος μηχανισμός να εφαρμοστεί στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση από την 1η Ιουλίου της ρήτρας αναπροσαρμογής θα προκαλέσει αλλαγές στους λογαριασμούς και ανατροπές στην τιμολογιακή πολιτική των παρόχων, για τις οποίες θα πρέπει να έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους τουλάχιστον ένα δίμηνο πριν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ελληνική πλευρά ζήτησε, επίσης, αύξηση των πόρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Στη συνάντηση με την επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, και τη γενική διευθύντρια Ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τα επόμενα βήματα

Ουσιαστικά, η αρχική συμφωνία που έγινε χθες ήταν το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η στρατηγική της κυβέρνησης για την προστασία των νοικοκυριών, αφού ο νέος μηχανισμός θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η γνωστοποίηση και ακολούθως η έγκριση της νέας νομοθετικής διάταξης, το σχέδιο της οποίας θα σταλεί την επόμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου και θα περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού.

Πώς θα λειτουργεί ο νέος μηχανισμός

Οι βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, στις οποίες και συμφώνησε η Κομισιόν, είναι:

  • Ο μηχανισμός δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.
  • Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
  • Με τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.
  • Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την ενεργειακή κρίσης που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προβλέπει την επιβολή έμμεσου πλαφόν και στη λιανική αγορά, με την επιπλέον επιδότηση των λογαριασμών.
  • Από τον Μάιο οι επιδοτήσεις ισχύουν για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, οι οποίες ανατροφοδοτούνται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας εξαντλώντας όλα τα περιθώρια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ