Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Απρόσμενη άνοδος στις τιμές κατοικιών - Ακριβότερες κατά 360.000 δολ.

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η Halifax, επισφραγίζοντας μια θετική χρονιά για την αγορά ακινήτων, παρά τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Ο πάροχος στεγαστικών δανείων δήλωσε ότι η μέση τιμή κατοικίας αυξήθηκε στις 287.105 λίρες Αγγλίας (363.810 δολάρια) τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 1,1% από τον Νοέμβριο. Αυτό σήμαινε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,7% το 2023 στο σύνολό τους, παρά την πολύ πιο δυσοίωνη πρόβλεψη της Halifax για πτώση κατά 8%.

Που οφείλεται η αύξηση 

«Η αύξηση που παρατηρήσαμε οφείλεται πιθανότατα στην έλλειψη ακινήτων στην αγορά και όχι στη δύναμη της αγοραστικής ζήτησης», δήλωσε η Kim Kinnaird, διευθύντρια της Halifax Mortgages. «Τούτου λεχθέντος, με τα επιτόκια των στεγαστικών  δανείων να συνεχίζουν να μειώνονται, ενδέχεται να δούμε αύξηση της εμπιστοσύνης των αγοραστών τους επόμενους μήνες».

Ορισμένοι δανειστές έσπευσαν να μειώσουν τα επιτόκια των στεγαστικών  δανείων τις τελευταίες ημέρες. Ο πόλεμος των τιμών έρχεται μετά την αύξηση των στοιχημάτων των επενδυτών για τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας φέτος. Επί του παρόντος, οι αγορές κλίνουν προς την πρώτη μείωση που θα γίνει τον Μάιο και θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες τέσσερις μέχρι το τέλος του έτους.  

Η μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων από το υψηλό 15ετίας που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, προσελκύει περισσότερους αγοραστές να επιστρέψουν στην αγορά, συμβάλλοντας στη στήριξη των τιμών.

Σύμφωνα με την Moneyfacts, το μέσο επιτόκιο των 2ετών σταθερών στεγαστικών δανείων έχει μειωθεί στο 5,87%, πολύ κάτω από το σχεδόν 6,9% που ήταν το ανώτατο όριο του Ιουλίου. Τα στοιχεία της BOE την Πέμπτη έδειξαν ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Νοέμβριο.

Ενώ ορισμένοι ειδικοί αναμένουν ότι οι τιμές των κατοικιών θα σταθεροποιηθούν το 2024, η Halifax διατηρεί την πιο απαισιόδοξη άποψή της για την αγορά ακινήτων της Βρετανίας, προβλέποντας πτώση κατά 2% έως 4%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ