Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΠΑ Υποδομών γίνεται «ΕΝΑΟΝ»: Επενδύσεις 900 εκατ. και νέα δικτυα σε 13 πόλεις

Με επενδύσεις πάνω από 900 εκ. ευρω την επόμενη επταετία, έμφαση στη ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής  και τα βιώσιμα καύσιμα η ENAON όπως μετονομάστηκε η ΔΕΠΑ Υποδομών, πρόκειται να οδηγήσει την Ελλάδα στην ενεργειακή μετάβαση.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, χθες, κατά την παρουσίαση του νέου ονόματος της εταιρείας και τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ENAON στην Αθήνα.

«Η πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές θα γίνει με έξυπνες ψηφιακές υποδομές» τόνσιε ενώ έδωσε έμφαση στο ρόλο του υδρογόνου που όπως είπε είναι το μέλλον μας και τόνισε, «μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να πιάσει τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης», ε

Ταυτόχρονα ωστόσο σημείωσε ότι εκτιμά ότι δεν μειώνεται η ζήτηση για φυσικό αέριο ενώ σχολίασε ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά. "Η τιμή του αερίου επιστρέφει στην κανονικότητα, στα 25 ευρώ/MWh και ακόμη χαμηλότερα το καλοκαίρι", είπε.

►Διαβάστε επίσης: Στην πυρηνική ενέργεια νέας τεχνολογίας στρέφονται τα Βαλκάνια

Τα σχέδια για το 2024

Σημειώνεται ότι το 2023 προστέθηκαν 800 χλμ δικτύου και το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου εξαπλώθηκε σε 25 νέες περιοχές και περίπου το 78% των επενδύσεων που είχαν αναγγελθεί μετά την εξαγορά, έχουν υλοποιηθεί.  

Για το 2024 η εταιρεία ανακοίνωσε πως  ακόμα 13 ελληνικές πόλεις θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Πρόκειται  για  Γρεβενά, η Λιβαδειά, τα Γιαννιτσά, η Βέροια, η Φλώρινα, η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, η Άμφισσα, η Αλεξάνδρεια, το Καρπενήσι, η Ορεστιάδα, η Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη για στροφή στα ανανεώσιμα καύσιμα και ειδικά το βιομεθάνιο. Όπως είπε ότι το θεσμικό πλαίσιο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι σε συζητήσεις με τη ΡΑΑΕΥ για να δοθούν κίνητρα για τη γρηγορότερη ανάπτυξή του.

Σημείωσε επίσης ότι η Italgas έχει πολύτιμη εμπιερία στην ανάπτυξη της διανομής βιομεθανίου που μπορεί να αξιοποιηθεί και στα ελληνικά δίκτυα.

Η ίδρυση της Enaon και της Enaon EDA, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δικτύων, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προόδου στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιοργάνωσης που έχει αναλάβει η Italgas, η οποία σηματοδοτείται από τη συγχώνευση των τριών προηγούμενων Διαχειριστών Δικτύου Διανομής Αερίου σε έναν, που πραγματοποιήθηκε το 2023.

Η εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών ολοκληρώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και ήδη, όπως είπε ο κ. Gallo, η εταιρεία έχει επιτύχει σημαντικούς στόχους. Έχει γίνει η  μετάπτωση των πληροφοριακών συστημάτων σε Cloud περιβάλλον, η ενοποίηση των τριών εταιρειών σε έναν ενιαίο Διαχειριστή και η μεταφορά σε νέα γραφεία.

Όπως είπε η  Italgas αποτελεί τον ιδανικό τεχνολογικό και βιομηχανικό εταίρο για να υποστηρίξει την Ελλάδα στη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την απανθρακοποίηση.

Η εμπειρία του ομίλου στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δικτύων,  μπορεί να συμβάλει στην απαλλαγή από τον άνθρακα, αφού τα δίκτυα διανομής στην Ελλάδα θα μπορούν να φιλοξενήσουν σύντομα βιομεθάνιο, πράσινο υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια. Η ψηφιοποίηση του δικτύου αποτελεί επίσης προτεραιότητα, ώστε να αναβαθμιστεί η ασφάλεια και η λειτουργία τους.

►Διαβάστε επίσης: Οι business της Ελλάδας στη Σερβία σε υποδομές - ενέργεια

Μνημόνιο συνεργασίας με ΕΣΠΑΒ

Με την ευκαιρία της παρουσίασης της νέας επωνυμίας, η Enaon υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΕΣΠΑΒ, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου, ο οποίος εκπροσωπεί σήμερα 48 παραγωγούς βιοαερίου που έχουν ήδη εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για την μετατροπή της μονάδας τους για την παραγωγή βιομεθανίου,  το οποίο θα διοχετευθεί στα δίκτυα διανομής.

Το Μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από την κα Barbara Morgante, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Enaon και τον κ. Αλέξανδρο Υφαντή, πρόεδρο του ΕΣΠΑΒ, είναι διάρκειας δύο ετών και επικεντρώνεται στα εξής θέματα: από την ανάπτυξη προτάσεων που αφορούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο έως τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για τη σύνδεση των μονάδων με τα δίκτυα και από τον καθορισμό του κόστους για την επέκταση του δικτύου και τη σύνδεση των μονάδων έως την προώθηση της συλλογής βιώσιμης βιομάζας και την αξιοποίηση του υποπροϊόντος ως λίπασμα.

Η συνεργασία μεταξύ της Enaon και του ΕΣΠΑΒ είναι στρατηγικής σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του βιομεθανίου, σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ως ανανεώσιμο αέριο, το βιομεθάνιο αντιπροσωπεύει μια πηγή ενέργειας που μειώνει την εξάρτηση από ξένες προμήθειες και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια. Συμβάλλει, επίσης, στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, δημιουργώντας θετικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ