Νέα
  • ΓΔ: 905.92 +0.43%
  • Τζίρος: 65,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνικό: Τι γίνεται με τους πύργους της Lamda και το χρονοδιάγραμμα

Εργασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό / Πηγή: Eurokinissi
Lamda Development/ Πηγή: Eurokinissi

«Εντός του μήνα θα έχουμε και τις τελικές ανακοινώσεις για το Ελληνικό όπου και εκεί όλα είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Παρά την πανδημία προχωρούμε δυνατά». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας σήμερα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την χθεσινή υπογραφή τροποποίησης της σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός» για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Δεκεμβρίου, η Lamda Development ανακοίνωσεε τις διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού, προκειμένου να αναδειχθεί συνέταιρος – επενδυτής για την ανέγερση και συνεκμετάλλευση των δύο εκ των έξι συνολικά πύργων, που πρόκειται να αναπτυχθούν στην έκταση των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Τότε, είχε ανατεθεί στις εταιρείες Deloitte και Savills, οι οποίες λειτουργούν ως σύμβουλοι,  η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2021. 

Η χρονική επιλογή για την προώθηση των συγκεκριμένων σχεδίων δεν είναι τυχαία και έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την επισφράγιση της κοινοπραξίας της Lamda με την ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) για τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. 

Όσο για τους προαναφερθέντες πύργους, ο ένας θα περιλαμβάνει κατοικίες και θα είναι στο παραλιακό μέτωπο και συγκεκριμένα την περιοχή πολεοδόμησης ΠΜ – Π1 με πρωτεύουσα χρήση την κατοικία και ο άλλος, στην περιοχή πολεοδόμησης Α-Π4 προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου. Θα φιλοξενεί ξενοδοχείο και γραφεία.

Η συγκεκριμένη επένδυση υπολογίζεται ότι είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάπτυξη των μονάδων, θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπεται να συσταθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV), μια για κάθε πύργο, οι οποίες θα εκπροσωπήσουν την κοινοπραξία που θα συσταθεί μεταξύ Lamda Development και του προτιμητέου επενδυτή. 

Οσο για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης των μετοχών της «Ελληνικόν ΑΕ» από το ελληνικό Δημόσιο προς τη Lamda, ο κ. Αθανασίου είχε εμφανιστεί τότε βέβαιος ως προς την εκτίμησή του ότι αυτό θα γίνει στις αρχές του 2021. Με βάση αυτό, έχει καταρτισθεί χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση των εργασιών στις αρχές του 2022, ίσως και στο τέλος του 2021, ενώ ήδη έχει γίνει η ανάθεση τεχνικών και αρχιτεκτονικών μελετών. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν προχωρήσει έργα κατεδάφισης κτιρίων κλπ.

Ωστόσο, η πανδημία έχει επηρεάσει την πορεία υλοποίησης της επένδυσης. Παρόλα αυτά, στελέχη της αγοράς και του ομίλου ισχυρίζονται, ό,τι και ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ότι δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί πριν λίγο καιρό παραμένουν λίγο ως πολύ σε ισχύ και δεν εμφανίζουν τάση εκτροχιασμού παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν βοηθάει τις διαδικασίες γενικότερα στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ