Νομοθετικές παρεμβάσεις στο εργασιακό πεδίο σε δύο επίπεδα δρομολογεί το Υπουργείο Εργασίας, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι. Η πρώτη παρέμβαση αφορά στο ατομικό εργατικό δίκαιο, με άξονα τη νέα διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση και την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης και αποχώρησης. Η δεύτερη, που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο μετά το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, θα αφορά αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπογράφονται περισσότερες συλλογικές συμβάσεις.
Κεντρικός άξονας των παρεμβάσεων είναι να γίνουν αλλαγές, σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, έχοντας όμως και τη συναίνεση των εργαζομένων όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Νομοσχέδιο για fast track προσλήψεις
Εβδομαδιαία εργασία: Προωθείται η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Οι εργοδότες θα μπορούν να αυξάνουν ή να μειώνουν το ημερήσιο ωράριο εργασίας, διατηρώντας τον μέσο όρο των 40 ωρών εβδομαδιαίως. Οι επιπλέον ώρες εργασίας θα μπορούν να αντισταθμίζονται με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή άδεια σε επόμενες ημέρες. Σήμερα, η δυνατότητα διευθέτησης είναι σε 6μηνιαία ή ετήσια βάση.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η διάταξη θα τονίζει την υποχρεωτική συναίνεση των εργαζομένων για να συμβεί η όποια μετατροπή στο ωράριο απασχόλησης.
Περιορισμός γραφειοκρατίας σε προσλήψεις – απολύσεις: Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εργάνη ΙΙ, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες και θα μπορούν να γίνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι προσλήψεις, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί κάτι αντίστοιχο και για τις απολύσεις. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα διευκολύνει σημαντικά τη λειτουργία επιχειρήσεων σε ειδικούς κλάδους, όπως είναι η εστίαση ή το catering, που σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ανάγκη για προσθήκη εργαζομένων σε μέρες και ώρες που δεν μπορεί επίσημα να καταγραφεί μια πρόσληψη (π.χ. Σάββατο). Εφεξής, κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά, με μεγαλύτερη ταχύτητα, ακόμα και μέσω εφαρμογής στο κινητό με μήνυμα το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τον υποψήφιο εργαζόμενο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί μια πιο απλή σύμβαση με τους στοιχειώδεις όρους, ώστε να τρέξει γρήγορα η διαδικασία.
Παράλληλα, θα προβλέπεται και σύντμηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αποδοχή μιας οικειοθελούς αποχώρησης, διαδικασία που σήμερα διαρκεί 10 ημέρες. Επίσης, θα καταργηθούν έγγραφα και βιβλία με τους πίνακες προσωπικού και θα αντικατασταθούν με ηλεκτρονικές διαδικασίες.
Ελαστικές μορφές απασχόλησης: Στο πλαίσιο της απλοποίησης, θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις με το μοντέλο της δοκιμαστικής περιόδου (έξι μήνες), της παράλληλης απασχόλησης (έως 13 ώρες ημερησίως σε περισσότερους του ενός εργοδότες) και της κατά παραγγελία απασχόλησης.
Συλλογικές συμβάσεις
Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά το συλλογικό εργατικό δίκαιο, με στόχο την παρότρυνση για την υπογραφή περισσότερων συλλογικών συμβάσεων, προκειμένου να αυξηθούν οι μισθοί.
Οι αλλαγές που θα συζητηθούν στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους είναι:
Ενδομιζικές συμβάσεις: Στόχος είναι να ξεκαθαριστεί και να θεσμοθετηθεί η νέα πραγματικότητα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί στους ομίλους εταιρίες με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο (για παράδειγμα, σε ένα τραπεζικό όμιλο εντάσσεται ασφαλιστική εταιρεία και εταιρεία leasing αυτοκινήτων). Επομένως, πρέπει να ξεκαθαριστεί νομικά πώς θα υπογράφονται διαφορετικές συμβάσεις, οι οποίες θα λειτουργούν για ένα μέρος μιας επιχείρησης και όχι για το σύνολό της.
→ Διαβάστε επίσης: ΔΥΠΑ: Ανοιχτά για αιτήσεις 15 προγράμματα απασχόλησης για 30.000 ανέργους
Αυξήσεις μέσω Συμβάσεων: Υπάρχει και σήμερα το δικαίωμα, εντός μιας ΣΣΕ, να ορίζεται πως αν μια επιχείρηση είναι ζημιογόνος, να εξαιρείται από όποιες αυξήσεις έχουν συμφωνηθεί ευρύτερα για έναν κλάδο. Με τη διάταξη που προωθείται, θα οριοθετηθούν σαφέστερα ποιες θα μπορούσαν να είναι οι όποιες «ρήτρες ευελιξίας» για μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, ώστε να μην δοθούν οι αυξήσεις που έχουν συμφωνηθεί. Θα υπάρξουν δηλαδή αναφορές στα πεδία της παραγωγικότητας, της πορείας της οικονομίας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Επέκταση συμβάσεων: Η γνωστή ρήτρα για το 50% + 1 των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που πρέπει να καλύπτονται από μια τέτοια σύμβαση ώστε να καταστεί ως «γενικώς υποχρεωτική». Η ύπαρξη Μητρώου καταγραφής επιχειρήσεων και εργαζομένων, διαπιστώνεται μετά από τέσσερα έτη εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ότι δεν είναι λειτουργική. Αντίθετα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την επέκταση μιας σύμβασης. Αυτή ακριβώς η διάταξη αναμένεται να τροποποιηθεί, ώστε να γίνει πιο εύκολο να υπογράφονται συμβάσεις και να μπορούν να επεκταθούν στο σύνολο ενός κλάδου.