Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διώρυγα GAS: Από τι κρίνεται η επένδυση της Motor Oil ύψους 340 εκατ. - Τα νέα δεδομένα

Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη για το FSRU στην Κόρινθο της Motor Οil, της «Διώρυγα GAS», όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Το πρόβλημα στην οριστική λήψη της απόφασης έγκειται στο κόστος του έργου, με δεδομένο, όπως αποκάλυψε χθες η διοίκηση του ομίλου ότι την περίοδο αυτή είναι μεγάλο το κόστος των πλοίων.

Ειδικότερα ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Πέτρος Τζαννετάκης, σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμη χρόνο η εταιρεία για να λάβει την επενδυτική απόφαση και ότι δεν πρόκειται να τη λάβει αν η επένδυση δεν εξασφαλίζει αποδόσεις. Όπως είπε, «δεν λέμε ότι δεν θα προχωρήσουμε, αλλά ότι ακόμη κοιτάμε πολλές λεπτομέρειες. Σημείωσε ότι το market test πήγε καλά και το έργο συμπεριελήφθη στις στρατηγικές επενδύσεις, αλλά το περιβάλλον έχει αλλάξει, πλέον τα πλοία έγιναν πιο ακριβά και πιο δύσκολο να τα βρεις και έτσι χρειαζόμαστε ακόμη χρόνο για να λάβουμε την επενδυτική απόφαση. Αν εξασφαλίζονται αποδόσεις, η επένδυση θα προχωρήσει, σημείωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Τζαννετάκης.

Τι είναι η «Διώρυγα Gas»

Η «Διώρυγα Gas» της Motor Oil είναι ένα FSRU που σχεδιάζεται στον Κορινθιακό Κόλπο, στους Αγ. Θεοδώρους, στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της. Το υπό ανάπτυξη FSRU βρίσκεται μόλις 22 χλμ. σε ευθεία απόσταση από τη Ρεβυθούσα.

Πρόκειται για έναν πλωτό σταθμό υποδοχής και αεριοποίησης LNG, μία επένδυση ύψους 340 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ενταχθεί και στο καθεστώς της ταχείας αδειοδότησης, στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων.

►Διαβάστε και: Motor Oil: Στα 967,2 εκατ. εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη το 2022 - Η πρόταση για μέρισμα

Κατά το οριστικό market test που διενήργησε, «οι δεσμεύσεις έφτασαν μέχρι τα 25 έτη από την εκτιμώμενη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της «Διώρυγας Gas» και μέχρι τα 2 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η οποία σημειώνει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ισχυρών διεθνών και ελληνικών εταιρειών φυσικού αερίου ενισχύει το έργο και διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη λειτουργία και βιωσιμότητά του. To φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα προμηθεύει τόσο την ελληνική αγορά (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) όσο και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία έως Ουγγαρία και Ουκρανία)», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση ως προς τη χρησιμότητα του έργου.

Θετική η πορεία της Motor Oil και φέτος

Για την πορεία της εταιρείας το 2023, σημείωσε ότι το περιβάλλον διύλισης παραμένει ισχυρό και θετικό και τα περιθώρια διύλισης παραμένουν τους πρώτους μήνες του 2023 σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος υποχωρούν.

Σημειώνεται ότι το μέρισμα που θα δώσει η εταιρεία για το 2022 θα είναι το υψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά, ενώ και για το 2023 τονίστηκε ότι αν είναι καλές οι επιδόσεις της εταιρείας και το ευρύτερο περιβάλλον το μέρισμα θα είναι και πάλι καλό.

►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Εκτοξεύθηκαν οι εξαγωγές, αλλά βούτηξε η κατανάλωση το A’ τρίμηνο 2023

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ