Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ: Καταλύτες για την επόμενη μέρα οι εξαγορές Enel και Κωτσόβολος - Τι θα ανακοινώσει στο Investors Day στο Λονδίνο

Περισσότερο πράσινη και κερδοφόρα η ΔΕΗ είναι έτοιμη να ανακοινώσει τον Ιανουάριο το νέο επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξή της ώστε να γίνει ηγετική εταιρεία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο αναμένεται να ανακοινώσει τον Ιανουάριο στο Investors Day που θα γίνει στο Λονδίνο. Καταλύτες για την ανάπτυξη της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια είναι οι δύο εξαγορές που πραγματοποίησε της Enel Romania και της Κωτσόβολος.

Όπως είπε ο Γιώργος Στάσσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ μιλώντας χθες στην τηλεδιάσκεψη με τους 70  αναλυτές  στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, η ΔΕΗ πέτυχε ενάμιση χρόνο νωρίτερα τους στόχους μεγεθών που είχε θέσει.

Με την Enel Romania ο στόχος των 1,5 δισ. EBITDA πιάνεται ήδη   και σημείωσε ότι η ρουμανική εταιρεία θα να ενισχύσει τη ΔΕΗ με 350 εκ. επαναλαμβανόμενα EBITDA. Με την κίνηση αυτή   αυξάνει κατά 55% την πελατειακή της βάση κατά 23% την ισχύ της στις  ΑΠΕ.

Η νέα εξαγορά αυξάνει στα 4,8 GW την παραγωγή πράσινης ενέργειας (μαζί με τα υδροηλεκτρικά), αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη συμμετοχή των πράσινων EBITDA στα συνολικά EBITDA της ΔΕΗ, βελτιώνοντας το πράσινο προφίλ της εταιρείας και την αποτίμησή της, αφού στις αποτιμήσεις τα πράσινα EBITDA έχουν διπλάσιο πολλαπλασιαστή.

Πλέον το συνολικό το παραγωγικό δυναμικό του Ομίλου ΔΕΗ ανέρχεται σε 11,8GW, με θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο Όμιλος ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας περίπου 8,7 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περίπου 40TWh ενέργειας, ενώ η παραγωγή του φτάνει τις 20TWh. Η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση των δικτύων διανομής ανέρχεται σε περίπου €4,2 δισ.

►Διαβάστε επίσης: ΕΣΕΚ: Επενδύσεις 264 δισ. ως το 2030 για μια φιλόδοξη ενεργειακή μετάβαση

Πιο πράσινη η ΔΕΗ

Ήδη στο εννεάμηνο έχει μειωθεί η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και  αυξήθηκε η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 θα μπει σε εμπορική λειτουργία στο τέλος του έτους. Στις ΑΠΕ διαθέτει 5,1 GW έργα  προς υλοποίηση από τα οποία 1,35 GW είναι σε φάση κατασκευής. Ήδη σε λειτουργία είναι 669 MW ενώ σε έξι μήνες η ΔΕΗ θα έχει φτάσει το 1 GW ΑΠΕ σε λειτουργία, σε 18 μήνες 2,27 GW και σε δύο χρόνια από σήμερα 3,3 GW.

Η απόκτηση της Κωτσόβολος, αποτελεί καταλύτη στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΗ, ως ένας  ολοκληρωμένος ενεργειακός πάροχος.

Η Κωτσόβολος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς  στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα, την υψηλότερη συμμετοχή υπηρεσιών στο μείγμα πωλήσεων έναντι των αντίστοιχων εταιρειών στο εξωτερικό, είναι ο  μεγαλύτερος ασφαλιστικός μεσάζων στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος πάροχος καταναλωτικών δανείων και η μεγαλύτερη εταιρεία στην εγκαταστάτη  μεγάλων οικιακών συσκευών.

Η ισχυρή παρουσία της Κωτσόβολος στη λιανική και το μεγάλο πελατολόγιό της, δημιουργεί σημαντικές συνέργειες στη ΔΕΗ, ανοίγοντας μια νέα γκάμα υπηρεσιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με άξονα την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση.

►Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: Έρχονται 2 προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων - Στα σκαριά οι οδηγοί για «Αλλάζω συσκευή» και «φωτοβολταϊκά»

Σημαντική κερδοφορία στο εννεάμηνο

Η ΔΕΗ παρουσίασε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία για το εννεάμηνο 2023, λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας, φυσικό αέριο και εκπομπές CO2. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε €936,8 εκατ., αυξημένα κατά €292,6 εκατ. (45,4%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ειδικότερα για το γ΄ τρίμηνο του 2023, το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε €347,1 εκατ. έναντι €215 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη €391,2 εκατ. έναντι ζημιών €151,1 εκατ. το εννεάμηνο 2022, καθώς συμπεριλαμβάνεται σε αυτά και το κέρδος ύψους €141,6 εκατ. από την πώληση των πρώην λιγνιτικών περιοχών στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο καταγράφηκε στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2023.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη €267,5 εκατ. το εννεάμηνο 2023, έναντι ζημιών €169,8 εκατ. το εννεάμηνο 2022.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ