Νέα
  • ΓΔ: 1407.74 -0.30%
  • Τζίρος: 88,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Big Oil: Τα «εξοργιστικά» κέρδη ρεκόρ $200 δισ. τροφοδοτούν τις πιέσεις για μεγαλύτερη φορολογία

Πηγή: AP

Κέρδη σχεδόν 200 δις. δολαρίων, για την ακρίβεια 196,3 δις. δολαρίων, ανακοίνωσαν οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου για το 2022, εντείνοντας τις φωνές για υψηλότερη φορολόγησή τους από τις κυβερνήσεις.

Οι ενεργειακοί κολοσσοί – Exxon, BP, Shell, Chevron και Total Energies – χρησιμοποιούν τα υπερκέρδη για να διανείμουν μερίσματα στους μετόχους τους και να επαναγοράσουν μετοχές τους, με τους επικεφαλής τους να τονίζουν τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας κατά την πράσινη μετάβαση και να σημειώνουν ότι η αύξηση της φορολογίας μπορεί να αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Η γαλλική TotalEnergies ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 36,2 δις. δολάρια για το 2022, διπλάσια από αυτά του προηγούμενου έτους, καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επίθεση από τον Μπάιντεν

Εντονα επικριτικός εμφανίσθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό. «Πέρυσι, είχαν κέρδη 200 δις. δολάρια εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Είναι εξοργιστικό», είπε, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί επένδυσαν «πολύ λίγα από τα κέρδη αυτά» για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής που θα βοηθούσε στη μείωση των τιμών της βενζίνης. «Αντί τούτου, χρησιμοποίησαν αυτά τα κέρδη – ρεκόρ για να επαναγοράσουν μετοχές τους και να ανταμείψουν τους CEO και τους μετόχους τους», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν πρότεινε τον τετραπλασιασμό της φορολογίας στις επαναγορές μετοχών από επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει κίνητρο για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, τονίζοντας ότι και πάλι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θα είχαν σημαντικά κέρδη.

Διεθνής Αμνηστία: Προφανώς αδικαιολόγητα τα κέρδη

Η γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Αμνηστία», Ανιές Καλαμάρ, χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της τα κέρδη των «Big Oil» «προφανώς αδικαιολόγητα» και «απόλυτη καταστροφή».

Τα κέρδη των εταιρειών αυτών, πρόσθεσε, «πρέπει να φορολογηθούν επαρκώς, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματική την αύξηση του κόστους διαβίωσης για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και να προστατέψουν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα εν όψει των πολλαπλών παγκόσμιων κρίσεων».

Η απάντηση της Shell

Στην κριτική για τα κέρδη απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, αναφέροντας: «Τελικά, οι φόροι είναι θέμα που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις. Εμείς, φυσικά, από την πλευρά μας εμπλεκόμαστε και δίνουμε προοπτικές. Η βασική προοπτική που προσπαθούμε να δώσουμε είναι γύρω από το γεγονός ότι εταιρείες, όπως οι δικές μας, οι οποίες πρέπει να επενδύουν πολλά δις. δολάρια για να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση, χρειάζονται ένα ασφαλές και σταθερό επενδυτικό κλίμα».

Οι δηλώσεις του Sawan έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση των ετήσιων κερδών – ρεκόρ 40 δις. δολαρίων από την εταιρεία του, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 28,4 δις. δολαρίων από το 2008.

H Global Witness

Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση, Global Witness, ανέφερε ότι ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να είναι αγανακτισμένος από τα μεγάλα κέρδη των Big Oil και ζήτησε να αυξηθεί η φορολογία τους.

«Δεδομένου ότι εισερχόμαστε σε μία παγκόσμια ύφεση και ότι οι περισσότεροι γνωρίζουμε κόσμο που δυσκολεύονται, πρέπει όλοι να επικρίνουμε τέτοια κέρδη», δήλωσε στο CNBC η επικεφαλής της καμπάνιας της Global Witness για τα ορυκτά καύσιμα, Αλις Χάρισον.

«Μία αύξηση του φόρου στα υπερκέρδη για να βοηθηθούν όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους μαζί με μία σημαντική ώθηση στις ΑΠΕ και μονώσεις των σπιτιών, θα τελείωσε την εποχή των ορυκτών καυσίμων που βλάπτει τους ανθρώπους και τον πλανήτη τόσο έντονα», πρόσθεσε η ίδια.

«Ο κόσμος μπορεί να δει την αδικία του να πληρώνεις αστρονομικό ενεργειακό κόστος, ενώ οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σωρεύουν δισεκατομμύρια», σημείωσε η Σάνα Γιουσούφ, υπεύθυνη για την κλιματική περιβαλλοντική εκστρατεία της Friends of the Earth.

H ΒP κινείται στην πράσινη μετάβαση

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney, επιχείρησε να υπεραμυνθεί της κριτικής που ασκείται στην εταιρεία του μετά τα κέρδη – ρεκόρ 27,7 δις. δολαρίων για το 2022, λέγοντας ότι ο βρετανικός κολοσσός εμμένει στη στρατηγική του να εφοδιάζει τον κόσμο με την ενέργεια που έχει ανάγκη.

Η BP, η οποία ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες ενεργειακές εταιρείες που ανακοίνωσαν το φιλόδοξο σχέδιο να μηδενίσουν τις εκπομπές ρύπων έως το 2050, έχει δεσμευθεί να μειώσει τους ρύπους κατά 35% έως 40% στο τέλος της δεκαετίας, αλλά χθες περιόρισε τη μείωση αυτή στο 20% έως 30%.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ