Νέα
  • ΓΔ: 1264.69 -0.05%
  • Τζίρος: 110,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Mytilineos: Πώς ο ελληνικός πολυεθνικός Oμιλος έφτασε να καλείται από την Ε.Ε. να σώσει την παρτίδα στην παραγωγή γαλλίου

Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Mytlineos

Μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία ανοίγεται για τον Όμιλο Mytilineos από τις νέες γεωστρατηγικές ισορροπίες που αναδεικνύονται σταδιακά μετά την πανδημία και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα κλείνει την κάνουλα των εξαγωγών σε γάλλιο και γερμάνιο κι έτσι αναγκάζει την Ε.Ε. να στραφεί στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες μετάλλου ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις, σε μια στιγμή μάλιστα που οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες έχουν εκφράσει ανοιχτά την «ενόχλησή» τους για την ανετοιμότητα της Κομισιόν να φέρει γενναία κίνητρα για την επιχειρηματικότητα αντίστοιχα με αυτά του IRA στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού και της κάθετης ανόδου του ενεργειακού κόστους, το «Αλουμίνιον της Ελλάδος» είναι το μοναδικό εργοστάσιο στην Ευρώπη που «τρέχει» με φουλ παραγωγή. Γι αυτό άλλωστε και η ΕΕ ήρθε στην Mytilineos και ζήτησε να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόντος για microchips στη μονάδα του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times. 

Η απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές για τα δύο κρίσιμα ορυκτά από τον Αύγουστο - που ήρθε ως αντίποινα στην απόφαση της Ευρώπης να μειώσει τα ρίσκα από τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα - προκάλεσε συναγερμό στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον και στο Τόκιο, που αναζητούν πηγές υλικών εκτός της μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας, όπως γράφουν οι Financial Times που αποκάλυψαν την απόφαση της Κομισιόν να απευθυνθεί στη Mytilineos. 

«Η Ε.Ε. μάς προσέγγισε, ώστε να αξιολογήσουμε πώς οι μονάδες αλουμινίου μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο από αυτή την κρίση», δήλωσε στους Financial Times ο Νίκος Κεραμίδας, εκτελεστικός διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων στη Mytilineos.

Η ΕΕ προμηθεύεται το 71% του γαλλίου και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, ενώ υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.

Ωστόσο, το αίτημα της Ε.Ε. προς τις εταιρείες μετάλλων να διερευνήσουν τις δυνατότητες παραγωγής των δύο μετάλλων απαιτεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί χωρίς κρατική στήριξη, για την παραγωγή γαλλίου χωρίς κρατική υποστήριξη, που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος της περιοχής και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αυτά έχουν ήδη αναγκάσει πολλά μεταλλουργεία να βγουν εκτός λειτουργίας.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο πως το RRF έχει πρόγραμμα που αφορά σε επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής. Η Mytilineos αναμένεται να ανταποκριθεί το ταχύτερο, ανοίγοντας ένα νέο, πολύ σημαντικό πεδίο δραστηριότητας.

Προσπάθειες του μπλοκ να βρει εναλλακτικές πηγές γαλλίου και γερμανίου

Η ΕΕ καλεί επειγόντως τις εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο παραγωγής βασικών μετάλλων ημιαγωγών, αφού η Κίνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περιορίσει τις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου. Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Τόκιο κάνουν ένα αγώνα δρόμου για την εξεύρεση πηγών υλικών μετά την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές των δύο κρίσιμων ορυκτών από τον Αύγουστο.

Η ΕΕ προσέγγισε την εταιρεία Mytilineos Energy & Metals και της ζήτησε να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου ως υποπροϊόντος στο διυλιστήριό της που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα, ένα αρχικό υλικό για το αλουμίνιο, στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την παραγωγή κρίσιμων ορυκτών στην Ευρώπη, εν μέρει χάρη στη δυνατότητα της Mytilineos να παράγει γάλλιο από βωξίτη. Εάν το «ανοικτό, ανταγωνιστικό μοντέλο» της ΕΕ υπονομεύεται από «συγκεκριμένες γεωπολιτικές καταστάσεις», το μπλοκ θα πρέπει να "λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα προστατευτούμε", πρόσθεσε.

Τα προβλήματα

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η Κίνα μπορεί να μας ασκήσει πιέσεις. Η Ευρώπη είπε "ας αυξήσουμε την παραγωγή, τα διυλιστήρια αλουμίνας μπορούν να το δουν αυτό", αλλά την τελευταία φορά που κοίταξα, τα μισά από αυτά ήταν εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο κ. Κεραμιδάς.

«Όταν δεν μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά το κύριο εμπόρευμά σου επειδή οι συνθήκες είναι τόσο παράλογα προβληματικές, μπορεί να είναι ηλίθιο να επενδύσεις σε ένα παράπλευρο προϊόν που είναι το γάλλιο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες πανικοβάλλονται για τις προμήθειες ορυκτών που δέχονται πιέσεις από την Κίνα.Η ΕΕ κατέβαλε παρόμοιες προσπάθειες για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή μαγνησίου μετά τη μείωση της παραγωγής από την Κίνα το 2021 λόγω ενεργειακών ελλείψεων.

Η Eurometaux, ο εμπορικός οργανισμός του μπλοκ για τα μη σιδηρούχα μέταλλα, επιβεβαίωσε ότι αρκετές εταιρείες εξετάζουν τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της περιοχής για το γερμάνιο και το γάλλιο, αλλά προειδοποίησε ότι "πρόκειται για μια ευρύτερη συζήτηση βιομηχανικής πολιτικής".

«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα που θα βρεθούν στο γεωπολιτικό επίκεντρο», δήλωσε.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση όσον αφορά την ανάπτυξη της δικής της παραγωγής γερμανίου. Μόνο τα χυτήρια ψευδαργύρου που χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να το ανακτήσουν, αλλά πολύ λίγοι εκτός Κίνας χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο και κανένας στην Ευρώπη.

Η Nyrstar, που ανήκει στην Trafigura, είναι μεταξύ εκείνων που αξιολογούν την κατασκευή μιας μονάδας ανάκτησης και επεξεργασίας γερμανίου και γαλλίου αξίας 150 εκατ. δολαρίων στο χυτήριο ψευδαργύρου της στο Τενεσί, η οποία θα μπορούσε να καλύψει το 80% της ζήτησης στις ΗΠΑ, αλλά η κατασκευή της θα απαιτούσε τουλάχιστον δύο χρόνια. Η Umicore, ένας βελγικός όμιλος προηγμένων υλικών που ανακυκλώνει το γερμάνιο, δήλωσε ότι αναπτύσσει τεχνολογίες που βασίζονται στο "λεπτό φιλμ" γερμανίου για τη μείωση της χρήσης του υλικού.Οι τιμές του γαλλίου έχουν αυξηθεί κατά 28% από την ανακοίνωση της Κίνας, σύμφωνα με την Fastmarkets, ένα πρακτορείο αναφοράς τιμών.

Αλλά πολλά στελέχη τόνισαν την ανάγκη να αναπτύξουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ πολιτικές για την αντιμετώπιση του αντίθετου προβλήματος: πώς να παραμείνουν ανταγωνιστικοί όταν η Κίνα πλημμυρίζει την αγορά.

Τα δύο μέταλλα συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που απαριθμούνται ως στρατηγικά σε έναν κανονισμό που συζητείται επί του παρόντος, ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση των προμηθειών του μπλοκ σε υλικά κρίσιμα για την πράσινη μετάβαση.

Οι εξαγωγικοί περιορισμοί του Πεκίνου ήρθαν αφού η Ολλανδία ακολούθησε την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ στον περιορισμό της πώλησης εξοπλισμού κατασκευής chip υψηλής τεχνολογίας στο εξωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι εργάζεται σε μια «λεπτομερή ανάλυση» των κινεζικών ελέγχων εξαγωγών και κατά πόσο ήταν συμβατοί με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Η Επιτροπή ανησυχεί ότι αυτοί οι περιορισμοί στις εξαγωγές δεν σχετίζονται με την ανάγκη προστασίας βασικών συμφερόντων ασφαλείας. Καλούμε την Κίνα να υιοθετήσει μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι έλεγχοι των εξαγωγών βασίζονται σε σχετικούς λόγους ασφαλείας», είπε ένας εκπρόσωπος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ