Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Shell: Αυξάνει το μέρισμα κατά 15% - Στρέφεται ξανά προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Πηγή: AP

Η Shell Plc θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 15% και θα ενισχύσει την παραγωγή φυσικού αερίου, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan εστιάζει εκ νέου στα ορυκτά καύσιμα που οδήγησαν σε κέρδη ρεκόρ πέρυσι.

Αποτελεί μέρος μιας στροφής της ευρωπαϊκής πετρελαϊκής εταιρείας προς την επέκταση των πιο κερδοφόρων τμημάτων της, ακόμη και αν αυτά απαιτούν εντατική παραγωγή άνθρακα, ενώ παράλληλα μειώνει τα εγχειρήματα που δεν αποφέρουν αρκετά υψηλές αποδόσεις. Ωστόσο, η εταιρεία επανέλαβε τη δέσμευσή της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

«Θα επενδύσουμε στα μοντέλα που λειτουργούν - αυτά με τις υψηλότερες αποδόσεις που είναι τα δυνατά μας σημεία», ανέφερε ο Sawan σε δήλωσή του. Ο διευθύνων σύμβουλος και η διοικητική του της εταιρίας αργότερα σήμερα θα παρουσιάσουν λεπτομέρειες του σχεδίου στους μετόχους.

Διαβάστε επίσης: Shell: Ιστορικό ρεκόρ κερδών το α' τρίμηνο – Ενα δισ. πάνω από τις προβλέψεις

Η Shell επαναφέρει σταδιακά το μέρισμά της στα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, με τη νέα αύξηση η διανομή είναι περίπου 30% κάτω από αυτά τα επίπεδα.

Επαναγορά μετοχών

Εκτός από την αύξηση του μερίσματος, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αυτό το τρίμηνο, η Shell δεσμεύτηκε να επαναγοράσει μετοχές ύψους τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων κατά το δεύτερο εξάμηνο. Η εταιρεία θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες σε 22 έως 25 δισ. δολάρια ετησίως για το 2024 και το 2025, από την προσδοκία για 23 έως 27 δισ. δολάρια φέτος.

«Κλειδί» για την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων θα είναι οι τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της Shell. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ