Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για το νέο ενιαίο τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής που θα ισχύσει από το 2024

Δεν θα γίνει σήμερα Πέμπτη  η ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας, που είχε προγραμματιστεί για τη θέσπιση ενός ενιαίου τιμολογίου από την 1η Ιανουαρίου του 2024 που θα ισχύει για το σύνολο των προμηθευτών ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα γίνει ούτε την Παρασκευή, και έτσι τα ερωτηματικά παραμένουν σχετικά με το ποια θα είναι τελικά τα νέα τιμολόγια που θα προσφέρονται στους καταναλωτές από το νέο έτος.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Επιστρέφει ο εφιάλτης της ακρίβειας στους λογαριασμούς - Νέο άλμα στη χονδρική

Η πρόθεση του υπουργείου

Θέμα της σύσκεψης θα ήταν η  νέα νομοθετική ρύθμιση για το νέο τιμολόγιο που θα προσφέρεται στους καταναλωτές από το νέο έτος,  ένα θέμα που έχει διχάσει την αγορά ενέργειας.

Πρόθεση του υπουργείου είναι να νομοθετήσει ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής  στο οποίο θα μεταπέσουν οι καταναλωτές που δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας. Το χαρακτηριστικό του θα είναι ότι  η ρήτρα αναπροσαρμογής οποία θα περιγράφεται στη νομοθετική ρύθμιση, θα βασίζεται σε μια ή περισσότερες μεταβλητές και θα έχει συγκεκριμένα όρια διακύμανσης.

Στην επιλογή αυτή, αντιτίθεται μερίδα της αγοράς προμήθειας καθώς θεωρεί ότι καταστρατηγεί τον ανταγωνισμό. Τονίζουν ότι η νομοθέτηση ενός ενιαίου κυμαινόμενου τιμολογίου αποτελεί κρατική παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς και αποτελεί επί της ουσίας τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αντίστοιχου με αυτόν που υιοθετήθηκε την περίοδο της βαθιάς κρίσης.

►Διαβάστε επίσης Ρεύμα: Συμφωνία των Eυρωπαίων ΥΠΕΝ για αλλαγές στην αγορά ενέργειας - Δίχτυ ασφαλείας για τους καταναλωτές και boost στις πράσινες επενδύσεις

Γιατί η αγορά λέει όχι στο ενιαίο τιμολόγιο

Αντιτίθενται στη λογική ενός ενιαίου τιμολογίου και θα ήθελαν να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει με άξονα τις κατηγορίες τιμολογίων που παρουσίασε πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ τονίζοντας ότι η ρήτρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ενιαία. Η μόνη κοινή μεταβλητή θα πρέπει να είναι η τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος που ενσωματώνεται, αλλά το επίπεδο χονδρικής τιμής πάνω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα θα πρέπει να προσδιορίζεται από κάθε προμηθευτή ξεχωριστά.

Η παρέμβαση του υπουργού κ. Θεόδωρου  Σκυλακάκη, και η προσπάθειά του να οριστεί με ακρίβεια το νέο τιμολόγιο, αντικατοπτρίζει τους φόβους για τον τρόπο που θα κινηθούν οι τιμές  ενέργειας λόγω των επιπτώσεων από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Επίσης τονίζεται, ότι στο παραπέντε της ενημέρωσης των πελατών τους για τα νέα τιμολόγια, η αγορά προμήθειας ακόμη δεν γνωρίζει ποια τιμολόγια τελικά θα υπάρχουν. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ θα πρέπει έως το τέλος του μήνα, οι εταιρείες προμήθειας να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την αρχή του έτους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ