Νέα
  • ΓΔ: 1446.23 -0.35%
  • Τζίρος: 22,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σδούκου: Ωρα για αποσύνδεση των τιμών ρεύματος από το φυσικό αέριο

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Λουξεμβούργο και που κατέληξε στην επίτευξη Γενικής Προσέγγισης του Συμβουλίου για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμμετείχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σε παρέμβασή της, η Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, βάσει της πρότασης της ισπανικής Προεδρίας, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσουμε με τον ευρύ εξηλεκτρισμό των περισσότερων τομέων της οικονομίας και με απώτερο στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας δεν απασχολεί μόνο δύο ή τρία κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα, σε μια εποχή που σε άλλες ηπείρους εκδηλώνεται έντονος προστατευτισμός, με ενίσχυση μέσω επιδοτήσεων των εγχώριων επιχειρήσεων ή με κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων. Ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε, ούτως ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία που προβλέπει η νομοθεσία για να επιτευχθεί η αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου και να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις». Κάλεσε, μάλιστα, σε αυτήν την κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Υπουργών συζήτησε το ζήτημα της Ανοικτής Στρατηγικής Αυτονομίας. Η κ. Σδούκου σημείωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προχωρήσει γρηγορότερα με τη διασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση, να καλλιεργήσει στρατηγικούς δεσμούς με ομοειδείς χώρες, να αναπτύξει εγχώριες αλυσίδες αξίας στον τομέα της πράσινης ενέργειας, αλλά και να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο Υπουργών την εκτίμησή της για την προετοιμασία της ΕΕ ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού για τον τρέχοντα χειμώνα, την πρωτοβουλία της για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Χρηματοδότηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και τις τελευταίες εξελίξεις στην υποβολή των επικαιροποιημένων Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ