Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Τσιμπάνε ξανά οι τιμές εν όψει του χειμώνα - Τι περιμένουν οι traders

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF συνέχισαν να ανεβαίνουν σήμερα Παρασκευή καθώς οι traders περιμένουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες στις επόμενες δυο εβδομάδες θα τονώσουν τη ζήτηση για θέρμανση.

Ο δείκτης TTF στο benchmark της Ολλανδίας έφτασε να διαπραγματεύεται σήμερα στα 113€/MWh ενισχυμένος κατά περίπου 5% και κατά περίπου 5 ευρώ συγκριτικά με χθες. Αντίστοιχα το συμβόλαιο Δεκεμβρίου έφτασε στα 143€/MWh και του Ιανουαρίου όπως και του Φεβρουαρίου στα 148€/MWh.

Την ίδια πορεία ακολουθεί και ο αντίστοιχος βρετανικός δείκτης NBP κερδίζοντας 9,12p στις 225p/th.

Ερχεται ο χειμώνας

Οι νέες μετεωρολογικές προβλέψεις της Παρασκευής κατέδειξαν πως η τρέχουσα ήπια καιρικά περίοδος και το ζεστό φθινόπωρο θα τελειώσει πιθανότατα από τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς οι θερμοκρασίες στη Γερμανία προβλέπεται να πέσουν τις επόμενες ημέρες. Έτσι από τους 6 βαθμούς επάνω από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες την ερχόμενη εβδομάδα ο υδράργυρος πέφτει σε 1-2 βαθμούς πάνω από τα κανονικά την επόμενη εβδομάδα.  

«Αυτή την περίοδο υπάρχει πολύ μικρή ζήτηση με τις θερμοκρασίες στα επίπεδα των 20 βαθμών Κελσίου. Αλλά ο καιρός δεν θα παραμείνει έτσι τον Νοέμβριο», αναφέρουν traders μιλώντας στο νορβηγικό ειδησεογραφικό όμιλο Montel που ειδικεύεται στην ενέργεια.

Το ήπιο φθινόπωρο που συνδυάστηκε φέτος με την επάρκεια των υπόγειων αποθηκών της Ευρώπης, αλλά και με τα δεξαμενόπλοια που πλέουν ανοιχτά της Ευρώπης φορτωμένα LNG περιμένοντας να ξεφορτώσουν, έχουν ρίξει τις τιμές.      

«Μόλις πιάσουν τα κρύα, τα συμβόλαια του επόμενου μήνα και οι τιμές spot θα συγκλίνουν και αυτό πιθανότατα σημαίνει πως η τιμή της επόμενης ημέρας θα ανέβει ξανά», εκτίμησε ένας άλλος trader.

Το κλειδί της εξοικονόμησης

«Το πως θα περάσει η Ευρώπη τον χειμώνα εξαρτάται εν πολλοίς από την θέρμανση των κατοικιών. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις πόσο φυσικό αέριο θα εξοικονομήσουν τα νοικοκυριά», εκτιμά ένας άλλος trader, αναφερόμενος στην εθελοντική προσπάθεια των κρατών μελών να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα, στο φόντο των μειωμένων ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία.  

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία είναι πλέον λιγότερες κι από 10% του μέσου όρου πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  και τις σχετικές δυτικές κυρώσεις. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα ευρωπαικά κράτη έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους για επάρκεια στις υπόγειες αποθήκες εν όψει του χειμώνα.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης δείχνουν πως είναι γεμάτες κατά 93,9% σύμφωνα με το Gas Infrastructure Europe.

Με πληροφορίες από Montel

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ