Νέα
  • ΓΔ: 1415.9 +1.64%
  • Τζίρος: 39,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Πλώρη για 40% «πράσινα» EBITDA ως το 2030 μετά την απόκτηση του 100% της Anemos

Επιπλέον 125 εκ. ευρώ επενδύει στις ΑΠΕ ο όμιλος Μotor Oil αποκτώντας το υπόλοιπο 25% της εταιρείας Anemos από την Ελλάκτωρ, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της θυγατρικής του More στην παραγωγή πράσινη ενέργειας.

Ο στόχος του ομίλου

Στόχος του ομίλου είναι το 2030 να προέρχεται πάνω από το 40% των EBITDA του ομίλου από πράσινες δραστηριότητες. Έχοντας πετύχει το μεγαλύτερο μέρος του στόχου ανάπτυξης στις ΑΠΕ για το 2030, η διοίκηση της εταιρίας έχει αναφέρει ότι μπορεί να πιάσει πλέον τον στόχο αυτό από την οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου έργων που διαθέτει και γι αυτό πλέον θα πραγματοποιεί μόνο επιλεκτικές εξαγορές, ενώ στη στόχευση του ομίλου είναι και η Νοτιοανατολική Ευρώπη.

►Διαβάστε επίσης: Mytilineos: Ξεκινά η μεγάλη επένδυση στον Καναδά με την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού

Η απόκτηση του 75% της UNAGI

Το 2023 ήταν σημαντική χρονιά για την MORE, θυγατρική εταιρεία του ομίλου, που με συστηματικές κινήσεις ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της. Απέκτησε και το 75% της εταιρείας συμμετοχών UNAGI, η οποία κατέχει μερίδιο 51% σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια, συνολικής ισχύος 1,9 GW, στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η UNAGI κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 1,9GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα.

►Διαβάστε επίσης: Πολύχρωμοι λογαριασμοί ρεύματος: Οι 10 εντολές της ΡΑΑΕΥ προς τους προμηθευτές - Τα εργαλεία σύγκρισης τιμών και οι καθυστερημένες εκπτώσεις

O ρόλος της MORE

Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του ομίλου της Motor Oil έχει η MORE η εταιρεία ανάπτυξης των ΑΠΕ του ομίλου που σήμερα έχει εγκατεστημένη ισχύ 837  MW στα οποία θα προστεθούν επιπλέον 23 MW που είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στο 2024 ενώ ακόμη 287 MW δρομολογούνται μετά το 2025.

Κατά τα επόμενα 4 χρόνια, αναμένεται να κατασκευαστούν 311MW νέας λειτουργικής δυναμικότητας στη MORE σε έργα που είναι έτοιμα προς κατασκευή ή έχουν ήδη εξασφαλίσει την τελική σύνδεση με το δίκτυο.

Επιπλέον, η MORE έχει ήδη εξασφαλίσει περιβαλλοντικές άδειες για 895MW αποδιδόμενης ισχύος, η οποία επί του παρόντος θεωρείται ώριμη. Τέλος, κατέχει άδειες παραγωγής για λιγότερο ώριμα έργα που υπερβαίνουν την ισχύ του 1GW.

Στόχος της Motor Oil  είναι να έχει φτάσει να παράγει ενέργεια από ΑΠΕ ισχύος 2 GW μέχρι το 2030, ενώ  η MORE διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας περίπου 800 ΜW, με χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα.

Μετά την εξαγορά των Anemos RES  και Unagi, η MORE διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, άνω των 3 GW.

Με ορίζοντα το 2030, η Motor Oil υλοποιεί επενδυτικό πλάνο έργων ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ με γνώμονα τον ενεργειακό μετασχηματισμό, τα οποία επεκτείνονται σε πολλά και διαφορετικά πεδία, με επικέντρωση σε τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης: την ενίσχυση της αποδοτικότητας του διυλιστηρίου και του εύρους των προϊόντων του, την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στους κλάδους του ηλεκτρισμού, της κινητικότητας και των νέων τεχνολογιών, τον σημαντικό πυλώνα των ΑΠΕ, και τον πυλώνα του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων – εναλλακτικών καυσίμων με επικέντρωση στην κυκλική οικονομία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ