Νέα
  • ΓΔ: 1236.2 +1.24%
  • Τζίρος: 93,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αποθήκη ΦΑ Καβάλας: Τα σενάρια πίσω από την νέα παράταση - Τι ζητούν οι επενδυτές

Την προσδοκία ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο στο υπουργείο Ενέργειας που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, και να κάνει ελκυστικό τον διαγωνισμό για την Αποθήκη Καβάλας, εκφράζουν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Ο διαγωνισμός που έληγε χθες, αν δεν δινόταν η 4μηνη παράταση που δόθηκε, θα ήταν άγονος, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, η επένδυση δεν ήταν βιώσιμη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να ζήτησε κι άλλο χρόνο για την τελική φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών και το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες την 4μηνη παράταση του διαγωνισμού που πλέον έχει καταληκτική ημερομηνία την 30η Μαρτίου του 2023.    

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν, ότι το σκεπτικό για την παράταση, είναι να δοθεί χρόνος, ώστε να περάσει η περίοδος της αβεβαιότητας για το ύψος της επένδυσης και να μπορέσουν οι επενδυτές να κάνουν την προσφορά τους σε μια άλλη περίοδο με περισσότερη ορατότητα.

Άλλες πηγές αναφέρουν, ότι ο χρόνος αυτός χρειάζεται για να μπορέσει το ΥΠΕΝ να προωθήσει την πρόταση του ΔΕΣΦΑ  που πρότεινε να μισθώσει το Δημόσιο το 50% της δυναμικότητας της αποθήκης Καβάλας για 20 χρόνια.  

Σύμφωνα με πηγές των υποψήφιων επενδυτών, ο μόνος τρόπος για  να γίνει βιώσιμο το project, είναι να ληφθεί  απόφαση από την Ελληνική Πολιτεία να καλύψει το 50% της δυναμικότητας στις Αποθήκες Καβάλας με φυσικό αέριο για στρατηγικά αποθέματα, ώστε η επένδυση να γίνει και πάλι ελκυστική.

Αν αποφασιστεί να γίνεται εκεί μόνιμη αποθήκευση φυσικού αερίου με το Ελληνικό Κράτος σταθερό πελάτη για 20 χρόνια με τα έσοδα από αυτό το μόνιμο πελάτη θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό που μένει από τη χρέωση που μπορεί να γίνει στους εμπορικούς καταναλωτές.

Υψηλό το κόστος της επένδυσης  

Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν διαμηνύσει επισήμως και ανεπισήμως ότι δεν είναι βιώσιμη η επένδυση και γι αυτό δεν  συμμετείχαν στη διαδικασία της κατάθεσης των επενδυτικών προτάσεων.

Ο διαγωνισμός ήδη διαρκεί 2,5 χρόνια και υποψήφιοι επενδυτές είναι οι «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΔΕΣΦΑ» και Energean, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμη η αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου που βρίσκεται υπεράκτια της Καβάλας, με τον δεδομένο Κανονισμό Τιμολόγησης που έχει αποφασίσει η ΡΑΕ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης της ΡΑΕ μόνο κατά 50% καλύπτεται η επένδυση από τα ρυθμιζόμενα έσοδα, η οποία και υπολογίζεται στα 320 εκ. ευρώ. Ωστόσο για τους επενδυτές το κόστος επένδυσης είναι πολλαπλάσιο. Η ΡΑΕ υπολογίζει το κόστος του «μη αντλήσιμου αερίου» (cushion gas) που είναι απαραίτητο για την απόληψη αερίου από την εγκατάσταση σε 47-60 εκατ. €, με βάση τις τιμές φυσικού αερίου του 2020.

Με βάση τις σημερινές τιμές το κόστος αυτό όμως ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και με τα στοιχεία αυτά η επένδυση δεν είναι βιώσιμη.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ