Νέα
  • ΓΔ: 1434.87 +0.84%
  • Τζίρος: 123,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

FSRU Αλεξανδρούπολης: Πότε ξεκινά η λειτουργία του - «Γκάζια» και για δεύτερη μονάδα

Εχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, της πρώτης πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης lng σε φυσικό αέριο, που θα μετατρέψει την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Gastrade, ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες το ταξίδι της από τη Σιγκαπούρη για την Ελλάδα, αφού κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στην GAS-fifteen Ltd, θυγατρική της GasLog.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Ενέκρινε επιχορήγηση 106 εκατ. ευρώ για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη

Οταν φτάσει, στις αρχές της επόμενης χρονιάς το FSRU θα αγκυροβολήσει σε σταθερή θέση στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης 17 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι και θα συνδεθεί με τη στεριά μέσω αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 24 χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια.

Θα ακολουθήσει η δοκιμαστική λειτουργία του που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ένα μήνα και εν συνεχεία θα τεθεί σε κανονική εμπορική λειτουργία. Το FSRU θα βρίσκεται στη θάλασσα της Θράκης, 17,6 χλμ. ΝΔ της πόλης της Αλεξανδρούπολης στη ΒΑ Ελλάδα σε απόσταση θαλάσσης περίπου 5,4 ν.μ. (10 χλμ.) από την πλησιέστερη ακτή.

Ο αγωγός φυσικού αερίου μήκους 30 ιντσών θα αποτελείται από ένα υποθαλάσσιο τμήμα περίπου 24 χιλιομέτρων και ένα χερσαίο τμήμα 4 χιλιομέτρων και θα συνδέει το FSRU με το NNGTS κοντά στο χωριό Αμφιτρίτη, 5,5 χιλιόμετρα ΒΑ της Αλεξανδρούπολης.

Πώς θα λειτουργεί

Τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς LNG θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φορτίο στις δεξαμενές της πλωτής μονάδας (FSRU). Στη συνέχεια το LNG αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και μέσω ειδικής διάταξης θα μεταφέρεται στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος ακολουθώντας μία διαδρομή 24 χλμ. προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, συνεχίζοντας με βόρεια πορεία 4 χλμ. θα καταλήγει στο νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό στην περιοχή Αμφιτρίτης όπου συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Η σημασία του

Το  FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή στο πλαίσιο της εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής για ενεργειακή επάρκεια και ολοκληρώνεται εγκαίρως, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα.

Θα δίνει δυνατότητα στις χώρες των Βαλκανίων να προμηθεύονται το φυσικό αέριο που χρειάζονται από την Αλεξανδρούπολη, συμβάλλει σημαντικά στην απεξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και η Gastrade προχωρά την αδειοδότηση και του δεύτερου FSRU στη Θράκη για το οποίο η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Το  FSRU Αλεξανδρούπολης ανήκει στην Gastrade είναι κοινή εταιρία του ομίλου Κοπελούζου, της Gaslog, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της Bulgartransgaz και του ΔΕΣΦΑ με ποσοστό συμμετοχής 20% ο καθένας

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ