Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Επιτυχημένο ξεκίνημα για την πανευρωπαϊκή αγορά - 10,9 δισ. προσφορών στην πλατφόρμα ΑggregateEU - Φόβοι για άνοδο των τιμών

Πηγή: AP

Επιτυχημένο ξεκίνημα έκανε η πλατφόρμα ΑggregateEU για τις κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου και σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, κατέγραψε 10,9 δισ. προσφορών με πιθανούς αγοραστές, στον πρώτο γύρο αντιστοίχισης που ξεκίνησε τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο. Αυτός ο πρώτος γύρος αφορούσε σε ζητούμενες μηνιαίες παραδόσεις από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024.

Διαβάστε επίσης: ΔΟΕ: SOS για την ξηρασία - Η μεγαλύτερη βουτιά από το 1990 στην υδροηλεκτρική ενέργεια

Οι πρώτες υπογραφές συμβολαίων

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maros Sefcovic, τα πρώτα συμβόλαια φυσικού αερίου από τον νέο μηχανισμό κοινής αγοράς της ΕΕ έχουν υπογραφεί. Όπως είπε ανατολικοευρωπαιος υπουργός ενέργειας, η προσφορά που έγινε μέσω της πλατφόρμας ήταν καλύτερη από αυτή που θα μπορούσαν να πάρουν οι αγοραστές της χώρας του και ότι θα αγόραζαν περισσότερα με αυτόν τον τρόπο εάν είχαν τα χρήματα για να το κάνουν.

Η πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που θέλουν μικρές ποσότητες αερίου και θέλουν να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία, τον παραδοσιακό προμηθευτή τους.

Η πλατφόρμα AggregateEU, λειτουργεί ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για να συγκεντρώσει 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ζήτησης και να προσκαλέσει προσφορές για αυτήν από μη Ρώσους προμηθευτές ως μέρος των προσπαθειών να απομακρυνθεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο και να διασφαλίσει ότι οι αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις θα ξαναγεμίσουν πριν από το χειμώνα.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΕΤΑΕΝ: Ανακυκλώνονται κατά 85% έως 90% οι ανεμογεννήτριες - Τι ισχύει με τα φωτοβολταϊκά

Ο δεύτερος γύρος αντιστοίχισης της προσφοράς με τη ζήτηση θα ξεκινήσει στις 26 Ιουνίου, οι εταιρείες θα κληθούν να καταγράψουν τις μηνιαίες ανάγκες ζήτησης φυσικού αερίου από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2025. Οι προμηθευτές θα κληθούν να υποβάλουν προσφορές για αυτήν τη συνολική ζήτηση από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα να αναμένεται να δημοσιευτούν λίγες ημέρες αργότερα.

Πηγή: AP

Διαβάστε επίσης: Στα 3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της Ελλάδας στη Νότια Αφρική - Οι ευκαιρίες για εξαγωγές

Μίνι ράλι, αστάθεια και ανησυχία για τους επόμενους μήνες

Το συμβόλαιο αναφοράς φυσικού αερίου, έκλεισε την εβδομάδα που πέρασε με άνοδο 35%, τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Ευρώπη βρισκόταν στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης. Επίσης, καταγράφει την πρώτη πτωτική εβδομάδα από τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία TTF, διαμορφώθηκε κατά 19% υψηλότερα στα 32,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 23%.

Πηγή: AP Photo

Όπως γράφει το Bloomberg, η άνοδος της Παρασκευής είναι το τελευταίο παράδειγμα της ακραίας αστάθειας που επικρατεί αυτή την εβδομάδα στην αγορά, με το συμβόλαιο να βρίσκει κατώτατο όριο γύρω στα 23 ευρώ.

Ενώ τα υψηλά αποθέματα και η υποτονική βιομηχανική ζήτηση έχουν μειώσει τις τιμές τους τελευταίους μήνες,  αύξηση στη ζήτηση προκάλεσαν οι φόβοι για το κύμα καύσωνα στη Βορειοανατολική Ασία που αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες εκτιμώντας ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για ψύξη και θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για φορτία από ευαίσθητους στις τιμές αγοραστές στην περιοχή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ