Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Τι ψάχνει η TotalEnergies στις ελληνικές ΑΠΕ: Ισχυρό παρών με 420 MW

Μπορεί η γαλλική TotalEnergies  να επέλεξε να απομακρυνθεί από την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων αποχωρώντας πέρυσι από την κοινοπραξία με την αμερικανική ExxonMobil και την HellenIQ Energy, δίνει ωστόσο ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά πράσινης ενέργειας.

Πραγματοποιώντας συμφωνία εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της Total Eren, στην οποία κατείχε το 29%, γίνεται ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες της  ελληνικής αγοράς ΑΠΕ,  καθώς απέκτησε πλήρως την Total Eren, και μαζί τη θυγατρική της Eren Hellas με εν λειτουργία μονάδες που προσεγγίζουν τα 250 MW και τα φωτοβολταϊκά και εν λειτουργία ή υπό κατασκευή 420 MW με 13 αιολικά και 13 φωτοβολταϊκά πάρκα.

H Eren Hellas Α.Ε. βρίσκεται ήδη στην πρώτη πεντάδα των εταιρειών ΑΠΕ, διαθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο της σε λειτουργία έναν αξιόλογο αριθμό μονάδων ΑΠΕ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 345 MW.

►Διαβάστε επίσης: Τι γυρεύει ο Μητσοτάκης στην Αίγυπτο - Το ενεργειακό μενού της συνάντησης με Αλ Σίσι και το project GREGY

Οι δραστηριότητες της Εren Hellas

Οι δραστηριότητες της Eren Hellas είναι η ανάπτυξη, εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα, ενώ το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει περίπου 1.000 MW υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ. Σε λειτουργία διαθέτει στη Στερεά Ελλάδα έντεκα αιολικά πάρκα (συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 213,15 ΜW), στην Πελοπόννησο επτά φωτοβολταϊκά πάρκα (συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 41,86 MW) και ένα αιολικό πάρκο ισχύος 6,2 MW, στη Θράκη δύο αιολικά πάρκα (συνολικής ισχύος 42 MW) και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2 MW, ενώ το 2021 τέθηκαν σε λειτουργία τέσσερα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 40 MW. Επίσης διαθέτει ακόμη 500 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

►Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Επενδύσεις σε δίκτυο - ΑΠΕ και καλές επιδόσεις η συνταγή επιτυχίας της Διοίκησης Στάσση

H εξαγορά

Η  εξαγορά  έπεται  της  στρατηγικής  συμφωνίας  που  υπεγράφη  μεταξύ  της TotalEnergies και της Total Eren το 2017, σύμφωνα με την οποία η TotalEnergies εξασφάλισε το δικαίωμα να εξαγοράσει μετά από μια πενταετία, το σύνολο της Total Eren (πρώην EREN RE).

Στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής, η εταιρική αξία της Total Eren ανήλθε στο ποσό των €3,8 δισ.  βάσει  ενός  ελκυστικού  πολλαπλασίου  EBITDA,  προϊόντος  διαπραγμάτευσης  κατά  την αρχική στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη το 2017. Η εξαγορά του 70,8%1 των μετοχών αντιπροσωπεύει καθαρή επένδυση της TotalEnergies περίπου €1,5 δισ.

Η ενσωμάτωση της Total Eren αναμένεται να αυξήσει τα καθαρά λειτουργικά έσοδα της ΤotalEnergies Integrated Power κατά περίπου €160 εκατ. και τα λειτουργικά ταμιακά έσοδα κατά περίπου €400 εκατ. το 2024.

Η Total Eren διαθέτει παγκοσμίως έργα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ισχύος 3,5 GW σε λειτουργία και χαρτοφυλάκιο ηλιακών, αιολικών, υδροηλεκτρικών έργων και έργων αποθήκευσης άνω των 10 GW υπό ανάπτυξη σε 30 χώρες, εκ των οποίων 1,2 GW σε κατασκευή ή σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης.

Η TotalEnergies θα αξιοποιήσει τα υπό λειτουργία έργα των 2 GW της Total Eren σε χώρες με ελεύθερες αγορές (κυρίως Πορτογαλία, Ελλάδα, Αυστραλία και Βραζιλία) για να αναπτύξει την ολοκληρωμένη στρατηγική της στην ενέργεια. Η TotalEnergies θα επωφεληθεί επίσης από την παρουσία και την ικανότητα της Total Eren να αναπτύσσει έργα και σε άλλες χώρες όπως η Ινδία, η Αργεντινή, το Καζακστάν ή το Ουζμπεκιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι την Eren Groupe, είχε ιδρύσει ο Πάρις Μουράτογλου, ο οποίος σήμερα διατηρεί τη θέση του προέδρου.  Πέρα από τις δραστηριότητές της ως παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Total Eren έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε πρωτοποριακά έργα πράσινου υδρογόνου, σε διάφορες περιοχές, όπως η Βόρεια Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Αυστραλία. Οι δραστηριότητες σε έργα πράσινου υδρογόνου θα συνεχιστούν μέσω της νέας οντότητας με την ονομασία «TEH2» (80% TotalEnergies και 20% Όμιλος EREN

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ