Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγώνας δρόμου για τις ΑΠΕ - Σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων προχωρούν ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι

Πηγή: AP

Σε έναν συνεχή αγώνα δρόμου για την διεύρυνση της παρουσίας τους στις ΑΠΕ βρίσκονται οι μεγάλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι, με στόχο τις υψηλές αποτιμήσεις που θα τους προσδώσουν τα πράσινα κέρδη, αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Προχωρούν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων, και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη με το μικρότερο κόστος.

Όλοι πλέον στρέφονται στο εξωτερικό όπου οι τιμές ανά MW είναι χαμηλότερες και οι δυνατότητες μεγαλύτερες.

Η μεγαλύτερη συμφωνία ανάπτυξης ΑΠΕ εκτός Ελλάδας ήταν η συμφωνία της ΔΕΗ στα Βαλκάνια για την απόκτηση της Enel Romania. Σνάπτυξη των ΑΠΕ εκτός Ελλάδας στην Αφρική, προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου και συνομιλεί με την Infinity Power (κοινοπραξία της Masdar και της Egypt’s Infinity), με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το νέο ηλεκτρικό καλώδιο GREGY που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Αίγυπτο.

Ο όμιλος Mytilineos από την πλευρά τους είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας με ένα χαρτοφυλάκιο 12,1 GW εκτός Ελλάδας καθώς αναπτύσσει έργα για τον ίδιο τον όμιλο και για τρίτους. Ο όμιλος Myilineos πραγματοποίησε επίσης μια μεγάλη συμφωνία εκτός Ελλάδας, στον Καναδά ύψους 1,16 δισ. ευρώ για την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,9 GW.

►Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Επενδύσεις σε δίκτυο - ΑΠΕ και καλές επιδόσεις η συνταγή επιτυχίας της Διοίκησης Στάσση

ΔΕΗ: Έμφαση στα Βαλκάνια

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ διαθέτει σήμερα 669 MW σε λειτουργία. Ήδη από το Μάιο έχουν προστεθεί σε λειτουργία 228 MW, ενώ ακόμη 451 MW αναμένεται σύντομα να μπουν σε κατασκευή, όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Επιπλέον, 100 MW συμμετέχουν στο διαγωνισμό αποθήκευσης ενέργειας, 250 MW έχουν πάρει όρους σύνδεσης και 640 MW έχουν εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση και αναμένουν όρους σύνδεσης. Σε έξι μήνες από σήμερα η ΔΕΗ θα έχει σε λειτουργία 814 MW και σε 18 μήνες θα φτάσει τα 2 GW.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δίνει έμφαση στην ανάπτυξη εκτός Ελλάδας παράλληλα με την ανάπτυξη του μεγάλου χαρτοφυλακίου της στη χώρα. Στο τέλος του 2022 συμφώνησε με την MYTILINEOS την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περίπου 210MW στη Ρουμανία. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024. Και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη MYTILINEOS, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή

Ακολούθως απέκτησε από την Enel και τις θυγατρικές αυτής στη Ρουμανία με τίμημα €1,26 δισ. κίνηση και μαζί σημαντικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα, 534MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW, και 5,4GW έργα σε ανάπτυξη: αποκτά και μια δεξαμενή έργων περίπου 5,4 GW σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΑΠΕ, το τίμημα που έδωσε η ΔΕΗ αντιστοιχεί με 5,48 x EBITDA, τη στιγμή που το τίμημα στις ΑΠΕ στην Ελλάδα αντιστοιχεί με διψήφιο πολλαπλασιαστή των EBITDA.

►Διαβάστε επίσης: Τι ψάχνει η TotalEnergies στις ελληνικές ΑΠΕ: Ισχυρό παρών με 420 MW

Ακολούθησαν ακόμη δύο κινήσεις και η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες απέκτησε από τις ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil το 100% της Land Power, η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84 Μεγαβάτ.Η ΔΕΗ ΑΠΕ επιλέχθηκε ως προτιμώμενος αγοραστής μετά από διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν διεθνείς εταιρείες, τεράστιας εμβέλειας.

Στόχος της εταιρίας είναι να φτάσει σε εγκατεστημένη ισχύ τα 5 GW από ΑΠΕ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, μέχρι το 2026.

HELLENiQ ENERGY στην αγορά ΑΠΕ της Ρουμανίας

Η εγκατεστημένη ισχύς της HELLENiQ ENERGY στις ΑΠΕ το 2022 ήταν 341 μεγαβάτ και προβλέπεται να αυξηθεί σε 356 εφέτος, 1 γιγαβάτ ως το 2025 και 2 γιγαβάτ το 2030. Στις προτεραιότητες του 2023 περιλαμβάνεται η ανάπτυξη στις ΑΠΕ με έμφαση και στο εξωτερικό αλλά και σε λύσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

H HELLENiQ ENERGY εισήλθε στην αγορά ΑΠΕ της Ρουμανίας με συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 800 MW, επισπεύδοντας την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού για τουλάχιστον 1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και άνω των 2 GW το 2030.

Ειδικότερα, η HELLENiQ Renewables υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την MYTILINEOS για την κατασκευή και απόκτηση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία, με συνολική ισχύ 211 MW.

Τα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το Δ’ Τρίμηνο 2023 έως το Γ’ Τρίμηνο 2025.

Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται πως θα ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για να καλύψει τις ανάγκες 100.000 νοικοκυριών.

Παράλληλα, η HELLENiQ Renewables προχώρησε σε συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW στη Ρουμανία.

Οι παραπάνω συμφωνίες σηματοδοτούν την έναρξη δραστηριοποίησης του Ομίλου HELLENiQ ENERGY στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ στη Ρουμανία.

Mytilineos

Προτεραιότητα για τον όμιλο είναι η ανάπτυξη εκτός Ελλάδας και προχωρά συστηματικά στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του τόσο στα Βαλκάνια όσο και σε όλο τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το χαρτοφυλάκιο των 13,2 GW που διαθέτει ο όμιλος σε όλα τα στάδια ανάπτυξης μόνο τα 1,128 GW είναι στην Ελλάδα.

Σημαντικότερη συμφωνία και ενδεικτική του μεγέθους της επέκτασης που πλέον σχεδιάζει ο όμιλος, ήταν η συμφωνία ύψους 1,16 δισ. ευρώ της Myilineos για την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,9 GW στον Καναδά, από τη Westbridge.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του ελληνικού ομίλου, που είναι όχι μόνο εξαιρετικά αποδοτικό (εάν ληφθεί υπόψη και η επιχορήγηση της τάξης του 30% από το καναδικό Δημόσιο στο πλαίσιο των κινήτρων για «πράσινες» επενδύσεις), αλλά και εμβληματικό, στο μέτρο που αντανακλά τη στρατηγική της εταιρείας για αξιοποίηση ευκαιριών σε αγορές όπου ενθαρρύνεται έμπρακτα η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Myilineos σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 13,2GW.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου, στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 ήταν 905 MW (773 MW στην Ελλάδα, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία) και αυξήθηκε κατά 10 MW σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 μετά τη σταδιακή θέση σε λειτουργία του νέου συμπλέγματος αιολικών πάρκων.

Στο τέλος του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η απόκτηση εταιρείας στη Βουλγαρία, που σχεδιάζει ένα φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος της τάξεως των 140 MW.

Με βάση το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να αυξηθεί από 1,2 GW σήμερα (υπολογίζονται και περίπου 300 MW που αφορούν το αιολικό πάρκο Καφηρέα στη νότια Εύβοια, το οποίο θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του καλοκαιριού) σε 3,3 GW στο τέλος του 2025.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, ύψους 5,9 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2022-2029 προβλέπει την επέκταση της εγκατεστημένης ισχύος σε πάνω από 6,4 GW.

Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, με όρους EBITDA, πρόκειται να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μαζί και με τις υπόλοιπες τεχνολογίες ενέργειας (π.χ. υπεράκτια αιολικά πάρκα, αποθήκευση ενέργειας κ.τ.λ.) το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων του ομίλου στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 12 GW. Επιπλέον 1 GW έργων βρίσκεται υπό εξέταση σε άλλες χώρες.

Motor Oil

Στόχος της Motor Oil είναι να έχει αναπτύξει ΑΠΕ ισχύος 2 GW μέχρι το 2030, ενώ αυξάνει σημαντικά την ισχύ των έργων υπό ανάπτυξη για τη MORE, προσθέτοντας έργα ώριμα που θα λάβουν όρους σύνδεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η MORE διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας περίπου 800 ΜW, με χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα.

Πρόσφατα η MORE, θυγατρική εταιρεία του ομίλου, απέκτησε το 75% της εταιρείας συμμετοχών UNAGI, η οποία κατέχει μερίδιο 51% σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια, συνολικής ισχύος 1,9 GW, στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα.

Η UNAGI κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 1,9GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε από τη MORE, κάποια από τα έργα των Pivot Solar και Teichiο στη Δυτική Μακεδονία βρίσκονται στην κατηγορία Α3 αναφορικά με τη σειρά λήψης όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, οπότε αναμένεται να αδειοδοτηθούν άμεσα. Το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων έργων είναι επίσης σε προχωρημένο βαθμό ωριμότητας, έχει λάβει περιβαλλοντικούς όρους και θα ενταχθεί στην κατηγορία Β, με ορίζοντα λήψης όρων σύνδεσης έως το τέλος του έτους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ